Fékezte exportját a budaörsi építőipari cég, hogy honfitársainak legyen miből házat építeni

2021. augusztus 05. 13:25

Magyarország egyik legnagyobb építőipari cége, a Mapei Kft. visszafogta exportját, hogy a magyar embereknek legyen miből építkeznie az alapanyaghiánnyal sújtott időszakban. A Makronóm személyesen vette fel a kapcsolatot a Mapei vezérével, Markovich Bélával, hogy felfedje az építőipari alapanyaghiány és a brutális áremelkedés mögött megbúvó tényezőket, illetve hogy rávilágítsunk, egy patrióta cég miként mutathat példát egy ilyen nehéz időszakban. Interjúnk.

2021. augusztus 05. 13:25
null
Rádi Balázs

Így jutottunk el odáig, hogy brutálisan megnövekedtek az építőipari alapanyagok árai

„A legfontosabb tényező, hogy a gyenge 2020-as gazdasági év után világszinten extrém módon élénkült a kereslet, miközben világszintű ellátási gondok jelentkeztek, a világpiacot ellátó alapanyaggyártóknál fellépő gyártási nehézségek, a globális szállítási problémák és az olajár emelkedése miatt” – fedte fel lapunknak az építőipari cég vezetője.

„Az acéltermékek, huzalok, vezetékek és fatermékek ára nagyon megnövekedett. A kínaiak például nagyon sok fát vásárolnak Európából, illetve Kanada kapcsolata is megromlott az USA-val, ezért Kanada nem ad el nekik fát, így

– világít rá az áremelkedés okaira.

„Óriási a világszintű kereslet, és a gyártók nem tudnak annyit előállítani, hogy az igényeket kielégítsék. Példának tudom mondani a homlokzati hőszigetelő anyagot, a polisztirolt, amelynek az alapanyaga az olaj, amelynek brutálisan, 40-50 százalékkal ment fel az ára” – sorolja az alapanyaghiány következményeit.

Fennáll a kartellezés veszélye

A cégvezető szerint „ahol nincs verseny, ott előfordulhat, hogy extraprofitra áraznak a cégek, például egy néhány szereplős piacon akár össze is beszélhetnek a gyártók, hogy minél nagyobb árakat határozzanak meg, persze a színfalak mögött szóban, mivel ez illegális.

de a Mapeinek ez nem politikája. A Mapei politikája az, hogy együtt kell megoldanunk a problémát – a kereskedőnek, kivitelezőnek, megrendelőnek és nekünk együtt kell az árak felrobbanását kezelnünk. Nem tehetem meg azt a kivitelezőkkel, akik elvállalták januárban a munkát, hogy azért, mert az én áraim felmentek, mindent rájuk terhelek.”

Hazaszeretetből húzták be a féket

„Egy ilyen helyzetben a hazai igények kielégítése a logikus lépés, ami az export korlátozásával jár. Köztudott, hogy 2017-ben ugyanígy behúztuk a féket, holott akkor exporttilalomról szó sem volt, mégis visszafogtuk az exportunkat, ugyanis olyan nagy igény volt a magyar piacon, hogy nem tudtunk eleget gyártani –

Ugyanezt tettük most is. Amikor a kormány meghozta az intézkedést, én már régen bevezettem az exporttilalmat. Ennek hatására stagnált az exportunk a második negyedévben.”

A profitját is hajlandó beáldozni az építőipari vállalat, hogy a magyar emberek tudjanak építkezni

„Ha marad szabad kapacitás, csak akkor exportálunk, és most nincs. Az elmúlt hat évben nagyon szépen nőttünk és a piacnak a nagy részét megszereztük.

A Mapeinek annak ellenére, hogy multicég, az az üzletpolitikája, hogy elsősorban az adott ország szereplőit szolgálja ki – például a lengyel Mapeitől hoztuk a fugázót és tavaly június végén azt mondták, hogy náluk nagy kampány van augusztusban, ezért nekünk nem tudnak eladni.

A magyar Mapei elsősorban Magyarországot látja el, ezért a profitunkból is hajlandóak vagyunk beáldozni” – vall üzletpolitikájáról a cégvezető.

Egy gazdasági tragédiát előzött meg a kormány az export korlátozásával és az extraprofit megadóztatásával

„Olyan szempontból egy gazdasági tragédiát előzött meg a kormány, hogy a beavatkozás nélkül kevesebb építkezés lenne – a gazdaság motorja pedig az építőipar, ha az leáll, akkor az egész gazdaság lelassul. Jártam Szerbiában a háború után közvetlenül, amikor válság dúlt, a lakásépítésen kívül semmi sem történt az építőiparban, a gazdaság pedig iszonyatosan lelassult – gazdasági növekedést ugyanis az ad, ha gyárakat, csarnokokat, üzemeket építenek, azaz termelőegységeket” – magyarázza a vállalatvezető.

A közel-keleti migráció nem jelent megoldást a munkaerőhiányra az építőiparban

Markovich Bélát arról is kérdeztük, hogy szerinte mi a legnagyobb korlátja manapság a hazai építőipar növekedésének, amire ő rávágta, hogy a munkaerőhiány úgy minőségi, mint mennyiségi szempontból. A kormány családpolitikája hosszú távon a vállalatvezető szerint orvosolhatja a munkaerőhiány problémáját, viszont ehhez évtizedekre lehet szükség. Feltettük a kérdést, hogy a migráció megoldást jelenthet-e rövid távon az építőipari munkaerőhiányra, amire ő a következőt válaszolta:  

„Ha hozunk ide embert dolgozni, akkor azt nem a Közel-Keletről, hanem a szomszédból kell megoldani.

Más az építési kultúra, szokások, anyagok, technológiák, munkamódszer és morál. Ezek áthidalása rövidtávon megoldhatatlan nehézségeket jelent. Ezzel szemben egy szomszédos ország szakembere egy héten belül munkába tud állni. Ráadásul a nyelvi korlátok is könnyebben leküzdhetők az erdélyi, felvidéki és kárpátaljai magyarságnak, akik közül sokan vállalják magukra ezt a feladatot.”

A patrióta cégvezetésből mutat példát Markovich Béla

Patriótának valljuk magunkat. Ez abból látszik, hogy minden olyan anyagot, amit Magyarországról lehet beszerezni, azt itthon vásároljuk meg. Magyar embereket foglalkoztatunk. Sőt, a 30 éves magyarországi alapításunk óta kizárólag magyar ügyvezetőink voltak.

Az olasz anyacég pedig szinte nem szól bele semmibe, sőt bátorítja a patriotizmust, ezt az is jól mutatja, hogy az olasz tulajdonosok 1991 és 2016 között egyáltalán nem vittek haza profitot Magyarországról, az első osztalékot 2016-ban vették fel, de addigra már többszázmillió forintot adóztak nálunk” – zárta gondolatait a patrióta cégvezér.

Fotó: Mátrai Dávid

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ficium
2021. augusztus 23. 12:57
Mostantól Mapei-t veszek. Nem is tudtam, hogy magyar.
Reszelő Aladár
2021. augusztus 23. 12:56
Igen, a közbeszerzésre is gondolni kell. Meg a hosszútávú működésre. Ha most a gyors profit érdekében feladják az itthoni piaci részesedésüket, akkor a külső kereslet mérséklődésével már lábon is lőttek magukat. Cserébe ha mások elcsabulnak a gyors profitnak, akkor itthon hagynak fel pozíciókat, ahova a Mapek fog benyomulni.
Feri70
2021. augusztus 07. 18:25
Ez az amit egy külföldi nem fog megtenni. Sőt ez volt a probléma egyik kiváltója is, hogy az elsősorban osztrák építőanayga gyártók Bécsben eldöntötték, hogy mi legyen. Volt már ilyen a gyümölcs feldolgozó cégek esetében is. Ezért kell minden szegmensben legalalább 50 %-os magyar tulajdon.
Ben Jeremiah
2021. augusztus 06. 18:16
"Az európai termelés meg a fele európai igényt sem fedezi. Szóval Európa képes önmagát is megszopatni." Ja. Az oltásból is a Sanofi leendő oltóanyagára várnak - inkább csináltak egy szar beszerzést, csak hogy a Sanofinak meghagyják a piacot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!