A vidékre költöző francia városlakók betiltanák a birkabégetést és a trágyaszagot is

2021. július 23. 11:30

Társadalmi párbeszédet kezdeményez Nagy István agrárminiszter a vidéki értékek és hagyományok megőrzése érdekében – jelentette be közösségi oldalán a tárcavezető.

2021. július 23. 11:30
null
Rádi Balázs

Az Agrárminisztérium közleménye ismerteti: a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a természethez való közelség, a kis közösségek és a mindennapokat átszövő hagyományok mind-mind a vidéki élet csodálatos sajátosságai.    

Nagy Istvánt megdöbbentette, hogy a nyaralók panaszai miatt megszüntették Balatonberényben a reggeli harangozást,

mert többeket zavart a korai ébresztés. Emellett pedig a település vezetésének a kakaskukorékolással kapcsolatban is van egy ügye. Mivel a jelenség nem egyedi, a tárcavezető társadalmi párbeszédet majd pedig törvényjavaslat alkotását kezdeményezi a vidéki élet hagyományainak védelme érdekében.    

A vidéki életforma szerves részei a jelen lévő hangok és illatok. Ezek nem lehetnek zavaróak egy oda érkezőnek vagy újonnan beköltözőnek. A földművelésnek és az állattenyésztésnek megvannak a több évszázados sajátosságai. A vidéki élet hagyományai pedig fontos örökségeink – hangsúlyozta a tárcavezető.    

Nagy István arra emlékeztetett, hogy korábban Franciaországban a vidékre költöző városlakók fejtették ki elégedetlenségüket az olyan zajokkal kapcsolatban,

mint a kukorékolás, a birkabégetés, vagy a tehenek kolompolása. A zavaró tényezők listájára a takarmány és trágyaszag is felkerült. A tárcavezető hozzátette, ennek az abszurditásnak sikerült megálljt parancsolni. A francia nemzetgyűlés ugyanis már elfogadott egy törvényt azokról a hangokról és szagokról, amelyek a vidéki élet szerves részei.

(MTI, fotó: Oláh Tibor)

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
shittingbull
2022. március 24. 17:31
McEmese
2021. augusztus 20. 19:57
https://www.youtube.com/watch?v=QU_RCFZBK9g
Mirtilla
2021. augusztus 20. 19:57
Általában az igen alacsony IQ-számu,de azért a (fő)városi mivoltára büszke honpolgárok képzelik azt, hogy minden falu a béke szigete és a mesekönyvek illusztrációitól félrevezetve fölháborodnak és lenézően minősitgetnek amikor szembe jön a valóság , és látja,hogy a legtöbb kert bizony nem olyan mesebeli , formatervezett virágokkal teli pihenőkert,ahol még a füvet is manikürollóval fazonirozzák ,hanem a mindennapi megélhetéshez szükséges termelő- és veteményeskert,mellette esetleg még tyukól vagy istálló is van,ahonnan bizony elég "naturális" illatok-hangok terjengenek. Arra nem is gondolna az ilyen városlakó, hogy ebben a környzetben ( ahol ő kizárólag pihenni szeretne ), a helybelieknek éppen a pihenőidejük a legkevesebb, mert egy kertes családi ház körüli teendők gyakran 0-24 órás elfoglaltsággal is járhatnak.
figyelő4322
2021. augusztus 01. 12:35
Az ilyen "városias" panaszokra a falusiaknak idézni kellene a Haza Bölcsének örök igazságú szavait: "Kérem, innen el is lehet menni!" ;-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!