A megosztott főkönyv és a blokklánc technológiák nem adnak jelentős tartalmi többletet a pénzreformhoz

2020. június 02. 10:25

A megosztott főkönyv és a blokklánc technológiákhoz kapcsolódó előnyök egy része téves társításon alapszik; bár az új technológiáknak van néhány valóban egyedi tulajdonsága, de – meglátásunk szerint – ezek nem adnak jelentős tartalmi többletet a pénzreformhoz.

2020. június 02. 10:25
null
Szabó Gergely

A szerző cikke eredetileg a Pénzriport gazdasági blogon jelent meg.

Számos olyan vélemény látott napvilágot, miszerint a megosztott főkönyv és a blokklánc technológiák forradalmasíthatják a pénzügyi rendszert. Egyesek szerint az új technológiáknak köszönhetően a pénzek elszámolása gyorssá, olcsóvá és biztonságossá válik, mások szerint a központi fél nélküli elszámolás lehetősége egy jobb pénzügyi rendszert eredményezhet, és vannak, akik szerint pedig az új technológia által kerülhet bevezetésre a digitális jegybankpénz a legkedvezőbb módon.

Vizsgáljuk meg, hogy az új technológiák milyen tényleges újdonságot eredményező tulajdonságokkal bírnak, valamint, hogy milyen a hasznosságuk.

A megosztott főkönyv és a blokklánc technológiák

A megosztott főkönyv technológia alkalmazásakor az adatok rögzítése megosztottan, résztvevő számítógépek sokaságán történik. A blokklánc technológia pedig képes az adatok oly módon történő rögzítésére, hogy azok – bár az összes résztvevő számára láthatók – mégsem kerülhetnek utólag módosításra. További titkosítási eljárásoknak köszönhetően a pénzek nem számlatulajdonosokhoz, hanem ún. digitális pénztárcákhoz rendelhetők, amelyek csak a tulajdonos által ismert kóddal hozzáférhetők.

Mit tudnak az új technológiák?

Az új technológiák két, a pénzügyi rendszer szempontjából ténylegesen újdonságot eredményező tulajdonsággal bírnak:

– Központi fél nélküli szabályrögzítés: lehetővé válik, hogy egy adott pénz szabályrendszerét maga a résztvevők sokasága által működtetett program határozza meg, így a szabályrendszert nem tudja egy központi szereplő megváltoztatni.
– Digitális anonimitás: lehetővé válik, hogy a pénzek digitális, de mégis anonim módon kerüljenek rögzítése.

Mit nem tudnak az új technológiák?

A bemutatott új technológiákhoz számos további kedvező tulajdonság kerül társításra, ezen társítások azonban – meglátásunk szerint – tévesek, mivel ezek a kedvező tulajdonságok valójában nem a technológiákhoz kapcsolódnak:

– „Gyors”: valójában nem gyorsabb, ha számítógépek sokaságán rögzítjük az adatokat, különösen abban az esetben, ha a hitelesítés érdekében a számítógépek számítási versenyt rendeznek egymás között. Igaz, a legtöbb kryptopénzes utalás gyorsabb, mint a nemzetközi utalások, ennek oka azonban az, hogy a meglévő rendszerek sok esetben a hagyományos technológia elavult változatát, régi folyamatokat használnak.
– „Olcsó”: semmi nem indokolja, hogy olcsóbb legyen számítógépek sokaságán adatokat rögzíteni, különösen abban az esetben, ha a hitelesítéshez energiaigényes számítási verseny is társul.

A jelenlegi banki utalások nem azért drágák, mert drágább lenne egy számítógépen adatokat rögzíteni, hanem elsősorban amiatt, mert a bankok, valamint további közvetítő felek magas nyereség és költségek mellett dolgoznak.


– „Biztonságos”: elfogadjuk, hogy a blokklánc biztonságos, de a gyakorlatban a számlaalapú rendszerek is biztonságosak: számlaegyenlegeink nem vesznek el, utalásaink pedig célba érnek évtizedek óta a hagyományos rendszerekben.
– „Értékálló”: az ismert kryptopénzek esetében a pénzmennyiség korlátos, ami bővülő használat esetén felértékelődéshez vezethetne; a pénzmennyiség korlátossága azonban szintén nem a technológiához kapcsolódik, egyszerűen ilyen szabályok kerültek rögzítésre. Ugyanezek a szabályok azonban meghatározhatók a számlaalapú rendszerekben is, például a banki pénzteremtés, valamint a jegybanki rendelkezésre állás korlátozásával.

Új technológiák felhasználási területei

Most, hogy már tudjuk, hogy milyen tényleges tulajdonságai vannak az új technológiáknak, könnyebben meg tudjuk válaszolni azt a kérdést, hogy mire nem és mire használhatók az új technológiák.

Elszámolások hatékony(talan)abbá tétele

Híradásokban szó esik arról, hogy a jegybankok és bankok felhasználhatják az új technológiákat a náluk már meglévő különböző számlaegyenlegek elszámolásának „forradalmasításához”. Azt gondoljuk, hogy

a felhasználókat valójában nem érdekli, hogy milyen informatikai megoldások mellett történik a pénzek rögzítése.

Ráadásul az új technológiákkal való elszámolás – meglátásunk szerint – nem olcsóbb, nem gyorsabb, és biztonságosabbnak sem mondható, ezért az elszámolási rendszerek technológia-váltásának – véleményünk szerint – sem jelentősége, sem értelme nincs.

Magánkibocsátású kryptopénzek

Bár eddig is létezhettek magánkibocsátású pénzek, azonban ezek szabályrendszereinek rögzítését, elszámolását – ha nem is egy államnak, de – egy központi szereplőnek kellett biztosítani. Az új technológia viszont valóban képes arra, hogy a szabályok kialakítása és működtetése a résztvevők közös megegyezése alapján történjen; ezáltal valóban tartalmi újdonsággal szolgál a magánkibocsátású kryptopénzek kialakításánál.

Megértjük azokat, akik nem bíznak a jelenlegi pénzügyi rendszerben, és ebből kiutat keresnek; elfogadjuk azt is, hogy egyesek szerint a kryptopénzek az erre leginkább megfelelő eszközök. Ugyanakkor érdemes látni, hogy jelentős előnye van annak, ha egy közösség egységes pénzt használ, és a pénzügyi rendszer feltételei a közösségre optimalizálva kerülnek kialakításra:

– egyszerűbbé, átláthatóbbá teszi a gazdaságot,
optimálisan bőséges pénzmennyiség-növekedés magasabb gazdasági növekedést eredményez,
a pénz teremtésének (illetve felértékelődésének) haszna a közösség egészénél jelenik meg, nem pedig magánszereplőknél (például a kryptopénz hitelesítéséért kryptopénzeket kapó ún. bányászoknál, vagy egy adott kryptopénz korai vásárlóinál).

Ezért társadalmilag optimálisabbnak tartjuk, ha nem az egyes szereplők választanak más pénzrendszert, hanem a hivatalos pénzügyi keretrendszert javítjuk meg.

Új technológiával működő digitális jegybankpénz

Az új technológia egyes alváltozatainak alkalmazásával lehetővé válik a hivatalos pénz digitális, de mégis anonim – egyfajta „digitális készpénz” – bevezetése. A pénzek összemennyiségét ekkor a jegybank szabályozza, az utalások azonban – a készpénzes fizetésekhez hasonlóan – a résztvevők között a jegybanktól függetlenül történnek.

Az egyéni szabadságjogokra nagy hangsúlyt fektető, illetve a központi hatalom iránt bizalmatlan emberek nagy jelentőséget tulajdonítanak az anonimitás lehetőségének. Mások viszont veszélyesnek tartják, hogy bármilyen – köztük akár társadalmilag káros – pénzügyi tranzakciók anonim módon mehetnek végbe. Nem foglalnánk erősen állást ebben a vitában.

Hajlunk arra, hogy a digitális jegybankpénz a hagyományos technológiával kerüljön bevezetésre, azaz úgy, hogy mindenki számláját a jegybank vezesse; az anonimitás lehetőségét pedig elsősorban a készpénz biztosítsa.

Óvatosak lennénk arra vonatkozóan, hogy egy ország pénzügyi rendszerét egy új technológiára építsük. Ennek ellenére nem zárkózunk el attól, hogy az új pénzügyi rendszerben – harmadik jegybankpénz-típusként – bevezetésre kerüljön az új technológiával működő digitális jegybankpénz is. Ekkor a jegybank változatlanul szabályozza a teljes (jegybank)pénzmennyiséget, emellett pedig biztosítja a három különböző formájú jegybankpénz egymásra történő átváltását egy-egy arányban.

A digitális jegybankpénz megfelelő bevezetésével a társadalom a GDP 2,5 százalékát nyerheti meg évente, és a pénzügyi rendszer egyensúlyibbá is válik. Ezen fajsúlyos előnyökhöz képest – véleményünk szerint – kevésbé fontos kérdés, hogy biztosított-e az anonimitás digitális formája is, vagy sem.

Összefoglalás

Nem gyorsabb, nem olcsóbb, és nem biztonságosabb a pénzek elszámolása, valamint nem is értékállóbb a pénz attól, hogy nem egy, hanem egyszerre sok számítógépen rögzítik az adatokat. A megosztott főkönyv és a blokklánc technológiák két tényleges újdonságot eredményező tulajdonsággal bírnak: (1) általuk lehetővé válik a központi fél nélküli elszámolás, így egy közösség központi hatalom nélkül is működtethet pénzügyi rendszert; valamint (2) bevezethetővé válik a digitális jegybankpénz anonim módon.

Véleményünk szerint azonban társadalmilag nem optimális a magánkibocsátású kryptopénzek választása, a közpénzrendszert eredményező digitális jegybankpénz bevezetése esetén pedig nincs meghatározó jelentősége annak, hogy lehet-e digitálisan is anonim módon jegybankpénzt birtokolni vagy sem. Mindezen okok miatt úgy látjuk, hogy az új technológiák nem adnak jelentős tartalmi többletet a pénzreformhoz.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Himalája
2020. június 11. 01:14
Okos fickó a cikk írója, mivelhogy van néhány helyén való meglátása, és rémélem, ha megválik néhány téveszmétől, akkor egy igazi szakember lehet belőle. Az egyik téveszméje pld. ez: "a pénzmennyiség korlátossága azonban szintén nem a technológiához kapcsolódik, egyszerűen ilyen szabályok kerültek rögzítésre. Ugyanezek a szabályok azonban meghatározhatók a számlaalapú rendszerekben is, például a banki pénzteremtés, valamint a jegybanki rendelkezésre állás korlátozásával." Ugyanezek szábályok egy központilag irányított jegybanknál olyan mint a kutya vacsorája. Lehet hogy van, lehet hogy nincs. Vagy pld ez: "optimálisan bőséges pénzmennyiség-növekedés magasabb gazdasági növekedést eredményez," A világ, az egyik leggyorsabb gazdasági növekedését az első ipari forradalom alatt érte el, még azokban az időkben, amikor még semmiféle "optimálisan bőséges pénzmennyiség-növekedés" nem létezett, mivel akkortájt még szigorú aranyfedezet volt. És tudjuk, az arany nem szaporodik. Sőt, számos országban még jegybank sem létezett. A FED-et pld. 1913-ban alapították.
brekker
2020. június 04. 20:57
Sok szó esik manapság a "pénzügyi tudatosságról", hogy azt kéne tanítani. Legtöbbször kamatos kamat számítást és annuitás táblákat gondolnak mögé az ezt szorgalmazók. Szabó Gergely fentebb idézett oldala olyan középfokú végzettséggel is érthető összefoglalását adja az állampénzügyek monetáris részének, hogy akár tankönyv is lehetne belőle. A pénztudatosabb választópolgárért!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!