Száz éve hunyt el Görgei Artúr

2016. május 21. 08:57

Száz éve, kilencvennyolc éves korában hunyt el Görgei Artúr honvédtábornok, hadügyminiszter, az 1848-1849-es szabadságharc legtehetségesebb hadvezére.

2016. május 21. 08:57

1916. május 21-én hunyt el Görgei Artúr honvédtábornok, hadügyminiszter, aki az 1848-1849-es szabadságharc idején több alkalommal is a magyar seregek fővezére volt. A császári-királyi hadseregből leszerelt katona, végzett kémikus 1848-ban a kormány felhívása után jelentkezett a hadseregbe. Először azzal hívta fel magára a figyelmet, mikor hazaárulásért felköttette Zichy Ödönt. Nem sokkal később részt vett a Jellasics csapatait kísérő Roth bekerítésében.

A kormány Debrecenbe menekülése után Görgei vezette a feldunai hadtestet a Felvidéken át a Tiszántúlra, ahol a kápolnai csata után fellázadó tisztikar őt követelte az alkalmatlannak bizonyuló Dembiński helyére fővezérnek. A Görgeitől tartó Kossuth először főbe akarta lövetni Görgeit, később mégis kinevezte fővezérnek. Görgei ebben a minőségében vezette a sikeres tavaszi hadjáratot és Budavár bevételét.

A nyári hadjárat során Komárom alá szorult vissza seregével, ahol megsebesült. Görgei nem támogatta a különböző magyar seregrészek déli egyesítését, ő külön-külön verte volna meg az osztrákokat és a betörő oroszokat. A kormány másképp döntött, Görgei állítólag erre azt mondta, hogy „az urak Pesten jobban bíznak a török határban, mint Komáromban és a hadseregben”.

A délre vonuló Görgei és az ott egyesülő hadseregek már nem tudtak fordítani a harcok kimenetelén, így Kossuth átadta a politikai hatalmat Görgeinek, aki teljhatalmú diktátorként az oroszok előtt letette a fegyvert Világosnál. A külföldre menekülő, élete végéig emigrációban élő Kossuth Lajos később árulással vádolta, ám soha sem sikerült bizonyítani, hogy Görgei elárulta hazáját és hadseregét.

A kortrsak által bűnbaknak tartott Görgeit internálták, a kiegyezésig Ausztriában élt, megírta emlékiratait, amelyet itthon csak 1911-ben adtak ki. Közéleti szerepet később nem vállalt. Budapesten hunyt el. Személyét és szerepét a történészek közül elsőként Kosáry Domokos tisztázta 1936-ban megjelent A Görgey-kérdés és története című munkájában.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gatyakorc
2018. február 03. 13:42
Egyrészt Debrecennél az I. hadtestet azért tönkreverték, másrészt Görgei pont a stratégiát rontotta el sorozatosan a nyári hadjáratban. 1.Elbaltázta a vági offenzívát, először mert jobban érdekelték a politikai intrikák, mint hogy személyesen vezesse, aztán másodjára már beérkezett Panutyin, Görgei pedig Peredhez későn befutva a csata közepén állt neki hadtestparancsnokokat cserélni. 2. Haynau átejtette és az orra előtt dobta át szinte a teljes fősereget a Duna másik partjára, a győri csatával elvágva Görgeitől a Kmetty-hadosztályt. Ez egyszerűen minősíthetetlen, és egy valódi katonai zsenivel sosem történt volna meg. 3. Tovább erőltettette (bár ez részben a lábadozó Görgeit helyettesítő Klapka hibája volt) július 2. után is a komáromi áttörést, így aztán levonulóban Vácnál már beleszaladt az oroszokba. Ha korábban elindulnak, egyesíteni lehetett volna szinte a teljes magyar hadsereget a Duna-Tisza közén. Ezután valóban bravúros volt a visszavonulása a túlerejű oroszok között kacsázva, és Debrecen kivételével egyetlen súlyos vereséget sem elszenvedve, de az egész manőversorozat kényszerhelyzet szülte volt, és a legjobb magyar alakulatok maradtak így távol a főhadszíntértől a legkritikusabb időszakban. Görgei egy ügyes tábornok volt, de egyáltalán nem az a kiemelkedő katonai lángész, akinek manapság be szeretik állítani. (Bem kritikája is sokban jogos, de azért tegyük hozzá, hogy neki nem is volt feladata kihozni Erdélyből az összpontosításba a hadseregét, ami 1849. nyarán nagyrészt újonc alakulatokból állt, mert a bánsági hadjáratra kivitt veterán erőit tavasszal a Délvidéken hagyta. Azt elérte, hogy Lüders ne tudja befolyásolni a magyarországi eseményeket, és Nagyvárad ellen vonulni.)
írmag
2017. március 21. 15:32
Görgeinek még emberi leminősítését is Kossuthnak köszönheti, az akkori idő főliberalistájának. Ez pedig elegendő elv volt ahhoz, hogy árulóként próbálják 1945 után a magyar történelembe helyezni, az agymosdában. Pfúj, micsoda idők, pfúj mostani liberálisok is. Nem a szabadsággal van a baj, hanem az ebből szőtt szabadossággal, Görgei tábornok esetében is.
kohntalan
2016. augusztus 17. 02:07
Görgei nagy ember volt, Kossuth meg egy görény, aki kb. Orbánnal van egy szinten.
Akitlosz
2016. június 02. 18:06
"az 1848-1849-es szabadságharc legtehetségesebb hadvezére." Hát ... 1. Sajnos nem volt erős a mezőny. Egy Hannibal, egy Napoléon, egy Rommel sem volt közöttük. 2. Józef Bem így is tehetségesebb hadvezér volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!