Hétezer éves sírokat találtak Szarvas mellett

2016. január 05. 07:07

Hétezer éves, újkőkorból származó sírokat találtak régészek Szarvas mellett, az arborétum közelében. Ebből az időszakból még egy házrészletet és egy leégett épület oldalfalát tárták fel; míg találtak egy 7500 éves házrészletet és hat avar sírt. Több sírban lószerszámokat is eltemettek a halottak mellé.

2016. január 05. 07:07

Hétezer éves sírokat tártak fel a régészek Szarvason, az arborétum szomszédságában - tette közzé keddi számában a Magyar Idők a Beol.hu információját. Gulyás András régész elmondta, hogy a leletek a késő újkőkorból származhatnak. Ebből a korszakból került elő egy házrészlet, valamint egy leégett épület oldalfala, az alatta összeroskadt kerámiákkal. Találtak egy korábbi, 7500 éves házrészletet, valamint egy széles és mély árkot, és még hat avar sírt is.

A szakember arról is beszélt, hogy két avar női sírban aranyból készült pénzutánzatokat, valamint az egyikben egy kis medált tártak fel. Több sírban lószerszámokat is eltemettek a halottak mellé. A leletek a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumba kerültek, és a közeljövőben ki is állíthatják őket.

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2016. augusztus 26. 01:44
Ha hozzávesszük ehhez a hírhez, hogy az "avarok" a korabeli magyarok egyik elnevezése volt, akik mindvégig az őshazában, a Kárpát-medencében maradtak, őrizve és védve azt a magyarok számára, akkor egy kicsit más a kicsengése ennek a kiváló felfedezésnek.
magnamater
2016. május 02. 18:50
Egyre valószínűbb az elmélet, a magyarok őshazája a Kárpát medence!
OHM
2016. május 02. 18:50
Az csak is egy zsidó diaszpóra lelet lehet!
Fahrenheit 451
2016. március 19. 13:24
ez az eredeti hír a beol.hu-n - http://www.beol.hu/bekes/kozelet/amputalt-alkart-is-talaltak-a-csatorna-nyomvonalan-645193 ebbe pancsolt bele a Magyar Idők és valamiért kiemelte az avar sírokat - http://www.ma.hu/tudomany/270216/Hetezer_eves_sirokat_talaltak_Szarvas_mellett amit valamiért a Magyar Időktől vett át az MTI, a mandiner.hu meg valamiért átlényegítette az egészet avar sírokra... --------------------------------------------------- "Gulyás András régész elmondta, 420 méter hosszú nyomvonalat tártak fel, melynek során több korszak emlékei kerültek a felszínre. — Kilenc, 7 ezer éves sírt tártunk fel. ... Lapunk megtudta, hat avar sírt IS feltártak a munkák során." ---------------------------------------------------
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!