A Szent István születése – száz éve állította hadrendbe a Monarchia a csatahajót

2015. december 07. 13:49

A Szent István megépítéséről Ferenc József döntött, a csatahajó keresztanyja Mária Terézia főhercegnő volt. 1914-ben tették vízre, és a rákövetkező évben állították hadrendbe.

2015. december 07. 13:49

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum mutatta be az osztrák filmintézet archív felvételeit a Szent István csatahajó építéséről, melyről maga az uralkodó, Ferenc József döntött. Osztályának (Tegetthoff) negyedik hajójaként bocsájtották vízre Fiuméban, és 1915-ben állították hadrendbe. Az 1905-ben alapított Ganz Danubius külön erre a célra kialakított sójáján (rámpa) építették 152 méter hosszúra, 28 méter szélesre és 8,5 méteres merülésűre.

A film a hajó vízre bocsájtásával kezdődik, majd ezután mutatja be az építés folyamatát. A hajó keresztanyja Mária Terézia főhercegnő volt, aki 1914. január 17-én 11 órakor a szlovén származású Anton Haus admirálisnak, a Császári és Királyi Haditengerészet parancsnokának kérésére a keresztelő után gombnyomással indította el a folyamatot.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!