Összeomlás fenyegeti az olasz műemlékeket

2010. november 15. 08:44

Olasz műemlékvédők a pompeii ásatásokon összedőlt Gladiátorok háza után felmérték a többi műemlék állapotát. Kiderült: pusztulás fenyegeti Itália számos épületét - ráadásul nem csak az ókoriakat.

2010. november 15. 08:44

„Olaszország összes többi műemléke akármelyik pillanatban ugyanúgy összedőlhet, mint az Pompeiiben történt” - mondta el Alessandra Mottola Molfino, az Italia Nostra műemlékvédő egyesület elnöke. „Folyamatos karbantartás és főleg erre szánt források nélkül egész Itália veszélyben forog” - tette házzá. Kivételt csak a milánói dóm és a római Szent Péter-székesegyház jelent - ezeket külön műszaki csoport tart karban.

Az olasz Műemlékvédelmi és Restaurálási Intézet listát közölt a veszélyeztetett épületekről, melyen több száz helyszín szerepel az észak-keleti Friuli tartományban levő Aquileia városának épületeitől a szicíliai Etna lábánál található Enna régészeti területéig. A listán elsők között szerepel Pompeii és a szintén a Vezúv elpusztította Herculaneum régészeti ásatása. Rómában a teljes restaurálás előtt álló Colosseum, a Nero császár építette Aranypalota, a Domus Aurea és a Palatinus-dombon levő ókori császárpaloták vannak a legnagyobb veszélyben.

Megállíthatatlan továbbá Róma ókori városfalainak omlása és aggódhatunk továbbá a firenzei dóm, a Santa Maria del Fiore-templom Brunelleschi tervezte, XV. századi kupolájának stabilitásáért, a Bolognában magasodó XII-XIII. századi tornyokért és egy Monzában található XVIII. századi villának a sorsáért is.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arma Gedeon
2010. november 15. 11:04
És még mi minden készül összeomlani...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!