Tarolt az ellenzék Törökországban

2024. április 01. 10:34

Erdoğan elnök abban bízott, hogy pártja visszaszerezheti Isztambult, azonban az ellenzék sima győzelmet aratott.

2024. április 01. 10:34
null

Nyitókép: Ekrem Imamoglu/ OZAN KOSE / AFP

 

Ahogy a Mandiner is beszámolt róla: vasárnap helyhatósági választásokat tartottak Törökországban, amelynek legnagyobb kérdése az volt, hogy vajon vissza tudja-e szerezni Isztambult az ellenzéktől Recep Tayyip Erdoğan. Vasárnap késő éjszaka megérkezett a válasz: nem tudta. 

Az ellenzék mind Ankarát, mind pedig Isztambult megnyerte.

Ez az eredmény keresztülhúzta Erdoğan számításait, aki joggal remélhette: kevesebb mint egy évvel azután, hogy megkezdte harmadik elnöki ciklusát, visszaszerezheti az irányítást a nagyvárosok felett – írja a BBC. 

Isztambul mindkét oldal számára stratégiai és szimbolikus jelentőségű, ezért itt zajlott a legnagyobb kampány, amibe Erdoğan személyesen is beszállt. A választáson azonban Ekrem Imamoglu szociáldemokrata politikus diadalmaskodott, akit először 2019-ben választottak meg polgármesternek. Hiába ígért Erdoğan új korszakot a közel 16 milliós városnak, a lakosok nem kértek belőle. Isztambul hivatalban lévő polgármestere a szavazatok több mint 50 százalékát szerezte meg, és több mint 11 ponttal megelőzte az AK párti jelöltet.

Történelmi vereség 

Erdoğan 21 évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta ez volt az első alkalom, hogy pártja országszerte vereséget szenvedett – hívja fel a figyelmet a BBC. 

Ankarában Mansur Yavas ellenzéki polgármester elsöprő győzelmet aratott. Az ellenzék Törökország számos más nagyvárosában is győzött, köztük Izmirben, Bursában, Adanában és Antalyában is. 

Erdoğan elnök elismerte, hogy a választások nem úgy alakultak, ahogyan azt remélte,

de Ankarában azt mondta támogatóinak: ez „nem a véget, hanem inkább egy fordulópontot jelent számunkra.”

Az elnök korábban utalt rá, hogy ez az utolsó ciklusa, mivel 2028-ban lejár az elnöki mandátuma. 

Új szelek fújnak Törökországban?

A Köztársasági Néppárt (CHP) győzelmei változást hozhatnak az ország számára. Ekrem Imamoglu török zászlókat lobogtató tömeg előtt mondott beszédet Isztambulban. Sokan olyan transzparenseket lengettek, amelyeken Ekrem Imamoglu képe volt látható Törökország alapító atyja, Kemal Atatürk mellett. 

„Elmondhatom, hogy polgáraink belénk vetett bizalma és hite meghozta gyümölcsét”

 – jelentette ki a polgármester. „Minden rendben lesz” – skandálta a tömeg Isztambul egyik legrégebbi negyedének utcáin. 

Az ellenzéki politikust sokan lehetséges elnökjelöltként tartják számon.

Így fest most Törökország politikai térképe

Isztambulban él Törökország közel 85 milliós lakosságának egyötöde. Aki a várost uralja, az Törökország gazdaságának jelentős részét is uralja, beleértve a kereskedelmet, a turizmust és a pénzügyeket.

Öt évvel ezelőtt Imamoglu más ellenzéki pártok támogatásával megdöntötte az AK uralmát Isztambulban. 

Ez az ellenzéki egység a tavalyi elnökválasztási vereség nyomán szétesett, ezért a kormánypártban felébredt a remény, hogy Isztambul visszaszerezhető.

A helyhatósági választások előtt úgy tűnt: rendkívül szoros eredmény születhet, és az AK Párt jelöltje, Murat Kurum erős kihívónak számított. A BBC cikke szerint nem segített kormánypárton, hogy 67 százalékos az infláció az országban. 

Míg Törökország nyugati, déli és északi részének nagy része az ellenzéki CHP irányítása alatt áll, addig Erdoğan AK pártja továbbra is uralja Közép-Törökországot, és nagyobb sikereket ért el a tavalyi földrengés által feldúlt délkeleti területeken, köztük Kahramanmaras és Gaziantep városokban. 

A vasárnapi választáson mintegy 61 millió török vehetett részt, és több mint egymillió fiatal szavazó először adta le a voksát. A részvételi arányt az ország 81 tartományában több mint 77 százalékra becsülték.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:15
🍓 ️ ­­A­ ­­d­ö­g­ö­­s­­­ ­­l­­á­­­n­­­y­­o­­­k­ ­­v­­­á­­­r­n­­­a­k­­ ­­r­­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Mich99
2024. április 04. 00:03
Mint eddig...
Mich99
2024. április 04. 00:03
Mint eddig...
bagoly-29
2024. április 01. 19:35
Terjed a pestis Kelet felé is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!