Elegáns: a francia politikusok ujjonganak Erdoganék veresége láttán

2024. április 03. 22:20

„Reménysugár az EU-nak”, „történelmi vereség” – csak úgy repkednek a jelzők jobbszéltől balszélig Franciaországban a török helyhatósági választások után.

2024. április 03. 22:20

Nyitókép: Ozan Guzelce/Getty Images

 

A francia politikai élet boldogan fogadta Erdogan török elnök Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) vereségét a hétvégi választásokon, mondván, hogy ez egy csapás az „önkényuralom” ellen – olvasható az euractiv.com-on.

Emlékezetes: a legnagyobb török ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) a szavazatok 37,7 százalékával megnyerte az helyi választásokat, megelőzve Erdoganékat, akik 35,4 százalékkal végeztek. 

A szocialistáktól kezdve a teljes francia politikai spektrum üdvözölte a török miniszerelnök pártjának 2002-es hivatalba lépése óta a legnagyobb vereségét.

Erdogannak el kell fogadnia, hogy együtt kell élnie a változás erős vágyával, amelyet olyan hiteles vezetők hordoznak, mint İmamoğlu, Isztambul új polgármestere”

– reagált az eredményre reagálva Pierre Moscovici, volt szocialista miniszter az X-en.

A baloldali La France Insoumise vezetője, Jean-Luc Mélenchon szintén az X-en közzétett bejegyzésben örvendezett a baloldali ellenzék választási győzelmének, különösen az Egyenlőség és Demokrácia Néppárt nyugat-törökországi sikerei miatt. Az Emmanuel Macron francia elnök vezette Reneszánsz párt oldalán álló Nathalie Loiseau EP-képviselő is a „kormányzó iszlamista párt történelmi vereségéről” beszélt.

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:14
🍓 ️ ­­­A­­ ­d­­­ö­g­ö­s­­­ ­­­l­á­­n­­­y­o­­k­­­ ­­v­­á­­r­­­n­a­­­k­­­ ­­­r­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
muszlim1970
2024. április 04. 09:27
Moslék francia gecik!!!
contractor-2
2024. április 04. 06:49
Úgy 5-6 évente eljutok Törökországba 2006 óta, amikor még kb. egy szinten voltak velünk. Onnantól én folyamatos és jelentős életszínvonal esést láttam náluk minden alkalommal, amikor csak megfordultam náluk. Én béreltem autót és nem csak a turista útvonalakon jártam. 2019-re már nagyon elszegényedtek és az elmúlt 20 évben végig Erdogan volt ténylegesen hatalmon. Szerintem a törökök is örülnek a vereségének, de attól még mindig Erdogan irányít, vagyis viszi csődbe az országot.
ihavrilla
2024. április 04. 03:35
Teljesen más a török ellenzék, mint, ahogy nálunk vagy Európában gondolják. Egyrészt lojálisak az országhoz és a politikai rendszerhez és a haza a fontos. Felesleges örömködni, mert Törökországban nem lesz liberalizmus, akkor sem, ha netalántán a mostani ellenzék jutna kormányra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!