Vétóval tett keresztbe Tuskéknak a lengyel államfő ebben a fontos kérdésben

2024. március 29. 15:35

Andrzej Duda az elutasítást a gyerekek egészségvédelmével kapcsolatos normákra hivatkozva indokolta.

2024. március 29. 15:35

Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP

Megvétózta pénteken Andrzej Duda lengyel elnök az esemény utáni tabletták vény nélküli forgalmazását lehetővé tévő törvénymódosítást – közölte az elnöki hivatal.

Jelenleg Lengyelországban csak orvosi rendelvényre kapható a nem kívánt terhesség elkerülésére alkalmazott esemény utáni tabletta, amely a petesejt beágyazódását vagy magát az ovulációt akadályozza meg.

Andrzej Duda úgy döntött, hogy „felülvizsgálatra visszaküldi a parlamentbe a gyógyszerügyi törvény módosítását”

– áll az elnöki hivatal közleményében.

A december óta hatalmon lévő kormánykoalíció által előterjesztett és a parlamentben februárban elfogadott törvényjavaslat 15 éves kortól tenné lehetővé az esemény utáni tablettához való vény nélküli hozzájutást.

Az államfő az elutasítást a gyerekek egészségvédelmével kapcsolatos normákra hivatkozva indokolta.

Andrzej Duda „nem tud elfogadni olyan jogi megoldásokat, amelyek 18 év alatti gyerekek számára lehetővé teszi fogamzásgátló eszközök orvosi ellenőrzés nélküli és a szülők felelősségének figyelmen kívül hagyásával történő alkalmazását” – mutat rá a közlemény.

Kár, hogy az elnök ismét a lengyel nők ellen fordul”

– kommentálta a döntést azonnal az X közösségi portálon Katarzyna Lubnauer oktatási miniszter.

A kormány már az elnöki döntés előtt jelezte, úgy fogja megkerülni a vétót, hogy rendelettel engedélyezi a gyógyszerészek számára vények kiadását a fogamzásgátlókra. Izabela Leszczyna egészségügyi miniszter közölte: az esemény utáni tabletta gyógyszerészeti rendelvényre lesz elérhető, amelyet a gyógyszerészek állthatnak ki.

„Ha nem akarjuk, hogy a nők és a lányok nem kívánt terhességet legyenek kénytelenek vállalni, akkor tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a sürgősségi fogamzásgátló tabletta minél szélesebb körben elérhető legyen május 1-től” – mondta szerdán a miniszter az RMF FM rádióban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a sürgősségi terhességmegelőzést „rendszerszerűen be kellene illeszteni” minden családtervezési nemzeti programba.

(MTI)

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:04
🍓 ️ ­­A­ ­­­d­­ö­g­­ö­­s­­ ­­l­á­n­­y­o­k­­ ­­­v­­á­­r­­­n­­a­k­­ ­­r­­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
Tommaso
2024. április 25. 19:40
40 millió lengyelnek, és 8 millió magyarnak jól működik a memóriája, amikor az országaikat többszer lerohanó, megszálló, gyarmatositó Orosz Birodalom a téma. 2 millió, a hamis orbáni propaganda által megvezetett magyar viszont mintha Alzheimer-kórban szenvedne. Támogatják és segitik azt a Putyint, aki fő céljának az OSTBLOCK ( s benne hazánk) feletti szovjet uralom visszaállitását nevezte meg.
clark
2024. április 25. 19:24
Nézem Tuskót a nyitóképen. Ha nem tudnám ki ő, azt hinném hogy egy hajléktalan alkeszt kicsit helyrepofoztak és adtak rá egy öltönyt.
contractor-2
2024. március 29. 21:56
Fölösleges fejjel menni a falnak, ha meg is lehet kerülni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!