Választások Törökországban: Erdoğan visszahódítaná Isztambult

2024. március 31. 14:52

Helyhatósági választásokat tartanak ma Törökországban: a legnagyobb kérdés az, hogy vajon vissza tudja-e szerezni Isztambult az ellenzéktől Recep Tayyip Erdoğan.

2024. március 31. 14:52
Turkey's Local Elections

Nyitókép: Ekrem Imamoglu beszédet mond / Umit Turhan Coskun / NurPhoto via AFP

A törökországi helyhatósági választások napján minden szem Isztambulra szegeződik. Ekrem Imamoglu Isztambul jelenlegi polgármestere az elnök egyik vezető kritikusa, akit potenciális elnökjelöltként tartanak számon. Ha Erdoğan Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) visszaveszi az irányítást a város felett, az megsemmisítő csapást mérne a török ellenzékre, amely a tavalyi elnökválasztáson nem tudta Erdoğant leváltani. A város feletti ellenőrzés megtartása viszont megerősítené az ellenzéket – írja a Wall Street Journal. 

Törökország 81 tartományában tartanak helyhatósági választásokat. Van több olyan ellenzék által vezetett nagyváros, például Ankara és Izmir, amelyeket nagy valószínűséggel megtartanak. 

Isztambul mindkét oldal számára stratégiai és szimbolikus jelentőségű. 

A 16 milliós város Törökország kulturális és gazdasági központja, és az ország teljes GDP-jének 30%-át adja. Erdogan korábban a város polgármestere volt, és Isztambul egyik munkásnegyedében nőtt fel – írja a WSJ. 

Ki lehet Erdogan kihívója?

Ekrem Imamoglu a 2019-es választásokon nyerte el Isztambult polgármesteri székét. A török hatóságok eredetileg érvénytelenítették annak a választásnak az eredményét, új szavazást írtak ki, amelyet szintén Imamoglu nyert meg.

A WSJ cikke szerint az ellenzéki politikus ellenfeléhez hasonlóan egy karizmatikus figura. Imamoglu szociáldemokratának vallja magát és 

kampánya középpontjában a kibővített szociális szolgáltatások, például az óvodák és az újdonsült anyáknak adott támogatások állnak.

Egy isztambuli bíróság 2022-ben „közhivatalnokok megsértésének” vádjával elítélte Imamoglut, miután egy interjúban „bolondoknak” nevezte azokat a kormánytisztviselőket, akik érvénytelenítették a 2019-es választások eredeti eredményét. 

A polgármester kihívója Murat Kurum, Erdogan kabinetjének volt környezetvédelmi minisztere és nemrég megválasztott parlamenti képviselő. Kampányában a város közlekedésének bővítését és a földrengésekre való jobb felkészülést ígérte. 

Tavaly Törökországban katasztrofális kettős földrengés pusztított, 

amely több mint 50 ezer ember halálát okozta, és a földdel tette egyenlővé Törökország délkeleti és Szíria északnyugati részét. A lakosok attól tartanak, hogy csak idő kérdése, hogy egy hasonló földrengés rázza meg Isztambult, amely egy törésvonal közelében fekszik. Mindkét jelölt megígérte, hogy felkészíti a várost. 

Ezt is ajánljuk a témában

Új közel-keleti szövetség alakítja át a globális erőteret

Irán és Irak közeledése hatalmas olaj- és gázkészleteik, földrajzi elhelyezkedésük és regionális befolyásuk miatt jelentős. Ez az együttműködés megerősítené a síita hatalmat, Irán a befolyását, Kína és Oroszország pedig geopolitikai előnyöket szerezne ebből a szövetségből. Mindennek fontos eleme az iraki miniszterelnök felhívása, amelyben az amerikai katonák távozását követeli.

 

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:15
🍓 ️ ­­­A­ ­­d­­ö­g­­­ö­­­s­­­ ­l­­­á­­­n­­y­­o­k­­­ ­­­v­­á­­­r­n­­a­­­k­­ ­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
tapir32
2024. március 31. 18:12
Aggódunk az USA demokráciájáért! Az USA vezetőinek számos megnyilatkozása nem áll összhangban a közös értékekkel, mint a demokrácia, a szabadságjogok, valamint a jogállamiság. A népek önrendelkezése és szuverenitásának tiszteletben tartása területén az USA jelentős deficitben van! Az USA vezetői haladéktalanul szüntessék meg más államok presszionálását! Az USA vezetői haladéktalanul kezdjenek hozzá az USA demokráciájában fellelhető súlyos hiányosságok felszámolásához! Az USA demokráciája nem követendő, hanem intő példa! Ilyent nem akarunk! A BLM megmutatta, hogy egy demokráciában hogyan lehet harcolni a rasszizmus ellen. A BLM megmutatta, hogy milyen az a demokrácia ahol így kénytelenek harcolni a rasszizmus ellen.
Patika
2024. március 31. 15:07
Sztambul Rózsája... Gülü szemű Bandzsa Ahmed alias Lerí Levyta R dogán csnélküli póruljánó A story-board.: R. papa minden gáncsoskodása csak halála után sikerül. ( minek csinál bármit, ha majd nem tudja élvezni? )
antal-2
2024. március 31. 14:57
Isztambul, ó-ó-ó Isztambul! Isztambul ahol a sok mohamed bambul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!