Tombol a terrorizmus: Belgiumban tavaly több mint 40 százalékkal nőtt a fenyegetések száma

2024. március 01. 20:21

A bejelentések több mint 40 százaléka iszlamista szélsőségességgel állt összefüggésben, míg a többi esetben nem lehetett az „ideológiai dimenziót” meghatározni.

2024. március 01. 20:21
null

Belgiumban tavaly 41 százalékkal nőtt a terrorizmushoz és szélsőségességhez kapcsolódó fenyegetések száma – közölte pénteken a terrorfenyegetést elemző belga központ (OCAM).

A testület szerint

2023-ban, 332 olyan fenyegetésről érkezett jelentés, amely potenciálisan terrorizmushoz vagy szélsőségességhez kapcsolódott, míg 2022-ben 236 ilyen jellegű tájékoztatást kaptak.

Az emelkedést az OCAM az olyan eseményeknek tulajdonítja, „amelyek erős érzelmeket váltanak ki, és cselekvésre késztethetik a szélsőségeseket”. A jelentés szerint például ilyen a gázai háború, továbbá a két svéd futballszurkoló ellen, október 16-án Brüsszelben elkövetett merénylet. Az OCAM-hoz beérkezett 332 bejelentés 55 százaléka alacsony szintű fenyegetésnek minősült, míg fenyegetések valamivel több mint egyharmadát közepes súlyúnak értékelték. Az bejelentések 7 százaléka nagyon súlyos besorolást kapott.

Az OCAM feladata, hogy elemezze a fenyegetésekről szóló jelentéseket, mielőtt 1-től 4-ig terjedő skálán megállapítja a fenyegetettség fokát. A testület azt is közölte, hogy a legtöbb fenyegetés magányos elkövetőkkel volt kapcsolatos. „A legtöbb ilyen személynek nincs kapcsolata terrorista vagy szélsőséges csoportokkal” – magyarázta az OCAM.

A bejelentések több mint 40 százaléka iszlamista szélsőségességgel állt összefüggésben, míg a többi esetben nem lehetett az „ideológiai dimenziót” meghatározni. 

Ezekben az esetekben gyakran a személyes sérelmek vagy pszichológiai probléma a fő mozgatórugó” – áll a jelentésben.  

(MTI)

Nyitókép: JAMES ARTHUR GEKIERE / BELGA MAG / Belga via AFP

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:27
🍓 ️ ­A­­ ­­d­­­ö­­g­ö­­s­­­ ­­l­á­­­n­­y­o­­k­ ­­­v­á­­r­n­a­k­­ ­r­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­𝗨­­­𝗡
Pandaka pygmaea
2024. március 01. 20:38
Nabazmeg, ezt vajon hogyan varrják Orbán nyakába?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!