Politico: Nagy a baj, így fogy az ukrán katona

2024. március 25. 08:51

Sürgősen katonákra lenne szüksége Ukrajnának, de több százezer férfi menekült el az országból, s az oroszoknak nyomasztóan több katonájuk van.

2024. március 25. 08:51
Ukrán katonák

Az ukrán hadseregnek sürgősen szüksége van katonákra, hogy be tudják vetni őket az ezer kilométeres fronton, elsősorban a várhatóan északkeleten Harkov, illetve délen Odessza felé irányuló nagyobb orosz előrenyomulás előtt. Mivel a téli sár kezd felszáradni, és a tavasz a küszöbön áll, az ukrán katonai tisztviselők attól tartanak, hogy a következő hetekben vagy hónapokban összehangolt orosz offenzíva indul – írja a Politico.

Az ukránoknál azonban bajos a sorozás, aki tudja, az elkerüli a hadsereget.

Összességében Kijevnek mintegy 680 ezer aktív katonája van, körülbelül kétszázezer a frontvonalakon. Moszkva Ukrajnán belüli erői jelenleg meghaladják a négyszázezer katonát, további százezren pedig az ukrán határ közelében tartózkodnak. Oroszország katonáinak összlétszáma a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézete szerint 1,2 millió. Az ukrán hadsereg vezérkara tavaly azt mondta, attól tartanak, hogy Oroszország 400-700 ezer további katona mozgósítását fontolgatja.

Decemberben Zelenszkij azt mondta, hogy 2024-ben 450-500 ezer új katonára lesz szükség ahhoz, hogy ellenálljanak Oroszországnak. Az ukrán parlament hetek óta fontolgatja a mozgósításról szóló új törvényt, amelynek értelmében a sorkötelezettség alsó korhatára 27-ről 25 évre csökkenne. A korhatárt tavaly júliusban külön jogszabályban csökkentették, és a parlament jóváhagyta, de Zelenszkij nem írta alá a törvényt. Nem adott teljes körű magyarázatot arra, hogy miért, de katonáskodás már régen nem népszerű Ukrajnában.

A fronton harcoló katonák átlagéletkora 43 év. Az előző két évben 650 ezer katonakorú férfi hagyta el az országot. 2023-ban 1300-an találták magukat a bíróságon, amiért nem vonultak be, de ez csak töredéke az érintetteknek. Az önkéntesek sorainak feltöltésére létrehozott sorozási rendszer nem működik rendesen.

„Amikor Oroszország két évvel ezelőtt megszállta országukat, fiatal és idős ukránok özönlöttek a toborzóközpontokba, hogy önkéntesnek jelentkezzenek. Néhányan csalódottak voltak, hogy nem hívták be őket azonnal, és hangosan panaszkodtak. Az ukrán hadsereg az erőforrások és felszerelés hiánya miatt nem tudott mindenkit felvenni, de sikerült új egységeket toborozni, a már meglévőket bővíteni és improvizálni, hogy megállítsák a Kijev felé tartó orosz páncélosokat.

A hazafias lelkesedés kezdeti fellángolása azonban alábbhagyott, a háború immár harmadik éve tart, a hullazsákok megtelnek, a férfiak pedig sérülten és elcsúfítva térnek haza.

A konfliktus jövőjével kapcsolatban is egyre több a pesszimista ember, aki megkérdőjelezi, hogy Ukrajna képes-e legyőzni Moszkva erőit” – kezdődik a Politico cikke az ukrán katonahiányról.

Mint írják: Ukrajnának sokkal több embert kellene besoroznia, de  a hatóságok nem tudják, hogy hízelegjenek vagy kényszerítsenek, és félnek a politikai következményektől, ha az utóbbit választják. A két évvel ezelőtti orosz invázió óta az ukrán belügyminisztérium adatai szerint kilencezer behívókikerülési eljárás indult, de ez csak töredéke a behívók megkerülése és a nyilvántartásba vétel elkerülése miatt ki nem adható sorozási értesítéseknek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy a kérdés kényes. Még az Oroszország 2022. februári orosz invázióját megelőző hetekben is ellenállt a kijevi ellenzéki törvényhozók felszólításának, hogy általános sorozást jelentsen be.

A Politicónak nyilatkozó szakértők szerint nem segíti a sorozást az sem, hogy állandóan azt hallani a médiában, hogy az ukrán félnek nincs pénze, nincs lőszer és fegyver, és akit a frontra küldenek, heteken belül meghal.

Múlt hónapban Mihajlo Podoljak, Zelenszkij vezető tanácsadója azt mondta, hogy az embereknek maguknak kell meghatározniuk, milyen árat hajlandók fizetni Ukrajna függetlenségéért.

A Politicónak azt mondta, segítene, ha az egyszerű ukránok nem éreznék úgy, hogy a nyugati támogatás lankad. Hozzátette: szerinte a nyugati országok nem különböznek Ukrajnától, sőt azokban még nehezebb lenne az embereket katonának besorozni.

 

Összesen 176 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. április 01. 22:38
Sorozas 18 éves kortól ? Hmmm ?
Akitlosz
2024. március 26. 17:13
Az ukránok inkább eltüntetik a halottaikat és a sebesültjeiket azért, hogy megspórolják a családtagoknak fizetett kompenzációt és a kórházi költségeket. Az oroszok felderítettek egy ukrán evakuációs járművet, azaz mentőautót, de hagyták, hogy hadd végezze a munkáját, nem lőttek rá. A jármú letért egy mellékútra és két halottat vagy sebesültet pakolt le, aztán továbbment. Olyan országnak minek katona, amelyik ennyire tartja a saját katonáit? Itt megnézhető: https://s2.cdnstatic.space/wp-content/uploads/2024/03/evac-1.mp4
Dixtroy
2024. március 26. 10:59
"segítene, ha az egyszerű ukránok nem éreznék úgy, hogy a nyugati támogatás lankad" Az segítene baszd meg, ha békét kötnétek. Vagy ha belenyugodtatok volna, hogy az orosz állampolgáraitok oroszul akarnak beszélni.
szabadabb
2024. március 25. 22:32
A realizmus az mióta pesszimizmus??? " Decemberben Zelenszkij azt mondta, hogy 2024-ben 450-500 ezer új katonára lesz szükség ahhoz, hogy ellenálljanak Oroszországnak" - Ezt azért tudja ilyen pontosan mert 2023 ban ennyi katona halt meg.... Magyarul ha ez így megy tovább ez bele van kalkulálva... És még kb 4 évig bírják... ilyen ütemben. az utolsó ukránig!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!