Visszavonulót fújt Donald Tusk a világháborús német jóvátétel ügyében

2024. február 14. 20:28

Lengyelország baloldali-liberális miniszterelnöke lezártnak tekinti az ügyet.

2024. február 14. 20:28
Donald Tusk Press Conference

Donald Tusk lengyel miniszterelnök a héten találkozott Olaf Scholz német kancellárral, és kijelentette, hogy bár Németországnak erkölcsi kötelessége „tenni valamit”, nem szeretné, ha a második világháborúban elszenvedett lengyel veszteségek ellenségeskedést okoznának a két nemzet között – írta a Remix News.

A lengyel miniszterelnök azzal érvelt, hogy a „jóvátétel” kifejezés nem szerepel a korábbi konzervatív (PiS) kormány által kiadott diplomáciai jegyzékben. A használt kifejezés a „kárpótlás” volt, amelynek mértékét a lengyel fél által elvégzett kutatások alapján tervezték meghatározni.

Tusk jelezte, hogy tovább akar lépni a kérdésen, mondván, hogy a jövőbe akar tekinteni, és elismerte, hogy

„formális, jogi és nemzetközi értelemben a jóvátétel kérdése már évekkel ezelőtt lezárult”. 

Sokak szerint ugyanakkor lengyelországi kommunista bábkormány lemondása a lengyel jóvátételi jogokról a Szovjetunió javára nem tekinthető érvényesnek.

Azt mondta, hogy „elődeimmel ellentétben én megpróbálom megtalálni Scholz kancellárral az együttműködés olyan formáit, amelyek biztosítják, hogy ez a téma ne mérgezze meg a két ország kapcsolatát”. Hozzátette továbbá, hogy „Németországnak itt van mit behoznia” a Lengyelországgal való jó viszony érdekében. 

Tusk biztosította a német kancellárt arról, hogy nem fogja ezt a narratívát agresszív módon használni, mert nem akarja, hogy a történelem akadályozza abban, hogy a jövőbeni együttműködésre és biztonságra vonatkozó, mindkét nemzet számára előnyös elképzeléseket valósítson meg.

Korábban a varsói vezetés céljai között szerepelt, hogy elérje, Németország térítse meg azokat a károkat, amelyeket a második világháború alatt okozott az országnak. Lengyel becslések szerint ez az összeg mintegy 6200 milliárd zlotyt (532 ezer milliárd forintot) tesz ki. Berlin azonban minden alkalommal visszautasította a második világháborús jóvátételi tárgyalások felújítására vonatkozó lengyel kormányzati követeléseket. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Foto Olimpik / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BAJA
2024. február 15. 12:01
Tusk egy zajos szolga senki
békalepcse2.0
2024. február 15. 01:17
Tusk következő lépése valószínüleg a valamikori német területek vissza szolgáltatása lesz, a valamimori ukrán területek visszakapásának igérvénye ellenében. Aztán ha nem lesz szerencséjúk akkor az ukfánok mennek hamarosan nyugatabbra, úgy a Visztuláig... A lengyeleket meg megtarják rabszolgának, mind a két oldalon és ez lesz a lengyel internácik beteljesült álma.
Akitlosz
2024. február 14. 22:59
Hatalmas német területek kerültek lengyel uralom alá. Az a jóvátétel. Bőséges jóvátétel. Ha Lengyelország inkább pénzt akar, akkor adja vissza Németországnak a területeit Stettintől Danzigon át Rastenburgig!
Salitis
2024. február 14. 22:37
na kinek az ügynöke...? mint lenin elvtárs?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!