Nyugaton rossz szemmel nézik a magyar-kínai együttműködést

2024. február 20. 11:32

A The Guardian még a feleslegesen Magyarországra érkező amerikai szenátorok ügyét is összemosta Budapest és Peking szoros kapcsolatával.

2024. február 20. 11:32
null

A The Guardian szerint sokatmondó, hogy miközben Kína felajánlotta, hogy elmélyíti biztonsági együttműködését Magyarországgal, addig a magyar kormány nem volt hajlandó találkozni az amerikai szenátorokkal. A lap szerint Magyarország minden más EU-tagországnál szorosabb kapcsolatokat ápol Moszkvával és Pekinggel.

A portál arra is felhívja a figyelmet, hogy Orbán Viktor volt az egyetlen uniós vezető, aki tavaly részt vett az Egy övezet, egy út pekingi fórumán.

Más nyugati lapok viszont korábban azt írták, éppen ennek köszönhető, hogy Magyarország gigaberuházásokat szerzett meg többek között Franciaország, Németország és Spanyolország elől.

A The Guardian szerint a magyar-kínai biztonsági együttműködés pont egy olyan időszakban erősödik, amikor Budapest kapcsolata az EU- és NATO-szövetségesekkel mélyponton van.

A horvát Jutarnji List pedig úgy foglalta össze a megállapodást, hogy Kína nagy győzelmet aratott az Európai Unió szívében, mert olyan országgal kötött szövetséget, ahol a Huaweinek fontos bázisa található. A lap felidézi, hogy Magyarország többször is kiállt Kína mellett az EU-ban, legutóbb a 13. szankciós csomag ügyében.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2024. február 20. 16:49
.és ki nem szarja le őket?
nempolitizalok-0
2024. február 20. 15:29
Ha kivesszük ny-európa alól kínát nem sok minden marad. Lám már abba beleroppant európa, hogy a németek egy picit frágábban veszik az orosz olajat és gázt amerikaiaként.
2024. február 20. 13:55 Szerkesztve
Nem értem, mire a sok dislike? Ezt a hírt likolni kellene! Egyetlen biztos mutatója, hogy jó úton haladunk, hogy a mainstream nyugatnak nem tetszik!
ada-19791029
2024. február 20. 13:28
Vakuljanak meg akkor!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!