A Nyugat elveheti az orosz vagyont, de Moszkva is visszavághat

2024. február 06. 21:17

Folytatódik a befagyasztott orosz vagyon felhasználásának vitája. Az európai vezetők a 200 milliárdos vagyont fedezetnek használnák bankkölcsönökhöz, amelyből Ukrajna újjáépítését finanszíroznák. Ha pedig az oroszok nem fizetnek kártérítést a háború után, akkor elkoboznák a pénzt.

2024. február 06. 21:17
London Stands With Ukraine Peace March

Az Európai Unió tisztviselői hónapok óta keresik a módját annak, hogyan lehetne felhasználni azt a mintegy 200 milliárd euró értékű orosz vagyont, amit a blokk Putyin ukrajnai inváziója után zárolt – számolt be a Politico. 

Az európai kormányok a pénzt Ukrajna támogatására szánnák, azonban a folyamat nem olyan egyszerű.

Vagyonelkobzás

A G7 országai fontolgatják azt a javaslatot, hogy a vagyont olyan bankkölcsönök fedezetéül használják fel, amelyekből Ukrajna újjáépítését lehet finanszírozni – számoltak be a brüsszeli székhelyű lapnak a tárgyalások részleteit ismerő tisztviselők. 

Ha Oroszország a háború befejezése után megtagadja a jóvátétel kifizetését, akkor a pénzeket lefoglalnák. 

Ezt is ajánljuk a témában

Johan Van Overtveldt belga konzervatív európai parlamenti képviselő a Politicónak adott interjújában azt állította: ezzel a lépéssel nyomást gyakorolnának Putyinra, hogy fejezze be a háborút és üljön tárgyalóasztalhoz.

Több európai tisztviselő azonban arra figyelmeztet: egy ilyen lépés megtorlást válthat ki Oroszországból. Sőt egyesek szerint 

az elkobzás rontaná az euróövezet hírnevét, és elüldözné a befektetőket. 

„Ismeretlen vizekre evezünk” – mondta egy európai diplomata a Politicónak, aki szerint jogos az aggodalom.

A G7-országok összehangolt ütemterv kidolgozására törekednek, miközben egyre erősebb az Egyesült Államok nyomása. A Politico cikke szerint Amerika nem aggályoskodik az orosz pénz felhasználásával kapcsolatosan, de az európai országok nem ilyen biztosak a dologban. 

Jönnek a kibertámadások? 

Európában attól tartanak, hogy Moszkva megtorlásképpen fellebbezések sorát nyújtja be az Euroclear ellen, amely a belgiumi székhelyű pénzügyi letétkezelő, és amely az Európában lévő orosz tartalékok túlnyomó többségét kezeli.

De a bosszúnak egy még veszélyesebb formája is lehetséges: a kibertámadások. 

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov decemberben azt mondta, hogy Oroszország vissza fog vágni a lefoglalt vagyonának elkobzása miatt. 

Egy kiberbiztonsági vállalat vezetője aggodalmát fejezte ki, hogy a vagyonelkobzás speciális kibertámadásokhoz vezethet. A Politicónak nyilatkozó diplomatákat megosztotta, hogy mekkora az EU pénzügyi rendszere elleni támadás lehetősége. 

Az Európai Bizottság eddig távol tartotta magát a vagyonelkobzásról szóló vitától, mivel az Európai Központi Bank arra figyelmeztetett, hogy ez alááshatja az euró hírnevét.

Nyitókép: Richard Baker / Getty Images

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chardonnay99
2024. február 07. 10:02
Ha egy állam vagyonát el lehet venni, mindennemű jogi eljárás nélkül, akkor az Eu polgárainak vagyonát, megtakarításait nem vehetik el ugyanígy? Milyen jogállam, milyen jogbiztonság ez?
Stingary76
2024. február 07. 05:59
Tehát a Nyugat elveszi az orosz pénzét, majd oda adja az ukránnak. Erre az orosz elveszi a Nyugat pénzét, amit megtart magának. "Zseniális" a Nyugat megint.. :D
2024. február 07. 00:41 Szerkesztve
Oroszok ( vagy más népek ) vagyonát durva, teljes exekúció alá vetni, bármi határozat nélkül, akár azzal is, óriási bűntett. Európa - pusztító aljas cselekedet, mit az oroszok ( mások sem ) hagynak csak úgy simán, megtorlás nélkül...a világunk lesüllyedt olyan szintre, miből nagyon nehéz lesz kievickélni...úgy kell nekünk, ha ezt hagyjuk ...
SzaboGeza
2024. február 07. 00:07
Ha az Oroszokét elveszi, akkor BÁRKIÉT ELVEHETI!!! NA EZ NEM FOG MŰKÖDNI!!! Meg a digitális kifosztó akaratotok SEM!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!