Brüsszelből ütik Fukuyamát: Iszonyatosan tévedett

2023. december 01. 12:11

Most a Politico szállt bele a világhírű filozófusba.

2023. december 01. 12:11

Épp azon a pénteken, amikor megjelent az a cikk a Politico hasábjain, miszerint a jövő évi európai parlamenti választás a „civilizációk összecsapását” hozhatja el – avagy Huntingtonnak van igaza –, megjelent egy apró kommentár a lap brüsszeli hírekkel foglalkozó hírlevelében:

„Amikor a káosz uralkodik: egy dolog világos – 

azok, akik azt jósolták, hogy a kommunizmus bukása a történelem végét jelenti, iszonyatosan tévedtek, 

míg azok, akik azt jósolták, hogy az instabilitás és a káosz folytatódni fog, igazuk volt. Ami azt jelenti, hogy a védelmi beruházások ma már minden ország számára prioritássá váltak.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Menelaos Myrillas / SOOC / SOOC via AFP

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. december 04. 12:21
A nagyhatalmak "létfontosságú"-nak tartott stratégiai céljai képesek teljesen megörjíteni nemcsak öket, de az egész világot is. Mert így vagy úgy minden országnak állást kell foglalnia, és ennek során elötörnek a mélyböl a korábban elnyomott történelmi sérelmek, érzelmek, ellenszenvek. Az USA minden világpolitikai megmozdulása, egy tipikusan ilyen eset, minden esetben az egész világot érintö politikai földrengést okoz, áldozatok, gazdasági károk sokaságával A dolgot az teszi tragikussá, hogy az USA számára minden önzö érdek "létfontosságú stratégiai érdekké" válik. Minden áron, - de szó szerint minden áron -, fenn akarják tartani az örökös, megkérdöjelezhetetlen, világszintü hegemóniájukat A történelem logikája, viszont a "forgáson" alapul: jönnek-mennek a birodalmak. Ennek az az oka, hogy minden virágzó birodalom "elfárad, kifúj" egyszer, mert a felemelkedés eufóriája, motivációja nem tart örökké. Ugyanakkor a a korábbi elnyomottak is felfejlödnek, és készek lesznek a váltásra.
Palatin
2023. december 04. 12:06
Az ünnepelt, "zseniális" Fukuyama a legostobább történész. Ö volt az, aki a Szovjetúnió félbomlásakor kijelentette, hogy "vége a történelemnek, most már örök "liberális" béke lesz". A jakobinusok, a bolsevikok, a nácik stb. óta a barbár öldöklés "gazdagította" az emberi sokszínüséget. Napjainkban az emberi sokszínüség a LMBTQ-val, a globál-libernyákok zagyva ideológiájával "gazdagodik". ès természetesen szupermodern tömegpusztítoó fegyverekkel. Ez addig folytatódik, amig az ember egy önpusztító, szuperintelligens szörnyeteggé válik Az intelligenciát hajlamosak az emberek a "jóra való hajlammal" azonosítani. Filozófiai értelemben azonban az intelligencia a túélésre fokuszált törekvés, "harci készség", a legerösebb motiváció. Az állatvilág "intelligenciája, a "jelenre" fókuszál. Az emberi intelligenci azért veszélyes, mert a "jövöre" koncentrál Azaz: Ne csak most legyek biztonságban, hanem 100 év mulva is, és mindig nagyobb biztonságban legyek, mint bárki más. Ezért NEM LEHET SOHA BÉKE
Palatin
2023. december 01. 21:17
A kommunizmus sem fog soha teljesen megbukni, hibrid formában örökké élni fog. Nem azért, mert egy jó, emberséges, haladó rendszer lenne, vagy az lehetne belöle, - oh dehogy -, hanem azért, mert a hatalom aspiránsai és birtokosai nagyon jól tudják, hogy a kommunizmus álszent ideológiájánál nincs jobb eszköz arra, hogy az emberek tömegeit maguk alá gyürjék. Erre nagyszerüen bevált. A kommunizmus "egyenlöségröl", a köznép jogairól stb. szóló jelszavait persze elhallgatják, a morális szólamait a maguk érdekéken önkényesn átköltik.
Palatin
2023. december 01. 21:07
Fukuyamát én már azelött kiröhögtem, hogy ez a marhaságot mondta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!