Bécsi MCC-egyetem: a rektor és a volt tulajdonos is örül a magyar tulajdonszerzésnek

2023. május 24. 15:13

Karl Wöber rektor szerint az MCC kompetens és megbízható.

2023. május 24. 15:13
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Elemzésben foglalkozik a Der Standard azzal, hogy az MCC május közepén megvásárolta Ausztria vezető magánegyetemét, a Modul University Viennát, hogy magyar diákjainak ösztöndíj-lehetőségeket biztosíthasson, és szakértelmével hozzájáruljon az egyetem képzési portfóliójának bővítéséhez.

Az obligát paneleket letudva – az MCC „Orbán Viktor miniszterelnök tudományos propagandaszervezete és káderképzője” – az osztrák lap beszámol arról, hogy a Modul University rektorára, Karl Wöberre többkörös tárgyalások után az MCC „nagyon kompetens és megbízható benyomást“ tett.

Hasonlóképpen vélekedik az egyetem volt tulajdonosa, Suresh Sivagnanam brit üzletember, aki szerint

s így az üzlet összességében „pozitív lépés előre“ az egyetem számára.

A névtelen dolgozó aggódik, a rektor nem

A Der Standardnak az egyetem részéről érkező pozitív jelzéseket ellensúlyozandó név nélkül nyilatkozik az egyetem egy állítólagos dolgozója, aki viszont arról beszél, az egyetem vezetése kimagyarázhatatlan módon „lepaktált az ördöggel“, amitől „mind sokkot kaptunk“, mert

mely oktatók hagyják majd el az egyetemet, kikkel pótolják őket, és mi lesz a diákokkal, akikre rákerül az „Orbán-pecsét“.

A névvel nyilatkozó Wöber rektor ugyanakkor egyáltalán nem ért egyet az idézett állítólagos kollégájával, s hangsúlyozza, az egyetem átvétele „semmilyen hatással nem fog bírni a Modul University Vienna tartalmaira és tantervére“, s az egyetem „tevékenységét az eddigi formában, az eddigi eredmények alapján folytathatja“.

Az önkormányzat nem kritizál

A Der Standard a bécsi önkormányzatból is

igyekezett MCC- és Magyarország-kritikus megjegyzéseket kicsikarni, de nem jártak sikerrel:

az egyébként szociáldemokrata városi külügyi tanácsos, Peter Hanke irodájából azt a választ kapták, hogy ők „nem szeretnének elhamarkodott következtetéseket levonni“, és „pillanatnyilag teljes a bizalmunk az egyetemvezetés és az aktuális tantestület iránt, akik eddig is tudományosságról és professzionalizmusról tettek tanúbizonyságot“, a liberális Neos által delegált oktatási tanácsos, Christoph Wiederkehr pedig egyáltalán nem akart nekik nyilatkozni.

A 90 százalékos tulajdonrésszel rendelkező MCC melletti résztulajdonos Osztrák Gazdasági Kamara (WKO) bécsi kamarája szintén nem volt hajlandó kritizálni az MCC-t, s csak annyit közölt a lappal, hogy „tízszázalékos kisebbségi tulajdonunk a »Modul« oktatási márkanév védelmét szolgálja“.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. május 24. 17:12
Kell a Fundan és ez a MUV is? Szívességet tett az orbánkormány a brit-indiai Suresh Sivagnanam-nak? Miért? Vagy mennyiért?
masikhozzaszolo
2023. május 24. 16:48
10%. Az a cukrászda! (Vagy a Goldmann menza)
letsgobrandon
2023. május 24. 16:40
"nem tudják, akarnak-e majd egy ilyen egyetemen tanulni „az LMBTIQA+ közösség tagjai" --- ez lenne a célközönség ?... Hahahaha
Arisztokrata
2023. május 24. 16:21
Kiváló lépés! S ha lehet, a régi magyar arisztokratákat is tessék odagyűjteni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!