Csak az Európai Néppárt akar csúcsjelölti rendszert az EU-ban, a többi jobbos frakció ellenzi azt

2023. május 06. 16:48

Markus Söder „üdvözölné” a jelenlegi bizottsági elnök, Ursula Von der Leyen jelölését az EPP csúcsjelöltjévé.

2023. május 06. 16:48
null

Az európai uniós spektrum jobb oldalán az Európai Néppárt (EPP) az egyetlen jobboldali tömörülés, amely az úgynevezett spitzenkandidat-folyamat során kiválaszthatja a jelöltjét az Európai Bizottság elnöki posztjára, ám az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) és az Identitás és Demokrácia csoport (ID) ezt az eljárást nem támogatja – számol be az Euractiv.

A pártcsalád elnöke, Manfred Weber továbbra is kitart a folyamat mellett, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője, Markus Söder pedig kifejtette, hogy ő maga sem ellenzi azt.

Ez a szabályzatban szerepel” – emelte ki Söder a május 4-ei EPP-közgyűlésen tartott sajtótájékoztatón Münchenben, hozzátéve, hogy

„üdvözölné” a jelenlegi bizottsági elnök, Ursula Von der Leyen jelölését az EPP csúcsjelöltjévé.

 

 

Az ügy nem szerepelt a fő témák között

Az ügy azonban nem szerepelt a fő témák között az EPP közgyűlésén, helyette a küldöttek arra összpontosítottak, hogy hangsúlyozzák az egységet a két német párt, a Kereszténydemokraták és a CSU között az őszi bajor választások, valamint a jövő júniusi EU-választások előtt.

A küldöttek továbbá a vidéki területek agrárpolitikai kihívásaira reflektáltak, beleértve Frans Timmermans zöld-programjának kulcsfontosságú kérdéseinek elutasítását.

Zöld-kérdések

A portál által megvizsgált közgyűlési határozattervezetben a párt közölte: „elutasítja a növényvédőszerek fenntartható használatára vonatkozó javaslatot, mivel azt „nem tartják megvalósíthatónak”, hiszen nem nyújt „működőképes alternatívát a gazdák számára” .

A természetvédelmi-törvény végrehajtásáról szóló jelentésben is hasonló ellenállás tapasztalható részükről, mondván, a meglévő jogszabályok végrehajtása túlságosan bürokratikus és tervezési patthelyzeteket eredményezett néhány régióban vagy tagállamban, veszélyeztetve ezzel a vidéki területek gazdasági életképességét, az élelmiszer biztonságot, az megújuló energia termelést és a létfontosságú infrastruktúrát.

A csúcsjelölt-rendszer

A 2014-es EU-s választás előtt azért vezették be a csúcsjelölt-rendszer intézményét, hogy összekapcsolják a választási eredményeket az EU intézményeinek vezető pozícióinak kiosztásával.

Azonban a 2019-es választások után a folyamat megítélése komoly csorbát szenvedett,

amikor az Európai Néppárt által jelölt Weber helyett a kereszténydemokrata Von der Leyent választották meg az Európai Bizottság elnökévé. Azóta az ECR és ID konzervatív és nemzeti csoportjai hangosan ellenzik a folyamatot.

Tavaly az Európai Parlament egy olyan javaslatról szavazott, amely a spitzenkandidat-folyamatot minden uniós politikai párt számára kötelezővé tette volna, és transznacionális listát hozott volna létre az Európai Parlament egyes tagjainak megválasztásához. Azonban ezt a tervezetet az EU tagállamai blokkolták, és valószínűleg nem fogadják el a jövő évi választások előtt.

 

Nyitókép: Manfred Weber Twitter-oldala

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dunhill67
2023. május 06. 20:30
"Az ügy azonban nem szerepelt a fő témák között az EPP közgyűlésén, helyette a küldöttek arra összpontosítottak, hogy hangsúlyozzák az egységet a két német párt, a Kereszténydemokraták és a CSU között az őszi bajor választások, valamint a jövő júniusi EU-választások előtt."....csak halkan kérdem...ez miért az uniót érintő kérdés?....belügy,nem?.....oké,tudom,eu=dajcsland
írmag
2023. május 06. 19:35
Ez megint nem jobb-bal kérdés, hanem erkölcsi. A Tízparancsolat a minimum. Ha az nehéz lenne, akkor a kommunistákról esik szó! Tehát támadás!
budihazi gabriellák
2023. május 06. 19:22
az Identitás és Demokrácia csoport (ID)" Vagyis az illibernyák náci söpredék:D
nyugalom
2023. május 06. 19:18
Zsivany banda!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!