Az ENSZ független vizsgálatot követel: a Wagner-csoport háborús bűneit akarják felderíteni

2023. január 31. 15:54

Az ENSZ szakértők közleménye szerint 2021 óta érkeznek a beszámolók „borzalmas kivégzésekről, tömegsírokról, kínzásokról, szexuális erőszakról, fosztogatásról, önkényes fogva tartásokról”.

2023. január 31. 15:54
null

Az ENSZ szakértői kedden független vizsgálatot sürgettek Maliban a Wagner orosz magán zsoldossereg és a kormányerők által elkövetett háborús bűnök és humanitárius jogsértések felderítésére. A mali kormány, amely 2021-ben katonai puccsal került hatalomra, és az al-Kaidához, valamint az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez köthető szélsőséges lázadókkal küzd, korábban azt állította, hogy a nyugat-afrikai országban nem orosz zsoldosok állomásoznak, csak a helyi katonáknak segítő kiképzők, akik orosz felszereléssel rendelkeznek.

A nyugati hatalmak szerint azonban a Maliban lévő orosz katonák között vannak a Wagner-csoport zsoldosai is.

Az ENSZ szakértők közleménye szerint 2021 óta érkeznek a beszámolók „borzalmas kivégzésekről, tömegsírokról, kínzásokról, szexuális erőszakról, fosztogatásról, önkényes fogva tartásokról és erőszakos eltűnésekről”, amelyek mögött a mali fegyveres erők és szövetségeseik állnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly kijelentette, hogy Oroszországnak semmi köze a Maliban dolgozó orosz szerződéses katonákhoz, és az afrikai országnak joga van orosz magáncégekkel szerződni.

Az ENSZ szakértők közleménye a túlélők beszámolóit idézve arról számolt be a Wagner-csoportot meg is nevezve, hogy fehérbőrű, gyaníthatóan orosz zsoldosok márciusban részt vettek több száz ember megölésében Mourában. A nemzetközi felháborodást kiváltó incidens miatt az ENSZ korábban vizsgálatot indított.

A mali hadsereg tagadta a vádakat, és azt állította, hogy Mourában egy katonai akcióban öltek meg 203 fegyverest.

Az amerikai kormány a múlt héten a Wagner csoportot az emberi jogokat széles körben megsértő nemzetközi bűnszervezetnek nyilvánította.

Az ENSZ békefenntartói számára tavaly Mali volt a legveszélyesebb hely: az ENSZ mali missziójában (MINUSMA) részt vevő katonák közül 14 kéksisakos halt meg.

(MTI)

Nyitókép: Olga MALTSEVA / AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2023. február 01. 07:26
Amit utalok:a kettős mérce. Nincs kétségem h a Wagner IS követett el jigtalansagot sőt bűnöket. De ordító h a másik oldalon a zolsapkasok, Blackwater és a politika által fizetett de letagadott privát zsoldosok remtetteit mely csend övezi mikor mindenki tud róluk. Sőt hollywoodi filmek készülnek....
Reszelő Aladár
2023. február 01. 07:19
Gondolom terrorszervezet lesz a Wagner (ha még nem az) és egy ENSZ határozati javaslat szerint majd be kell tiltani mindenhol, aki tag azt el kell ítélni pusztán a tagság miatt. Arról pedig szó sem esik, hogy az USA-hoz köthető PMC-k mi mindent tettek Afganisztánban, Irakban és még ahol nem hivatalosan bevetették őket. De persze tudjuk, az USA sportolói nem doppingolnak a nevükben eljáró fegyveresek pedig grállovagok és sosem kezdtek még katonai műveletet saját birodalmi érdekből.
Málaga21
2023. január 31. 18:35
A guantanamói vizsgálatot befejezték már? Vagy még el se kezdték?
Orange79
2023. január 31. 16:24
A kirívó esetek nagyrészét maguk a szarházi ukránok követték el vagy rendezték meg. Elég volt már az ukránok mosdatásából!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!