Orbán Viktor: Az erdélyi református óvodák és iskolák a magyar megmaradás mentsvárai

2022. október 31. 10:44

„A tetemes mennyiségű munka és a hosszú éveken át tartó küzdelem meghozta gyümölcsét” – fogalmazott a miniszterelnök.

2022. október 31. 10:44
null

Levélben köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök a Marosvásárhelyi Református Kollégium felújítását ünneplő gyülekezetet hétfőn – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Orbán Viktor azt írta: eljött az öröm és a hálaadás ideje, a tetemes mennyiségű munka és a hosszú éveken át tartó küzdelem meghozta gyümölcsét:

a Marosvásárhelyi Református Kollégium ismét régi fényében ragyog.

A miniszterelnök köszönetet mondott a helyiek kitartásáért, munkájáért és imáiért.

Az ünnepség résztvevőinek címezve szavait úgy fogalmazott: az első prédikátorok és hitvalló őseik vezérfonalát követve, minden nehézség és cselvetés ellenére tették, amit lelkiismeretük parancsolt.

A három felé tépett haza romokban hevert, a jólétnek és dicsőségnek már szinte a reménye is elveszett, amikor az anyanyelven olvasott és prédikált Ige új erőt tudott önteni az emberekbe. Gyülekezetek és iskolák alakultak, köztük a Marosvásárhelyi Református Kollégium, amely működésének öt évszázada alatt tudósok, tanárok valamint egyházi és világi vezetők sorát nevelte fel” – írta Orbán Viktor.

Ma – folytatta –, amikor a reformáció évfordulóján körbenézünk, ismét azt láthatjuk, hogy református óvodák és iskolák épülnek, újulnak meg Erdélyben. Ezek az intézmények mind a magyar megmaradás mentsvárai. Közülük pedig az egyik legjelentősebb a most felújított Marosvásárhelyi Református Kollégium, ahol ma már minden feltétel adott ahhoz, hogy a korábban itt nevelkedő neves elődökhöz hasonló, szülőföldjük iránt elkötelezett fiatalok kerüljenek ki az iskolapadokból – hangsúlyozta a miniszterelnök, sok erőt, jó egészséget és eredményes munkát kívánva az intézmény tanárainak és diákjainak.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszt
2022. október 31. 11:36
Ments vár, ha már Magyarországon kihalunk...
káli
2022. október 31. 11:30
A hangok is megmondták! A képzeletbeli barát a legjobb barát!
Leakis
2022. október 31. 11:25
Bocs, nem akartam háromszor közzé tenni. Hogy kell törölni? Nem sikerül.
Leakis
2022. október 31. 11:22
.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!