Szombattól megszegi az INF-megállapodást Washington

2019. február 01. 21:43

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken bejelentette, hogy az Egyesült Államok megkezdi a kivonulást az INF-egyezményből, így szombattól felfüggeszti a szerződésből eredő kötelezettségvállalásait.

2019. február 01. 21:43

Pénteki, hasonló témájú közleményében Donald Trump úgy fogalmazott: a kivonulás hat hónapon belül befejeződik, hacsak Oroszország nem tér vissza a szerződés teljesítéséhez, „megsemmisítve az egyezményt sértő minden rakétáját, rakétaindítóját és a hozzájuk tartozó berendezést”. Az elnök figyelmeztette Oroszországot arra is, hogy szerinte  Kína előnyt akar kovácsolni magának az INF-szerződésből a saját rakétakapacitásainak megnövelésére. „Nem lehetünk mi az az egyetlen ország a világon, amelyet ez a szerződés egyoldalúan korlátoz. Tovább folytatjuk katonai válaszlehetőségeink kidolgozását és a NATO-val és szövetségeseinkkel közösen dolgozunk majd azon, hogy megakadályozzuk, Oroszország bármilyen katonai előnyt is kovácsoljon törvényellenes viselkedésével” – olvasható az elnök közleményében.

Ezt percekkel azt követően adta ki a Fehér Ház, hogy a külügyminisztériumban tartott sajtóértekezleten Mike Pompeo bejelentette az amerikai kormány döntését. „Oroszország éveken keresztül lelkiismeret-furdalás nélkül megsértette a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló szerződést” – fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője. Pompeo azt hangoztatta: a szerződés megsértésével „Oroszország európaiak és amerikaiak millióit sodorja nagyobb veszélybe”. Hozzáfűzte, hogy: „kötelességünk erre megfelelő választ adni".

„Az országokat felelősségre kell vonni, ha megszegik a szabályokat” – fogalmazott a külügyminiszter és hangsúlyozta, hogy Washington álláspontja szerint „Oroszország kockára tette az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit”. Leszögezte: az Egyesült Államok „bőséges időt” biztosított Oroszországnak, hogy visszatérhessen a szerződéses kötelezettségei teljesítéséhez. 

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken a washingtoni fejleményekkel kapcsolatban azt mondta: Oroszország fenntartja a jogot a megfelelő válaszlépésekre abban az esetben, ha az Egyesült Államok végül kilép az INF-ből.

Szerinte az Egyesült Államok kivonulása az egyezményből mindössze csak egy része annak az átfogó amerikai tervnek, hogy hatalmas mennyiségű nemzetközi megállapodást felmondjanak, illetve kilépjenek ezekből. Ezért nem az a kérdés, hogy Oroszország hibáztatható-e az INF-szerződés megsértéséért, tette hozzá a külügyi szóvivő.

Az INF-szerződés, amelyet 1987. december 8-án Washingtonban írt alá Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet államfő, a kommunista párt főtitkára, 1988. június 1-jén lépett hatályba.

A paktum a szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt közepes (500-5500 kilométeres) hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek megsemmisítéséről rendelkezett. Az egyezmény, amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában, megtiltotta az ilyen eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését.

Washington korábban egy újfajta orosz robot-repülőgépre hivatkozva közölte: amennyiben Moszkva nem tárgyal, úgy felmondja a szerződést.

(MTI)

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Természetes Orbánizmus
2019. február 02. 09:03
TRUMP mesteri ahogy a diplomáciai lépéseket teszi KÍNA sakkba tartására vállalkozik miközbe az oroszokkal fenntartja az egyenlő viszonyt megszegik az egyezményt akkor Amerika is nincs harag nincs vita!
Tehetős Totó
2019. február 02. 06:41
Nagy a nyomás, hogy a magyar kormány is beálljon a sorba...
neociprióta
2019. február 02. 02:21
döbbenetes,hogy milyen mértékü a seggagyuak részvétele ezen a site-on, az amerikaiak döntése okos és időszerü, az orosz törpediktátor világégető terveinek befellegzett.
Mich
2019. február 01. 23:18
Persze ezt is az oroszok csinálják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!