Abu-Dzabiban misézett a pápa, először a történelemben

2019. február 05. 09:41

Ferenc pápa az első a katolikus vezetők között, aki az Arab-félszigeten, az iszlám szülőhazájában misézett. A szertartásra 100 országból mintegy 135 ezer hívő és érdeklődő látogatott el.

2019. február 05. 09:41

A szelídség üzenetét közvetítette a katolikus híveknek Ferenc pápa Abu-Dzabiban tartott szabadtéri miséjén kedden. A hivalkodó felhőkarcolók és a luxus hazájának számító, nagyjából kilencmillió lakosú Egyesült Arab Emírségekben mintegy egymillió katolikus él, többségük külföldi vendégmunkás.

Szeretet, szelídség

A katolikus egyházfő olasz nyelvű szentbeszédében Jézus hegyi beszédéből idézett, amelyben boldognak nevezi a lelki szegényeket és a szelídeket. A pápa rámutatott: nincs szükség nagy tettekre vagy emberfeletti erőfeszítésekre ahhoz, hogy a hegyi beszéd szellemének megfelelően éljünk.

Jézus „nem kérte, hogy remekművek létrehozásával vagy kivételes erőfeszítésekkel hívjuk fel magunkra a figyelmet” – emlékeztetett. „Mindössze annyit kért, hogy alkossunk meg egy műremeket: a saját életünket, ez pedig senkinek sem lehetetlen.” „Minden bizonnyal nem könnyű távol élnetek az otthonotoktól, érezni a szeretteitek hiányát, miközben lehet, hogy a jövőtök éppen a bizonytalanság ködébe vész” – mondta. „De az Úr hűséges, és nem hagyja el nyáját” – biztatta a híveket a pápa.

Stadionnyi tömeg

Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki ellátogatott az Arab-félszigetre, az iszlám szülőhazájába. A Zajed stadionban tartott miséjére 100 országból mintegy 135 ezer hívő és érdeklődő gyűlt össze. A vallási szertartáson mintegy négyezer muszlim is részt vett, beleértve több kormányzati tisztségviselőt.  A katolikus egyházfőt a Vatikán zászlaját lengető, ujjongó tömeg fogadta a stadion bejáratánál.

A pápa egy vallásközi konferenciára érkezett az Egyesült Arab Emírségekbe vasárnap este. Látogatásán a keresztények és a muszlimok közötti együttműködés szorosabbra fűzéséért és a regionális háborúk ellen emelt szót. A kereszténység vagy más, az iszlámtól eltérő vallás gyakorlása nem minden Perzsa(Arab)-öbölbeli országban engedélyezett. Míg az Egyesült Arab Emírségekben vagy Kuvaitban a keresztények imádkozhatnak templomokban vagy más, különleges engedéllyel rendelkező helyeken, addig Szaúd-Arábiában tilos az iszlámon kívül más vallás gyakorlása.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2019. február 05. 13:33
A pápa kb.830 évet késett! Menjen ő nagy büdös, bubanatos picsaba az összes papjaival együtt. Gerinctelen pocsek, sunyi alak.
Daily
2019. február 05. 12:31
Egyszerű marketing fogás. Ha a pápa biztonságban látogathat oda akkor más is, példának szánják a többi hívőnek. Kivel lehetne nagyobb hírverést csinálni, mint a pápával aki biztonságban haza is utazik. Rengeteg bevételtől estek el az arabok az európai merényletek és a lerombolt megítélésük miatt. Vajon kinek állhatott ez érdekében? Egyiptomba vagy más arab országba alig mennek a turisták. Szaúdiak pl. nem a tartós 50 dolláros olajárral számoltak amikor szórták az olajpénzeket a luxusra. Kb. 2020-ra kifuthatnak a pénzükből. Picit vészterhes lett a gazdasági állapotuk. A mesés kelet varázsa elillant holott a rendszerváltás idején turista buszokkal jártak magyar !nők! is bőrkabátot importálni a török nagy bazárból. De az EU-nak emiatt nem köllene minden kecskepásztort beengednie még ha az arabok a sok G36 és Leopárd vásárlásért talán ezt is kérik cserébe a balos vezetőktől.
dick52
2019. február 05. 11:27
A pápa a kereszténység legfőbb méltósága. Viszont a mostani, a legbutabb papank!
Csomorkany
2019. február 05. 10:00
Vezetők közül lehet, hogy ő az első, de az Emirátusokban van vallásszabadsága a keresztényeknek, főleg vendégmunkásoknak: lehetnek templomaik, misére járhatnak. Muszlimokat téríteniük volna bűncselekmény, ami miatt a büntetésen túl ki is utasítanák őket. Szaud-Arábia más egy kicsit...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!