Már George Washington szobrát is elbontanák

2017. augusztus 17. 08:53

Egy chicagói lelkész George Washington szobrának eltávolítását, és a róla elnevezett park átnevezését szorgalmazza, mondván, hogy a park elnevezése sértő lehet a helyi feketék számára.

2017. augusztus 17. 08:53

Több amerikai városban is kultúrharc van kibontakozóban – sok helyen minden, a Konföderációra emlékező szobrot eltávolítottak a helyi hatóságok, de van, aki még tovább menne. Ugyanis egy chicagoi lelkész George Washington szobrának eltávolítását szorgalmazza . James Dukes püspök, a „Felszabadulás Keresztény Centrum” lelkésze azt követeli, bontsák el a Chicagoban Washington emlékére állított szobrot, és a park nevét – melyben a szobor áll – is változtassák meg.

Dukes azt nyilatkozta, nem látja szívesen Washington szobrát, mert az „a fehér Amerika igazságáért harcolt, miközben mi (feketék) hiába tettük ki a lakosság háromötödét, még mindig rabszolgaságban éltünk”. A lelkész azt mondta, hogy hiába Washington a nemzet első elnöke, a fekete közösség szemében ő nem hős.

Ugyanakkor Dukes azt nyilatkozta, nem akarja kitörölni a történelmet, csupán meg kell adni a lehetőséget a feketéknek, hogy eldöntsék, ki az, akire szívesen emlékeznek a közösségeikben. Hozzátette, habár a Washingtonra emlékező szobor máshol helyet kaphatna, de ott, ahol feketék élnek, semmiképpen sem.

A chicagoi lelkész azt is követeli, hogy Andrew Jackson elnök nevét távolítsák el a közeli Jackson parkról, miután ő maga rabszolgatartó volt. Leszögezte, nem egyáltalán nem fontos hogy magukat a köztereket átnevezzék, hiszen a Washington Parkot szentelhetnék a korábbi chicagoi polgármester, Harold Washington emlékének, a Jackson parkot pedig akár Michael Jackson után is elnevezhetnék.

A pap azon túl, hogy követeléseit elküldte a városvezetésnek, indulatos Facebook-bejegyzést is közzétett, hogy a parkok átnevezése mellett kardoskodjon. 

„Furán érzem magam, hogy egy olyan parkban kell sétálnom a gyermekemmel, kimennem egy felvonulásra, vagy éppen labdáznom, ami egy rabszolgatartóra emlékezik...” „...Ezért George Washington és Andrew Jackson nevének eltávolítására szólítok fel a délkelet-chicagoi parkokból. Őket nem szabad, hogy hősökként kezeljük, vagy hogy kitüntetett tisztelet övezze őket, miután aktívan résztvettek a rabszolgakereskedelemben.”

A polgármester és a helyi képviselők még nem válaszoltak Dukes megkeresésére. Chicago Park kerület egyik szóvivője ugyanakkor rávilágított, a parkok átnevezésének kötött procedúrája van, melyet bárki benyújthat a főfelügyelőnek. Ezután a kerület 45 napos nyilvános vita után szavaz a javaslatokról.

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amondó
2017. augusztus 18. 12:37
Mi vár a New-Yorki Szabadság szoborra? Legalább feketére kellene festeni. A szobrok, emlékművek gyorsan elfogynak. Utána nagyobb sebességre kapcsol az antirasszizmus: az utcán fogják demokratikusan agyonverni a fehéreket.
robag
2017. augusztus 17. 11:49
Trump erről is nyilatkozott tegnap. Hogy ha ebbe belekezdenek akkor nem lesz megállás. És lőn már következő nap jönnek az ötletek.
kalhana
2017. augusztus 17. 11:22
A négerek is megtanulták, hogy egy baloldali világban privilégiumot lehet szerezni a sértődékenységre ,az érzékenységre és mimózalelkületre. Vajon kiktől?
zakar zoltán béla
2017. augusztus 17. 10:50
Barmok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!