Elhallgatta a román média a kisebbségi jogok sérelmét az USA-jelentésből

2016. április 15. 10:45

Szerdán tette közzé a román média az Egyesült Államok külügyminisztériumának 2015-re vonatkozó emberi jogi jelentését, azt azonban teljesen elhallgatták, hogy a jelentésben a magyar kisebbség sérelmei is helyet kaptak – írja a Főtér.ro.

2016. április 15. 10:45

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerdán tette közzé, hogy látja az emberi jogok helyzetét Romániában a 2015-ös évre vonatkozóan. A médiában a korrupcióra, a sajtószabadságra, a börtönökben uralkodó állapotokra vonatkozó részeket mind megemlítették, ahogy a nacionalista, idegengyűlölő rasszista és antiszemita nézetek terjedését és a romák, a fogyatékosok és a szexuális kisebbségek, HIV-fertőzöttek vagy AIDS-betegek diszkriminálását is.

A Főtér.ro szerint egyetlen szó sem esett azonban a román média jelentéssel kapcsolatos híreiben a romániai magyarokat ért sérelmekről, az anyanyelv korlátozásáról az igazságszolgáltatásban és a közigazgatásban, a kétnyelvű feliratok hiányáról, a nemzeti, főleg a székely jelképek használatának korlátozásáról vagy a restitúciós ügyekről, konkrétan a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium újraállamosításáról. Pedig a jelentés külön kitér ezekre. „Akárcsak az elmúlt években” – írja a Főtér.ro a történtekről.

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rojtos
2016. április 15. 13:46
"azt azonban teljesen elhallgatták, hogy a jelentésben a magyar kisebbség sérelmei is helyet kaptak" Ezt viszont ők hallgatták el a magyarországi helyzet jelentésükben. Valószínűleg úgy gondolták, ez minket nem érint. Ennyit a hozzáértésről, ennyit a jóindulatról. Mármint a szövetséges részéről.
emhem
2016. április 15. 11:14
:D ez az elhallgatósdi már csak így megy kelet-európában: "Az MTI kifelejtette az összefoglalójából, hogy az amerikai külügy Magyarországot is bírálta az emberi jogok megsértése miatt" http://444.hu/2016/04/14/a-mti-kifelejtette-az-osszefoglalojabol-hogy-az-amerikai-kulugy-magyarorszagot-is-biralta-az-emberi-jogok-megsertese-miatt
Sinistra
2016. április 15. 11:05
Ez a jelentés annyit ér, mint öregasszony hogyismondjákján a szőr. Ez egyrészt jó Magyarországra nézve, másrészt rossz az erdélyi magyarokra nézve.
3M..
2016. április 15. 10:55
Nem hinném hogy bárkit is foglalkoztatnak ezek az amerikai jelentések. Már rég nem komolyan vehetőek, a valóságtartalmuk pedig a nullához közelít. Amiről viszont valóban szólniuk kellene, az benne sem szerepel. Belföldi fogyasztásra a tengerentúlon talán még megfelelő. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!