Meglepő győzelmet aratott a Tea Party

2014. június 11. 07:07

A republikánusok virginiai előválasztásán az ultrakonzervatív Tea Party jelöltje legyőzte Eric Cantort, a republikánusok képviselőházi vezetőjét. David Bratt 56:44 arányban nyerte el a jogot, hogy Richmond körzetében pártjának hivatalos képviselőjelöltje legyen.

2014. június 11. 07:07

Veszített az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom támogatta kihívójával szemben Eric Cantor, az amerikai képviselőházi republikánusok második számú vezetője pártjának Virginia államban kedden megtartott előválasztásán. Cantor, a képviselőházi republikánus többség vezetőjének veresége azért is sokkoló meglepetés, mert őt tekintették a Republikánus Párt fősodorbeli vezetése legkonzervatívabb tagjának, és egyben a képviselőház lehetséges következő elnökének. Legyőzője, David Bratt közgazdaságtan-professzor alacsony részvétel mellett magabiztosan, 56:44 arányban nyerte el annak jogát, hogy Richmond körzetében pártjának hivatalos képviselőjelöltje legyen.

Bratt győzelme várhatóan fellelkesíti a minél kisebb állami szerepvállalást hirdető Tea Party mozgalmat, amelynek 2010-ben döntő szerepe volt abban, hogy a republikánusok elhódították a demokratáktól a képviselőház feletti ellenőrzést. A szövetségi alsóházi konzervatív tagjai azóta két ízben is megpróbálták technikailag csőd közeli állapotba hozni az amerikai költségvetést, hogy ellehetetlenítsék a megfizethető egészségbiztosítást amerikaiak millióira kiterjesztő, Obamacare néven ismertté vált egészségügyi reformot.

2012-ben az ultrakonzervatív Ted Cruz okozott meglepetést, amikor a texasi szenátorjelöltségért vívott előválasztási küzdelemben legyőzte David Dewhurst alkormányzót, majd bejutott a szövetségi felsőházba. Az idei előválasztások során azonban úgy tűnt, hogy a Republikánus Párt hagyományos áramlatának politikusai sikerrel törték meg a Tea Party által támogatott aspiránsok lendületét. Cantor kiütése előtt a mozgalom legnagyobb eredménye az előválasztások során az volt, hogy Mississippiben Chris McDaniel több szavazatot kapott, mint a hivatalban lévő Thad Cochran szenátor, akit így második fordulóra kényszerített.

A képviselőházi többségi frakció vezetőjének legyőzése tovább csökkenti annak esélyét, hogy a Republikánus Párt hagyományos szervezetének képviselői kompromisszumra jussanak a Fehér Házzal. A kormányzás alapkérdéseiben való kiegyezés lehetősége akkor válna igazán nehezen elképzelhetővé, ha a republikánusoknak a szenátust is sikerülne az ellenőrzésük alá vonni. Ennek lehetőségét elemzők egyáltalán nem tartják kizártnak.

Eric Cantor volt az egyetlen republikánus aláírója annak a levélnek, amelyben 30 zsidó származású amerikai képviselő május végén a budapesti Szabadság téri emlékmű megépítésére vonatkozó tervek felülvizsgálatát kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől. Az 51 éves politikus veresége nyomán nem kizárt, hogy John Boehner, a képviselőház jelenlegi, 64 éves elnöke felülvizsgálja a posztjáról való leköszönésre vonatkozó terveit.

David Bratt demokrata ellenfele a novemberi „félidős” választáson az ugyancsak a Randolph-Macon Főiskolán oktató Jack Trammell lesz. A Tea Party virginiai győzelme ellenére Lindsay Graham hivatalban lévő dél-carolinai szenátor, aki a „hagyományos” republikánusok közé tartozik, könnyedén legyőzte jobboldali kihívóit.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szintiboj
2014. június 11. 13:45
"A szövetségi alsóházi konzervatív tagjai azóta két ízben is megpróbálták technikailag csőd közeli állapotba hozni az amerikai költségvetést, hogy ellehetetlenítsék a megfizethető egészségbiztosítást amerikaiak millióira kiterjesztő, Obamacare néven ismertté vált egészségügyi reformot." Igazi hazafiak...tiszta fidesz :D
Riwen
2014. június 11. 12:53
Nos, igen, Magyarországon nyilván szélsőségesen liberálisnak, a "karvalytőke" és a bankok szekértolójának tartanák, hiszen hozzá van szokva a nép, hogy az állam gondoskodik róluk. És milyen jól élünk, nemde? Tetszik, nem tetszik: a szocializmusnak nincs jövője, legyen narancsszínű vagy vörös. Egyébként vicces, Cantor ugyebár a viszonylag kevés, republikánus zsidók egyike volt. Most őt is lecserélik egy keresztényre. Mondjuk Brat sem WASP, na de senki sem tökéletes.
saceur
2014. június 11. 09:56
A sötét ostobaság fényes diadala a józan ész felett...
emhem
2014. június 11. 08:53
az, hogy az olvasók pluszokat adnak ennek a hírnek, valszeg annak köszönhető, hogy a törzsközönségnek fogalma sincs a tea partyról, csak az "ultrakonzervatív" ment át. pedig ha tudnák, hogy ez azt a libertariánus politikát jelenti, ami az állami gondviselés lényegében teljes leépítését tűzi ki célul.. (és megvet bármiféle állami beavatkozást a cégek működésébe)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!