Elhunyt tüntető miatt tüntetnek Törökországban

2014. március 12. 17:13

A török rendőrség vízágyúkkal és könnygázzal próbálja feloszlatni a tizenöt éves tüntető temetésére összegyűlt tömeget Isztambulban. Berkin Elvan 269 napig volt kómában, miután tavaly a Gezi Parkkal kapcsolatos tüntetések idején fejen találta egy könnygázlövedék.

2014. március 12. 17:13

Vízágyúval és könnygázzal ment neki a török rendőrség az elhunyt tüntető temetésére összegyűlt tömegnek Törökországban. Berkin Elvan 269 napig feküdt kómában, kedden hunyt el. A fiút egy könnygázgránát találta el a tavalyi Occupy Gezi tüntetések során, mikor kenyérért ment egy közeli boltba. Ő volt a nyolcadik áldozata a tüntetéseket kísérő rendőri erőszaknak.

Elvan halála feltüzelte az embereket, szerdai temetésére több tízezren gyűltek össze Isztambulban. A tömegben feltűntek ellenzéki politikusok is. A temetés idejére a rendőrség lezárta a tavalyi tüntetések szimbolikus helyszíneit, a Gezi Parkot és a Taksim teret, majd vízágyúkkal akadályozta meg, hogy a gyászolók egy része keresztül menjen a Taksim téren. Az ellenzéki CHP elnöke, Kemal Kılıçdaroğlu szerint a rendőrség provokációra készül a temetés alatt.

Törökországban a tavalyi tüntetések óta feszült a helyzet: decemberben kiterjedt, kormányhoz köthető korrupciós hálózatot fülelt le az ügyészség, ennek kapcsán akormányzat a rendőrség és az ügyészség több száz dolgozóját mondatta le vagy helyezte át más körzetekbe. Januárban több hangfelvétel látott napvilágot, melyekből nyilvánvalóvá vált, hogy a korrupciós botrány kirobbanásakor Recep Tayyip Erdoğan miniszterelnök arra szólította fel családja tagjait telefonon, hogy szabaduljanak meg tisztázatlan eredetű vagyonuktól. Az önkormányzati választásokra készülő miniszterelnök szerint külföldi hatalmak és az Amerikában élő korábbi szövetségese, Fetullah Gülen „párhuzamos állama” áll a támadások mögött.

(Fotó: Hürriyet Daily News)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2014. március 12. 17:22
Kellett az újabb szarkeverés ... De szerencsére a CIA levesbe néha megy némi légy, mint a londoni zavargások pár éve, és amikor fehér zsernyákok szarrá vernek pár feka bűnözőt. Na olyankor az überdemokratáknál is vannak tüntetések, lángolnak a városok, és elő lehet teremteni az okot, hogy szarrá verjenek olyan lúzereket, mint akik a Wall Streetet akarták elfoglalgatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!