Új módszerrel dolgoznak az autótolvajok – két perc alatt elköthetik az autónkat (VIDEÓ)

2023. április 11. 21:38

Nem árt odafigyelni!

2023. április 11. 21:38
null

A Vezess.hu számolt be arról, hogy szűnni nem akaró jelenség az autólopás több országban. Alig, hogy egy módszer ellen megtanulnak védekezni az autósok, máris megjelenik egy újabb.

A lap felidézte egy kiberbiztonsági szakértőként dolgozó londoni férfi, Ian Tabor esetét, aki még tavaly járt úgy, hogy

három hónap leforgása alatt kétszer is leszakították a Toyota RAV4-esének első lökhárítóját,

valamint részben a fényszóróját is leszerelték. A férfi eleinte értelmetlen rongálásra gyanakodott, de a második eset után a történtek értelmet nyertek: ellopták az autóját, sőt, a szomszédja Toyota Land Cruiserének is nyoma veszett.

Tabor az Ars Technica hasábjain arról nyilatkozott,

egyértelmű, hogy a rongálások és az eltűnések hátterében a kulcs nélkül autólopások állnak.

Ezután nyomozásba kezdett, melynek során kiderítette, hogy megszakadt a kapcsolat a RAV4 vezérlőhálózata és a fényszóró elektronikus vezérlőegysége között, ezek pedig olyan alkatrészek, amik manapság a legtöbb modern autóban megtalálhatóak. A vezérlők ráadásul nemcsak a fényszórók, hanem az ablaktörlők, a fékek, az egyéb világítóberendezések és a motor működéséért is felelnek.

A vezess.hu hozzátette, hogy a módszer technikai része nem teljesen világos, de a lényege az, hogy a tolvajok a fényszóró csatlakozóján keresztül csatlakoznak rá az autó fedélzeti számítógépére, így azt a rendszer azt indítókulcsként is értelmezheti, innen fogva pedig a jármű kinyitása és beindítása már nagyon egyszerű.

A dark weben könnyedén beszerezhetők az eszközök

Ian Tabor egy másik kiberbiztonsági szakértővel a dark weben derítette ki, hogy a lopáshoz használt eszköz gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy JBL bluetoothos hangszóró, és beszerezhető a feketepiacon, ráadásul a Toyota- mellett Lexus-modellek esetében is bevethető.

Ahogyan pedig lenti felvételen is látható, ha minden eszköz adott,

– írta a lap.

A vezess.hu azt is megjegyezte, arról egyelőre nem tudni, hogy Magyarországon vagy más európai országban loptak-e már el így autót, de nem árt az óvatosság.

A vonatkozó videót alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fehér Agyar
2023. április 12. 12:17
Többek között ezért nem veszek autót.
need-info
2023. április 12. 00:05
Kormányzár és meg van oldva, azt nem szedik le és baszhatják!
Akitlosz
2023. április 11. 23:29
A kulcs nélküli ajtónyitás kényelmes, de kockázatos, nem biztonságos a legeslegmodernebb létező technológiával sem. Ezt jobb nem kérni, megspórolni. Lopásgátló, nyomkövető extrákat viszont igen. "Okos" autó észreveszi maga, hogy ellopták és megteszi a szükséges intézkedéseket.
Knerten
2023. április 11. 22:52
Na kérem, ilyen az, amikor a semmihez sem értő angol újságíró cikket ír arról, amit még a hozzáértő japán mérnökök se teljesen értenek, minek következtében a cikknek se füle, se farka nem lesz, majd ezt az egészet lefordítja magyarra egy semmihez sem értő magyar újságíró, aki se angolul, se magyarul nem tud rendesen. Bravúros.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!