Aki Mátyás király fia volt, de nem válhatott királlyá – Corvin János titokzatos élete

2023. április 02. 15:57

A fiatalon elhunyt Corvin János sikeresen betagozódott a magyar arisztokráciába, ám fő célját, a trónt nem érte el. Portrénk Mátyás király 550 éve született fiáról!

2023. április 02. 15:57
null
Kovács Gergő

Nyitókép: Baldassare Estense: A fiatal Corvin János (1486)

 

Mit tudunk Corvin János (1473-1504) származásáról? Hol élt, hogyan élt Mátyás király fia, Hunyadi János unokája? Hogyan kezelte, mennyire szerette őt Mátyás és milyen eredményeket ért el a fiatalon elhunyt herceg?

A magyar középkor egyik érdekes, titokzatos szereplőjéről Horváth Richárd történészt, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársát kérdeztük, aki főhősünk származásáról elmondta: Hunyadi Mátyás 1464 elején veszítette el első feleségét, Podjebrád Kunigundát, s majd csak 1476 végén veszi feleségül Aragóniai Beatrixot. A két dátum között lényegében, mai szóval mondva agglegénynek számított, és itt lépett be a képbe egy osztrák polgárlány.

Az a bizonyos „élettársi kapcsolat”

A magyar király és Edelpeck/Edelpöck Borbála 1470 februárjában találkoztak, amikor III. Frigyes német-római császár és Mátyás király több héten keresztül Bécsben folytattak személyes tárgyalásokat. A leány az Alsó-Ausztriában fekvő Krems városából származott. Mátyással létrejött viszonya esztendőkön át tartott, s mai tudásunk szerint ezt

az „élettársi kapcsolatot” rendkívül bizalmasan kezelte a budai udvar,

alig maradtak adataink ezekből az évekből kettejükről.

Kapcsolatuk „gyümölcse” volt Corvin 1473-as születése, tudjuk meg. „Természetesen törvénytelen származása miatt ezekben az esztendőkben még nem merült fel, hogy apját követhetné a trónon” – hangsúlyozza a történész.

Horváth Richárd megjegyzi, hogy pletykákkal ugyan nem szolgálhat, mert tényleg rendkívül diszkréten intézték az ügyet az udvarban, ugyanakkor elmesél egy érdekességet: Ludovico Tubero dalmát történetíró, némileg később ugyan, de ezt jegyezte le a párról, János szüleiről:

és tőle született gyermeke miatt – mint sokan állítják – feleségül vette volna, ha barátai le nem beszélik róla”.

Mátyás szerette fiát

Amíg Borbálának nem kellett elhagynia az udvart – azért kellett mennie, mert 1474 októberére hivatalosan bejelentették, hogy Beatrix lesz az új királyné, s Mátyás annak megérkezése előtt diszkréten távolította el az udvarból Borbálát –, a király nagylelkű volt szerelmével. Besztercebányán házat, később Ausztriában várat és birtokokat adományozott neki Bécs közelében – ekkor vélhetőleg anyja és nagyanyja, Szilágyi Erzsébet felügyelték Corvin János nevelkedését. Borbála távozását követően Szilágyi Erzsébet lehetett a fő gondozója egészen haláláig (1484) – mondja a szakember. A korszak kutatója hozzáteszi, hogy ettől kezdve

alighanem a király által kijelölt nevelők követték a fiú cseperedését.

„A helyszín természetesen Buda lehetett elsősorban. Bizonyított tény, hogy gyermekkorában baleset miatt bal lába kificamodott, s élete végéig sántított. Vannak halovány adatok arra, hogy 1475 után édesanyjával nem szakadt meg teljesen a kapcsolata, amikor például Bécset elfoglalta Mátyás (1485), az attól nem messze lakó Borbálát forrásokkal igazolhatón is felkereste Corvin. Sőt annak is maradt nyoma, hogy 1482-ben és 1484-ben maga Mátyás is járt Borbála ausztriai birtokán.”

Ugyanakkor, hogy az anya-fia kapcsolat mennyire volt szoros, intenzív, lényegében nem tudunk semmit. Ahogyan az apa-fiú kapcsolatról sem sokat, de biztosak lehetünk abban, hogy Mátyás szerette fiát és bízott későbbi sikereiben. 1479-ben például hivatalosan is hercegi címet kapott. „A házasságon kívüli státusz alighanem akkor lett igazán fájó Corvin számára, amikor ténylegesen felmerül, hogy ő lehet apja utóda, amit viszont az említett státusz nagyban akadályozott – s tudjuk, nem is lett király” – meséli a középkortörténész.

Elnyerte az új Jagelló király, II. Ulászló bizalmát

Corvin személyiségéről, személyes források, például magánlevelek, napló hiányában csak keveset tudunk. Jól látszik, mondja Horváth, hogy

maga Mátyás is nehezen döntötte el, mi legyen a gyermek sorsa.

1479-ben fölmerült, hogy a győri egyházmegye élére fogja kinevezni püspökként, ahogyan azt korábban I. Károly tette ugyancsak törvénytelen gyermekével, Kálmán herceggel, ugyanakkor Beatrix királyné gyermektelensége miatt ez a terv nem valósult meg.

Corvin gyermek volt még – hét-nyolc éves –, amikor apja hivatalosan is utódjává tette meg. Ekkortól fogva, életkori okokból adódóan inkább az 1480-as évek második felében, legfőbb célja a trón megszerzése és megtartása lehetett, de mint tudjuk, sikertelenül – mondja a történész. 1490-et követően viszont – megtartva hercegi rangját és megszólítását – igyekezett betagozódni a magyar arisztokráciába. Utóbbi, forrásaink szerint, meglehetősen jól sikerül. Idővel még az új Jagelló király,

II. Ulászló bizalmát is sikerült elnyerni,

akivel korábban nyílt ellenfelek voltak a trónért folyt harcban.

Madách Imre: Corvin János portréja (Zibolen Ágens szerint)

 

A Corvin-dinasztia utóélete

„Ha az uralkodást tekintjük a fő céljának, akkor teljes kudarc Corvin politikusi karrierje, igaz, ennek ilyetén alakulása nem csupán rajta, hanem a magyar politikai eliten és a külpolitikai helyzeten is múlott, nem feledve a török fenyegetést sem. Ha a dinasztia továbbélésének biztosítását nézzük, akkor már részleges sikerről beszélhetünk, lévén az 1496-ban feleségül vett Frangepán Beatrixtól három gyermeke született” – rögzíti a kutató. A gyermekek érkezésének dacára dinasztia azonban nem folytatódott, mert Erzsébet 1508. évi halálával a fiág után (1505) a Hunyadiak leányágon is kihaltak – vagyis

Corvin János összes gyermeke korán elhunyt,

tudjuk meg a szomorú tényt.

Alighanem politikusi karrierje volt a legszerencsésebb, véli Horváth Richárd. Elmondta: király ugyan nem lett Corvin Jánosból, de némi kegyvesztettséget követően 1495-től haláláig dalmát-horvát-szlavón bán lett, így a török elleni védelem egyik kiemelt parancsnokaként segítette az uralkodót. Mindez utalhat arra is, hogy még az 1480-as években, amikor Mátyás utódjául szánta, többek közt kiváló katonai képzésben részesülhetett. Halála után az általa bőségesen támogatott lepoglavai pálos kolostorba temetkezett – 1505-ben Kristóf fiát is ide temették –, csontvázaikat pedig két esztendeje genetikai eszközökkel azonosították.

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. április 03. 10:50
"Horváth Richárd történészt, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársát kérdeztük, aki főhősünk származásáról elmondta: Hunyadi Mátyás 1464 elején veszítette el első feleségét, Podjebrád Kunigundát, s majd csak 1476 végén veszi feleségül Aragóniai Beatrixot. A két dátum között lényegében, mai szóval mondva agglegénynek számított" Ez egy hülye ez a Horváth Richárd. Mátyás király nem számított agglegénynek. Mai szóval özvegynek számított. Minek megy történésznek, aki azt sem tudja, hogy mi az az agglegény? Agglegény az, aki idős, és sohasem nősült meg. Akinek meghalt a felesége ő özvegy, NEM agglegény.
Ekeke
2023. április 03. 04:00
Angliában I.Erzsebet a Tudor-házból származott, szülei VIII. Henrik és Boleyn Anna voltak. Anyjának kivégzése után Erzsébetet törvénytelen származásúnak nyilvánították és kizárták a trónutódlásból. És mégis királynő lett.
Zolotarjov
2023. április 02. 21:39
Korvin Ottó..egy kései utód..:)
Királytigris
2023. április 02. 18:26
Az, hogy Mátyás király fia lett volna, arra csak akkor kapunk bizonyítékot, ha Mátyás maradványainak a DNS-ét a székesfehérvári osszáriumban azonosítani tudják Corvin DNS-vel. Ha nem tudják Corvin DNS-ét egyetlen székesfehérvári maradvány DNS-vel azonosítani, akkkor Corvin nem Mátyás biológiai fia. Akkor megerősítésre kerül a régi római közmondás, hogy az apa léte mindig bizonytalan. Főleg igaz ez, egy szerető esetében!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!