A 121-es objektum rejtélye – Egy este a Nemzeti Múzeum kőtárában

2023. március 20. 13:21

Budapest ostromának kulisszatitkairól beszélgettek a kutatók a NEB rendezésében.

2023. március 20. 13:21
null
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

Nagy fába vágta fejszéjét a Magyar Nemzeti Múzeum, amikor a Nemzeti Emlékezet Bizottságával közösen útjára indította a Történetek a XX. századból című programsorozat. A kerekasztal-beszélgetések célja, hogy a közelmúltunk egy-egy izgalmas pillanatát kimerevítse, és válogatott történelmi relikviák társaságában mélységeiben átbeszélje. Ehhez minden alkalomra történész szakértőket kérnek fel, az első estén így Szende László és Tulok Péter kutatókkal e sorok írója beszélgetett.

A nyitó esemény a 121. objektum. Budapest ostroma és a Magyar Nemzeti Múzeum, 1944–45 címet viselte, és célja a múzeum értékmentő munkájának, megpróbáltatásainak bemutatása volt. Amellett, hogy a múzeum kőtárában megrendezett eseményre ellátogató szép számú közönség megismerhette a Nemzeti Múzeum egykori igazgatójának, Fettich Nándornak heroikus munkásságát, a korabeli főváros mindennapjairól is képet alkothatott.

Fettich Nándor értékmentő, állhatatos tevékenységének eredményeképp menekülhetett meg a közgyűjtemény jelentős része az ostrom idején, és az ő sorsa példázta az átalakuló Magyarország igazságtalanságát is: pályájáról félreállították, karrierjét derékbe törték az új rezsim buzgó kultúrvezetői.

A beszélgetés során szóba került Budapest ostromának sötét fejezete is, a nők tömeges meggyalázása, a szabadrablás, zabrálás kérdésköre, illetve a résztvevők párhuzamot vontak a jelenleg zajló ukrán-orosz háború tanulságaival is. A beszélgető felek végül megegyeztek abban, hogy a történettudomány megszerettetése komoly kihívás, a fiatal generációk megnyerésének hagyományos útjait érdemes újra és újra felülvizsgálni.

Az eseményről részletes beszámolót az Újkor portál részéről Szőts Zoltán Oszkár készített. A következő alkalom április 27-én lesz a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!