Emlékezzünk együtt a Don-kanyar tragédiájára!

2023. január 10. 06:59

A napokban emlékezünk a Don-kanyar világháborús tragédiájának 80. évfordulójára. Várjuk olvasóink családi történeteit, visszaemlékezéseit is, szívesen közöljük őket!

2023. január 10. 06:59
null
Mandiner

Nyolcvan éve, 1943. január 12-én a szovjet hadsereg támadást indított a Don-kanyarban felsorakozott erők, köztük a magyar honvédség ellen.

Az orosz áttörés nyomán, a Don-kanyar tragédiájában, a fagyos kelet-európai tél mélyén százezres nagyságrendben haltak meg magyar katonák és munkaszolgálatosok.

A nemzeti tragédia emlékezete sokáig csak búvópatakként élhetett tovább a kommunista rendszer idején. Azonban soha nem késő beszélni és megosztani egymással a családokban tovább élő történeteket.

Várjuk olvasóink családi történeteit, visszaemlékezéseit, amiket szívesen közölnénk a Mandiner felületén.

Akár hosszabb kommentekben is megírhatják történetüket, vagy pedig írásokat is küldhetnek a kapcsolat kukac mandiner.hu címre, ahol feldolgozzuk a beérkezett üzeneteket.

Emlékezzünk együtt hőseinkre, a világháború áldozataira!

 

Fotó: Fortepan / Album058

Összesen 231 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csjanos
2023. január 12. 11:01
...emlékezni?...SOHA NEM FELEJTJÜK ŐKET....majd minden családbol valaki ott maradt...sajnos...
varga65422
2023. január 11. 18:40
A 2000-es évek elején, Mátyásföldön egy társasházban laktam Cserny Miklóssal, egy féllábú rokkant öregúrral. Semmi különös, nem ismertem a múltját, semleges szomszédi viszony, előre köszönés Neki, néha hagyma, fűszerek kölcsönkérése a feleségétől főzéshez, ha pont kifogyott. 2007-es halála után, véletlenül ugrott fel a neve egy háborús leírásban. Ő nem járt ugyan a Don-kanyarnál, de kiderült, Messerschmitt vadászrepülő volt a Puma osztálynál a háború végén: 2 légi győzelem orosz Jakovlev-ek ellen, 3-szor lőtték le a gépét. A 3. zuhanása: "Il-2-esek ellen riasztották a 101/1. raját. A rajparancsnok, Cserny Miklós hadnagy gépe nem indult, a többiek nélküle indultak el. Buday Lajos őrm. vezette a rajt. Elég alacsonyan jártak, amikor Cserny hdgy. átvette a parancsnokságot, ebben a pillanatban támadták meg őket a La-7-esek. Ezt a támadást még sikerült kivédeni, de a következőt már nem. Cserny hdgy. gépe találatot kapott, a motor balra kibicsaklott. Képtelen volt felvenni a gépet zuhanásból, ugrania kellett. Ugrás közben jobb lába a vezérsíknak ütődött és térdből leszakadt. Német katonák találták meg, a kórházban azonnal megműtötték. Buday Lajos őrm. hősi repülőhalált halt Urhidánál." Hálából 1951-ben bő 3 és fél évre bebörtönözték a kommunisták. Kár, hogy e fentiek csak későn derültek ki, biztosan sokat tudott volna mesélni, ha időben kérdezem.
fatman
2023. január 11. 17:13
ifj. Fekete István: Zászlóalj a Don-kanyarban sztem szenzációs könyv... az egyik, amit kötelező olvasmánnyá tennék...
csulak
2023. január 11. 17:09
Tisztelet a Hosoknek !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!