Elfagyott a remény

2022. január 12. 07:09

Mit keresett a magyar honvéd a Don-kanyarnál? Tegyünk ma egy szál égő gyertyát az ablakba!

2022. január 12. 07:09
null
Pilhál György

„Hajnalban, mínusz negyvenfokos hidegben kezdődött az orosz offenzíva az urivi hídfőállásnál. 1943. január 12-ét írtak. A rosszul felszerelt magyar honvédek – a második magyar hadsereg – hősiesen védekeztek az óriási túlerővel szemben, ám napok alatt elfagyott a remény. Százezernél több magyar katona maradt a Don-kanyar végtelen hómezőin, tízezrek tűntek el, kerültek fogságba; alig hatvanezer elgyötört, megrokkant baka tért haza. (A kommunista évtizedekben ők lettek »a nácik oldalán harcoló háborús bűnösök«.)

Ilyenkor jön a gúnyos kérdés: mit keresett a magyar honvéd a Don-kanyarnál? Nem a hódítás örömét. Trianon, az antant kapzsi békediktátuma sodorta Magyarországot az újabb háborúba. A harmadára csonkolt hazát, a megalázott nemzetet egyetlenegy remény éltette: visszaszerezni az elcsatolt országrészeket! Ám erre azokban a viharos években kizárólag német (és olasz) segítséggel lehetett esélyünk – de ennek ára volt.

Igaz, a német hadvezetés egy darabig nem követelt magyar részvételt a szovjet ellen indított háborújában, Hitler csak akkor nyújtotta be a számlát, amikor lassulni látszott az előrenyomulása. De akkor nem volt pardon… A többi már történelem. Nekünk végtelen gyász.

(Jány Gusztáv főparancsnok nem felelős a tragédiáért. Noha az amerikaiak felajánlották neki a biztonságot, nem élt vele, 1946-ban önként hazatért – bár tudta, mi vár rá. Hite szerint, ha csak egyetlenegy ártatlanul vádolt magyar katonán segít azzal, hogy elmondja, mi történt a Donnál, hazajön. Mindent elárul a vérgőzös népbíróságról, hogy kötél általi halálítéletét csak szovjet kérésre enyhítették golyóra.) Tegyünk ma egy szál égő gyertyát az ablakba!”

Borítókép: Reprodukció (Fotó: MTI)

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2022. január 18. 10:20
A jövő miatt fontos ismerni a múltat. Most éppen aktuálissá vált megint az Oroszország elleni nyomulás miatt Azok tolják legjobban a háborús propagandát, akik a leghangosabban ítélik el az egykori háborúba lépést, pedig a két történelmi helyzet között csak részletkérdésekben van különbség. Lényeg, hogy mindig az aktuális világhatalom mondja meg mi a jó és mi a rossz, és hogy nekünk mit kell csinálni
istvánkeve
2022. január 12. 17:59
De jó lehetne, ha gyász csendjét megörizhetnénk !!!
masikhozzaszolo
2022. január 12. 16:40
Gyertya helyett megnéztem apám kartonját. Már korábban írtam, mint Gulliver kalandjai. https://adatbazisokonline.hu/adatbazis/szovjet-taborok-magyar-foglyai/adatlap/7B63C4B272E74CF3785C601D7E7D3B47?search=&term=eyJxIjoiIiwiZnEiOnsiZGJfaWQiOnsiNTNjM2JjZTY2ZTQzYmU0ZjIwOTU1NjUxOGMyZmNiNTQiOiIyOTMifX0sInNvcnQiOiJzY29yZSIsImFxIjoiVGltXHUwMGUxciBWaW5jZSIsImFxVHlwZSI6ImFkdmFuY2VkVGVybSJ9&curr=15
Hyazinth
2022. január 12. 13:40
Sajnos, a hazatért hdifoglyok között az első világháborúhoz hasonlóan szintén eredményes volt a komcsi átnevelő propaganda. A fordulat éve után rájuk is támaszkodva épült ki Rákosi rendszere.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!