Lopott német repülőgépen menekült Wallenberg magyar segítője

2021. október 14. 19:21

Ő volt a svéd embermentő, Raoul Wallenberg első számú magyar segítője, aki a nyilaspuccs után egy lopott német repülőgépen hagyta el az országot, hogy segítséget kérjen a nyugati hatalmaktól. Ő az elfeledett hős, Soos Géza, akinek történetéről a tavaly megjelent Magyar Hősök kötetben részletesebben is olvashatnak. Ismét egy megrázó cikk a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Facebook-oldaláról.

2021. október 14. 19:21
null
Sal Endre
Sal Endre

„1944. július 10. SOOS.” Raoul Wallenberg naptárának bejegyzése arról tanúskodik, hogy a svéd diplomata legelső útjainak egyike, mindjárt Budapestre érkezésének másnapján, Soos Gézához vezetett. Látszólag egy átlagos külügyminisztériumi osztályvezetővel, a feleségével negyedik gyermeküket váró, elkötelezett református ifjúsági vezetővel találkozott. De Wallenberg valójában az egyik legfontosabb hazai ellenállási szervezet, a Magyar Függetlenségi Mozgalom (MFM) egyik kulcsfigurájával, a zsidómentő akciók meghatározó személyiségével vette fel a kapcsolatot.De ki volt Soos Géza?

Üldözött zsidó emberek Budapesten, 1944-ben. Fotó: Fortepan

1912. október 13-án született Budapesten, alsó középosztálybeli, félig evangélikus, félig református család sarjaként. Még gimnazista korában kapcsolódott be a kor egyik legnagyobb hatású református ifjúsági egyesülete, a Soli Deo Gloria Diákszövetség (SDG) munkájába, amely mindvégig meghatározó szerepet játszott az életében. Aztán 1935-ben diplomát szerzett a budapesti tudományegyetem jogi karán. A háború kitörését követően az SDG Kálvin téri központjában lengyelek, fővárosi diákszállójában pedig holland katonatisztek találtak menedéket. Soos Géza 1939-ben Teleki Pál miniszterelnöki titkára lett, Teleki halála után a Külügyminisztériumba került, ahol többek között menekültügyi megbízott lett. Emellett részt vett a háborúból való kilépés előkészítésére létrejött titkos Kiugrási Iroda munkájában.

A német megszállást követően Soos kiemelkedő szerepet vállalt a politikai ellenállás és az üldözöttek mentésének megszervezésében. Az egyházi egyesületek zsidómentő tevékenységét a háború után így foglalta össze: „Táboraiban annyi üldözöttet rejtett el az SDG, amennyit csak a hely megengedett. (…) Magánszemélyek, lelkipásztorok, állami alkalmazottak, titkos nyomdák ezerszámra gyártották a hamis keresztleveleket.” Tevékenységének egyik legnagyobb horderejű akciója

a történelmi jelentőségű Auschwitz-jegyzőkönyv megszerzése és terjesztése volt.

1944 áprilisának végén titkos csatornákon keresztül kapta meg az auschwitzi koncentrációs táborból megszökött két rab – Rudolf Vrba és Alfred Wetzler – hiteles beszámolóját a haláltáborban fogva tartottak tömeges legyilkolásáról. Soos gondoskodott róla, hogy a magyarra fordított jegyzőkönyvet titokban eljuttassák a keresztény egyházak és a zsidó szervezetek vezetőihez, valamint a kormányzóhoz is.

Soos Géza és a felesége. Fotó: Magyar Hősök kötet

Majd következett 1944 júliusa, amikor is Raoul Wallenberg Magyarországra érkezett. Soos kezdettől fogva a svéd diplomata egyik legfontosabb segítője lett az embermentésben. Folyamatos életveszélyben volt.

A Gestapo és a nyilasok hajtóvadászatot indítottak ellene,

rejtekhelyét naponta kellett változtatnia. Családjával is megszakított minden kapcsolatot, így csak a háború után értesült édesanyja és egyik kislánya haláláról, illetve ekkor láthatta először az ostrom idején született gyermekét. A nyilaspuccsot követően a Magyar Függetlenségi Mozgalom elhatározta, hogy Soost egy titkos tárgyalódelegáció élén Nyugatra küldi, hogy tájékoztassa a szövetséges erőket a magyar ellenállás együttműködési készségéről, embermentő tevékenységéről, hogy minél kedvezőbb fegyvernyugvási feltételeket érjenek el, beleértve Budapest ostromának elkerülését is. Az előkészületek rendkívüli titoktartás mellett, többek között Bethlen István egykori miniszterelnök és Wallenberg tudtával folytak. Soos kémregénybe illő, életveszélyes úton, egy német felségjelű repülőgépet ellopva érkezett 1944. december 9-én társaival az olaszországi Bari városának amerikai támaszpontjára, ahol az angol, illetve az amerikai hírszerző szolgálat őrizetébe kerültek.

1945. május elejéig az amerikai titkosszolgálat foglya volt. Soos még ugyanazon év szeptemberében áttelepedett Genfbe. Felesége gyermekeikkel együtt Svájcba ment, miközben ő 1946 januárjában visszatért Magyarországra, hogy felvegye a szolgálatot a Külügyminisztériumban, de néhány hónap múlva

menekülni kényszerült a politikai rendőrség várható letartóztatása elől.

1946 májusában többek között egy, az életéért Soos Gézának hálás politikai nyomozó segítségével kalandos úton, vöröskeresztes csomagok közé bújva hagyta el véglegesen az országot. Az emigrációban elvégezte a teológia szakot. Tanulmányaival párhuzamosan megbízást kapott a közép- és kelet-európai menekültek lelki gondozására. 1951 őszén családjával együtt az Egyesült Államokba költözött.

1953. szeptember 5-én autóbalesetben hunyt el egy pennsylvaniai kisváros, McConnellsburg közelében. A nyilasok és a nácik üldözését túlélte, a kommunisták elől is sikeresen elmenekült, a sors azonban 40 éves korában mégis elvette az életét…

Nyugodj békében, Soos Géza!

*A Nemzet Emlékezet Bizottsága, a Mathias Corvinus Collegium és a Mandiner gondozásában megjelent Magyar hősök kötetben további olyan kivételes emberek élettörténetéről olvashat, akik akár az életüket is kockára tették honfitársaikért, hazájukért.

Összesen 183 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2021. október 15. 11:33
Kell ennél nemesebb reklám a kereszténységnek ? Micsoda remekbe szabott egyéniség ! Megijedek, ha arra gondolok, lenne-e bennem ennyi bátorság, hasonló helyzetben. Mekkora szerencse, ha nem tesznek próbára !
Gèbi
2021. október 15. 06:53
Rudolf Vrba és Alfred Wetzler , valóban két rendkívül hiteles "szemtanú" volt. Olyanokat láttak hogy az embernek még a lélegzete is eláll, legalábbis addig biztosan amíg el nem kezd gondolkodni. Ez a két brutálisan hiteles, sértetti, szlovák zsidó, szemtanú látta többek között, hogy karácsonykor a német őrök felállítottak a tábor udvarán egy nagy fenyőfát, majd agyonlőttek néhány zsidó rabot és a hullájukat felaggatták a fára, majd azt mondták, ez az igazi karácsony. Szerintem lapozzunk, nem véletlen, hogy Soos Gézáról eddig azt sem tudtuk hogy létezett.
Carsac
2021. október 15. 00:39
Az egész Holokauszt Soá talán legnagyobb drámája, hogy akik kiváltották az úgynevezett antiszemitizmust, világszerte (Magyarországon pl. a Solymosi Eszter történet szereplői, vagy az Intimpista sajtóorgánum /korabeli index-telex-444/ "újságírói") na, azok megúszták. Ők és az utódaik gyűlölködnek, Magyarországon is. Ártatlan zsidók pedig tömegével meghaltak az ő szemétkedésük miatt. Hitler persze sosem volt egy ministránsfiú, de azért lehetett hatásos, mert a holokauszt tragédiájáért, szerintem sokat tettek Soros György és Alex múlt századi elődei. Mondjuk, azok a beszállítók is, aki használhatatlan fegyvereket és papírtalpú bakancsokat szállítottak a magyar gojok katonáknak, még az első világháborúban. Akik ott is maradtak, Doberdónál. https://www.szepi.hu/irodalom/vers/tvers/tv_182.html
deovolente
2021. október 14. 22:10
Hálásak lehetünk Soós Géza életéért. Magyar református hős volt, példakép.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!