Jézus is koptatta a most rekonstruált padlót

2020. december 23. 09:59

Rekonstruálták a Heródes-kori Szentély udvarának mozaikpadlóját Jeruzsálemben a megtalált mozaikdarabkák alapján.

2020. december 23. 09:59
null

A Templomhegyről mintegy tizenöt éve kidobott építési törmelék folyamatos átszitálásával és vizsgálatával foglalkozó kutatócsoport telephelyén, a Micpe Hamasuot nevű Jeruzsálemi domboldalon létrehozta a Heródes-korában újjáépített jeruzsálemi zsidó Szentély udvarán található mozaikpadló pontos másának egy négyzetméteres modelljét – jelentették honlapjukon.    

A kutatók néhány évvel ezelőtt közzétettek egy jelentést a megtalált mozaikrészek matematikai modellek segítségével történő összeillesztésével a lehetséges mintázatokról, és ennek alapján a világ különböző pontjain számos helyen rekonstruálták a kétezer évvel ezelőtti padlót, de a jeruzsálemi kutatócsoport úgy véli, hogy az általuk elkészített változat mutathatja be a legjobban és legpontosabban az egykori valóságot.    

Nagy Heródes (i.e. 74/73-i.sz. 4.) hatalmas építkezéseiről is ismert, egyik legjelentősebb vállalkozása Jeruzsálemben a zsidó Szentély felújítása, újjáépítése volt.

A Szentély méretét és arányait pontosan szabályozták a Biblia szövegei, de körülötte a rá jellemző grandiózus építkezésekkel jelentős változásokat hajtott végre. Támfalakkal vette körül, majd feltöltötte földdel, egy hatalmas terasszá alakította az épület körüli dombot, ahol jelenleg az Al-Aksza muzulmán épületegyüttese található és melynek nyugati támfala a Siratófal.    

A zsidók felkelésének leverésekor, i.sz. 70-ben a római légiók lerombolták az egykori épületeket, csak a hatalmas terasz maradt fenn.

Még lerombolása előtt a rekonstruálthoz hasonló padlón járt a Szentélyben az evangéliumok szerint Jézus. Az Újszövetség szerint Jézus fiatal korában zarándoklatra és tanulni ment a Szentélybe, idősebb tanítóként pedig kizavarta onnan a kufárokat és a pénzváltókat. A zsidó vallás szerint minden évben háromszor a jeruzsálemi Szentélyhez kellett járulni a zarándokünnepeken.    

A mozaikpadlót különböző színű, más-más területekről származó kövekből rakták ki, színes geometrikus mintázatokat formáltak a kis kődarabokból. A kézzel faragott kövek alapanyaga a jeruzsálemi hegyekből származó világos mészkő és a Holt-tenger környékén fejtett sötét színű kövek, valamint az Égei-tenger vidékéről importált márvány volt. A három színű, fekete, fehér és barna padló újraformálásában a Szentélyt bemutató korabeli szövegekre is támaszkodtak, többek közt Josephus Flavius, a korszak zsidó történésze is írt arról, hogy a Szentély udvarát „mindenféle kövekből fektették”. A rekonstruált padlózat látogatható az Olajfák hegyének közelében, Micpe Hamasuoton, ahol a vállalkozó kedvű látogatók a törmelék átszitálásában is segédkezhetnek, természetesen csak a járvány után, ha majd újraindul a nemzetközi turistaforgalom.

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EMM195
2020. december 27. 04:28
Ezt ugyan nem koptatta Jézus. Rekonstruálták...
írmag
2020. december 24. 22:07
Ez az egész csak a kereszténység gyalázata. Értelmetenség!
annamanna
2020. december 23. 16:17
"Jézus is koptatta a most rekonstruált padlót" A szövegből kiderül, hogy A CÍM ORDENÁRÉ HAZUGSÁG! ÍGY KELL EZT! ÍGY KELL EZT? AZ AZ IGAZSÁG, AMIT JÉZUS ELŐRE MEGJÖVENDÖLT: ITT KŐ KÖVÖN NEM MARAD! ÉS ÚGY LETT! EZ AZ IGAZSÁG! A szöveg címe meg kurva nagy hazugság, és nem csak a történelmi tények elhazudása, de egyben Jézus próféciájának a hazuggá tétele is! Ki az, aki akkor sem mond igazat, amikor alszik? (Mert nem is alszik soha?) Jézus próféciája a templomról: Mt 24,2 Jézus pedig monda nékik: Nem látjátok-é mind ezeket? Bizony mondom néktek: Nem marad itt kő kövön, mely le nem romboltatik. Mk 13,2 Jézus pedig felelvén, monda néki: Látod ezeket a nagy épületeket? Nem marad kő kövön, a mely le nem romboltatik. Lk 19,44 És a földre tipornak téged, és a te fiaidat te benned,. és nem hagynak te benned követ kövön,. mivelhogy nem ismerted meg a te meglátogatásodnak idejét. Lk 21,6 Ezekből, a miket láttok, jőnek napok, melyekben kő kövön nem marad, mely le nem romboltatnék.
Mandarin.
2020. december 23. 13:07
A rossz hírével ellentétben Heródes király értelmes uralkodó volt, úgy hogy valójában nem volt zsidó származású, egy arab törzsből származott, anyja nabateus volt, akik az Arab-félszigetről származtak, apja Antipatrosz edomita törzsből való, akik felvették a zsidó vallást, új zsidóknak is emlegették őket, mivel sokat harcoltak Judea és Izrael királysággal a megtérésük előtt. Feleségül vette a Hasmoneus dinasztia hercegnőjét Mariamnet vagy Miriamot, politikai indítékból, hogy jobban megalapozza a trónigényét, népszerűbb legyen a zsidók között. Jó 30 évvel volt idősebb feleségénél, aki 12 éves gyerek volt az eljegyzés idején. Gazemberség terén nem versenyezhetett vele senki, mégis megépítette, felújította a zsidók Szentélyét, a Templomot, a rómaiak azt az ironikus mondást terjesztették róla hogy "jobb Heródes disznójának lenni, mint a fiának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!