A Don-kanyar emlékezete

2020. január 14. 19:35

A 2. magyar hadsereget nem áldozatnak szánták.

2020. január 14. 19:35
Trombitás Kristóf
Trombitás Kristóf

A Don-kanyarban történtek – mint rengeteg embert Magyarországon – engem is családilag érintenek, mert az egyik dédapám soha nem tért onnan vissza. Hogy elesett vagy hadifogságba kerülve éveket élt-e még; senki sem tudja és soha nem derül már ki.

Azt tudom, hogy dédanyám, akit szerencsére még ismerhettem, élete végéig a nyomára akart bukkani és soha nem adta fel a reményt, hogy rájöjjön, mi lett a sorsa.

Százezernyi hasonló tragédiát jelent a Don-kanyar,

amely tragédiákhoz mindenki hozzászokhatott magyarként a 20. században.

Ám ettől még nem válnak igazzá az elmúlt 70 évben a hadseregre és az akkori vezetésre szórt szidalmak. A 2. magyar hadsereget nem áldozatnak szánták, hanem a kor legjobb, Magyarországon elérhető felszerelésével indult útnak, az ország fegyverkészletének a felét (!) ez a hadsereg kapta. Azt a parancsot, ami később Jány Gusztáv kivégzését is okozta, azonnal elnyerte Horthy rosszallását is, aki nyomást helyezett Jányra és végül áprilisban vissza is vonták a parancsot. Jányt 1993-ban a Legfelsőbb Bíróság felmentette az ellene emelt vádak alól.

A korabeli közélet java is képviseltette magát az akkori magyar hadseregben, elég csak Horthy és Gömbös idősebbik fiaira gondolni, akik mindketten elestek.

És legfőképpen az nem igaz, hogy komolyabb harci cselekményeket nem hajtottak végre. Elég annyit mondani, hogy az urivi, szovjet hídfőállás több mint 130 harckocsijából nagyjából 80-at elpusztítottak.

A 2. magyar hadsereg veszteségei súlyosak voltak, de mit mondjanak akkor a németek, akik Sztálingrádnál arányaiban sokkal több embert vesztettek? És mit a szovjetek, akik a Voronyezsi Fronton szintén több tízezer embert vesztettek a magyarokkal összecsapva? A 2. magyar hadsereg nem adta könnyen a bőrét, jelentős veszteségeket okozott a Vörös Hadseregnek és nem azért érkezett, hogy tálcán kínálják a megadást.

A szovjetek terve a körbezárás és a teljes megsemmisítés volt, ami a magyar katonák hősiessége miatt nem történt meg. Fel sem merülhetett, hogy a magyar állam nem teljesíti az akkori katonai szövetségéből eredő kötelezettségeit. A NATO-ban sem vonhatjuk és vonhatnánk ki magunkat a katonai szövetség működéséből és céljai megvalósításából. És itt irrelevánsak a különbségek, a nagyságrendek, mivel most nincs világháborús helyzet.

A szocializmus éveiben keletkezett hamis mítoszokkal végleg le kell számolni.

Ettől nem lesz kisebb a gyász, de a hazug magyarázatoktól sem.

Magyarország a 20. században végül szinte mindig veszített, de úgy tűnik, a 21. század első két évtizedének végére elég jól állunk a legtöbb dologban, szerencsések a körülményeink.

Van miben bíznunk.

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
raphilre
2020. január 17. 17:36
M︆︆o︆︆o︆︆X︆︆︆︆i︆︆︆︆.︆︆︆︆︆n︆e︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
rantarcrough
2020. január 17. 12:38
M︆︆︆︆︆o︆︆︆︆o︆︆X︆︆︆︆i︆.︆n︆︆︆e︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
alkaloidablog
2020. január 16. 14:24
"...Sajnos nem vagy vitaképes..." Pontosan ezt gondolom rólad én is. Amikor Urivnál 600 páncélossal tör át az orosz és a védekező – már régen nem támadó – magyar fél egyetlen egy harckocsival sem rendelkezik, sem olyan páncéltörő nehézfegyverekkel, amelyekkel egyáltalán érdemben felvehető a küzdelem, akkor te, és Trombitás azt bizonygatnátok, hogy a 2. magyar hadsereg megfelelően volt felfegyverezve. Ez viccnek is rossz. Ez már-már blaszfémia. Megjegyzem, éppen a marxista történetírás nagyította fel a kor magyar honvédségét bombasztikus blöffökkel a kor egyik meghatározó haderejévé, Horthy fasiszta (!) diktátorságával, a kor Magyarországának túlzott militarizmusának vádjával, az utolsó csatlós hazug szerepkörével egyetemben. A valóság – tetszik, vagy sem – ennek ellenkezője volt. A 2. magyar hadsereg messze alulméretezett technikai apparátussal rendelkezett, gyakorlatilag első világháborús fegyverzettel ellátva. A magyar haderő csak a Szent László Hadosztály felállításával, a háború legvégére érte el a kor technikai, személyzeti és kiképzésbeli nívóját. Bár teljes hadosztályként sosem lehetett már bevetni. Ezek tények. Az elemi logikai bukfencek ott vannak, ahol te arról írsz, hogy bár csak megszálló, segéderőként vonultak ki (megjegyzem, harcolva érték el a Dont), csak a háborús helyzet változott meg hirtelen. Hacsakúgynem! Így mindjárt más, ugye... Nézd, én ezen nőttem fel, egy történészi szakkönyvtár 17 000 kötete közt, parázs szakmai, katonapolitikai, történészi viták közepette, így tulajdonképp könnyű dolgom van laikusokkal szembeni vitákban. De azért ezt a szintet: "...Ez elmegy általános iskolás kölkök szintjén..." ezt még te is megugorhatnád, kisszerű és méltatlan úgy, hogy egyetlen konkrét érvre nincsen konkrét válaszod, csak ez az infantilis nagyzolás. Ezzel nem én égetem magam. :D
br-o
2020. január 16. 14:15
Én azért inkább Nemeskürtyvel értek egyet (ha nem is 100%-ban), nem Trombitással.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!