Eltemették Pozsgay Imrét

2016. április 15. 16:27

A Farkasréti temetőben kísérték utolsó útjára Pozsgay Imrét. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a bölcs, a nemzetért tevő, haláláig érdeklődő embertől, „a nemzet alázatos szolgájától” búcsúzott. Lezsák Sándor azt mondta: a békés átmenetben vállalt szerepe miatt Pozsgay Imrének köszönettel tartozik minden magyar.

2016. április 15. 16:27

Utolsó útjára kísérték pénteken Budapesten, a Farkasréti temetőben Pozsgay Imre volt államminisztert, egyetemi tanárt, aki március 25-én, életének nyolcvanharmadik évében hunyt el. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a bölcs, a nemzetért tevő, haláláig érdeklődő embertől, „a nemzet alázatos szolgájától” búcsúzott. Kiemelte, vannak emberek, akikben megvan a képesség és az akarat, hogy mindazt, amit tesznek, egy tágasabb horizonton szemléljék, magasabb mércével mérjék, mint a napi politikai küzdelem. Ez a magasabb mérce, mely bennünket – „az internacionalistákat leszámítva” – összeköthet így hangzik: mi lesz a magyar nemzettel? – fogalmazott.

Lezsák Sándor, a Magyar Demokrata Fórum alapító tagja, az Országgyűlés alelnöke azt mondta, Pozsgay Imrének köszönettel tartozik minden magyar, hiszen komoly szerepe volt a békés átmenetben. Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke, aki csaknem fél évszázadon át a barátja volt, arról szólt a politikus ravatalánál, a több száz gyászoló előtt: „Pozsgay Imrében volt politikai és közéleti bátorság”, merte felülbírálni fiatalkori meggyőződését, „kimondani a sokáig kimondhatatlan szavakat 1956-ról”; „értelmiségi, reformer politikus volt, a humanista demokrácia következetes híve”.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2016. április 16. 11:42
"...téeszesítés durva második hullámát Kádár és pribékjei verték át a népen '59 és '61 között." - igen... és a harmadik most zajlik, csak azt birtokoptimalizálásnak hívják!
Valodi
2016. április 16. 11:27
"... egy erkölcstelen közegben a tiszteletnek lenne értéke...." - már hogyne lenne! Erkölcs is meg tisztelet is - csak egy kicsit másképp... A tisztelet jeléül a jól neveltek kezet is csókolnak, ahogy az ő köreikben illik!
kuc-kuc
2016. április 16. 06:21
Nagy pojáca volt... s a sírjánál állt a sok köpönyegforgató pojáca!
nisz
2016. április 15. 22:16
"Kádárnak 1956-ban választania kellett, hogy vagyont gyűjt vagy inkább államférfi akar lenni, és az utóbbi mellett döntött." Eszerint a szovjet elvtársak Kádárnak felajánlották 1956 novemberében hogy vagy vagyont gyűjt, vagy államférfi legyen? Igazi unortodox történelemszemlélet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!