Fontos megmutatni, hogy mi is itt vagyunk – Mihalik Zsuzsa vállalkozó a Mandinernek

2021. szeptember 08. 12:30

Túl nagy a 2022-es választás tétje ahhoz, hogy hallgatásba burkolózzunk – véli az All You Can MoveSportpass vezérigazgatója. Interjú a vállalkozásról és közéleti kérdésekről.

2021. szeptember 08. 12:30
null

Rádi Balázs interjúja a Mandiner hetilapban.

Milyen probléma hívta életre a vállalkozását?
A férjem egyetemistaként az RTL Klub televíziónál dolgozott. Mindig fontos szerepet játszott az életében a mozgás, ezért gyakran megkérdezte a kollégáit, hogy sportolnak-e. Sokan azt válaszolták, hogy ritkán járnak edzőterembe, mert drága a bérlet, vagy mert nincs idejük. Azt látta, hogy a két legfontosabb dolog, ami a sportoláshoz szükséges, a motiváció és a pénz. Ekkor, 1999-ben találta ki a SportPasst azért, hogy megfizethetővé tegye a sportolást a munkatársainak. A SportPass multifunkcionális sportbérlet, amelyet birtokosa akár mindennap használhat több száz sportlétesítményben.

Hogyan jutott el az ötletfázistól a megvalósításig?
Balázs először a kollégái körében hozott létre egy rendszert, amelyet a munkahelye is támogatott. A megismerkedésünk után meggyőztem arról, hogy más cégeknél is hasznos lenne az ötlete. Házaltunk, inkább kevesebb, mint több sikerrel. 2002-ben történt meg az első nagy áttörés, amikor egy cég több száz SportPass belépőt vásárolt tőlünk, ez indította el a karrierünket. Ezután már kiállításokra, konferenciákra jártunk. A következő előrelépés 2008-ban történt, a válság idején, amikor sokan küzdöttek anyagi nehézséggel. Minden forint számított, és többen felfigyeltek arra, hogy rajtunk keresztül sokkal jutányosabban juthatnak hozzá sportbérlethez. A vállalkozás az otthonunkból indult, 2008-ban vásároltunk egy lakást hitel segítségével, majd felvettük az első alkalmazottat, aki azóta is erősíti a csapatunkat. Egymás után léptettük be az új dolgozókat, tovább bővítettük a céget. Akkoriban még nem volt rendszer, mindenki mindent csinált, ma viszont már hat szervezeti egységben – pénzügy, termékfejlesztés, értékesítés, informatika, ügyfélszolgálat, igazgatóság – dolgoznak a munkatársaink.

Ki vehet igénybe SportPass belépőt?
A SportPasst kizárólag a bérből és fizetésből élő munkavállalók kaphatják, egyfajta béren kívüli juttatás. Az idősek és a diákok ma kedvezményesen juthatnak hozzá a sportbérletekhez, ám a dolgozó emberek nem kapnak semmilyen kedvezményt annak ellenére, hogy talán nekik van a legnagyobb szükségük a rekreációra. Aktív, dolgozó emberek kényszerülnek lemondani a sportról az anyagiak miatt, holott senkinek nem jó, ha az illető ötvenkét évesen, túlsúly miatt esetleg szívinfarktust kap. Mi erre kínálunk megoldást: a legolcsóbb havi bérletünk már 4900 forintért megvásárolható. Ezzel huszonöt sportlétesítmény látogatható, emellett vannak többet kínáló, drágább változatok is. Az elgondolás a Szép kártyához hasonlatos béren kívüli juttatás.

Fotó: Mátrai Dávid
Fotó: Mátrai Dávid

Miért jobb a SportPass más bérleteknél?
Budapesten általában 17 ezer és 45 ezer forint között árulják a sportbérleteket, ráadásul ezeket csak az adott teremben lehet használni. Ha nem szimpatikus az edző, vagy bármilyen más kellemetlenség éri a vendéget, nem választhat másik termet, hiszen a bérlete csak oda szól. Egy közepes SportPass körülbelül 10 ezer forint, sokkal megfizethetőbb, mint egy budapesti kondi- vagy uszodabérlet, ezzel a rendszeres vásárlók évente százezreket spórolhatnak. Cégünk körülbelül kilencszáz sportlétesítménnyel áll szerződésben, és egyetlen applikációval rá lehet keresni ezekre a helyekre. Van lehetőség lovagolni, jógázni, wakeboardozni, golfozni vagy akár szabadulószobába menni. Az ország területén százhúsz településen fogadják el a kártyát.

Mi az oka annak, hogy az emberek nem sportolnak?
A motivációnak belülről kell jönnie. Sokan kifogásokat keresnek, de az sosem visz előre. Általában arra hivatkoznak, hogy nincs idejük, vagy nincs kedvük egyedül edzeni, ez utóbbira kitaláltuk a társkártyát házaspároknak, barátoknak. Létrehoztunk egy edzőtárskereső oldalt is, és van egy sportlétesítményeket értékelő portálunk is, a Fitadvisor.hu, illetve egy életmód-tanácsadó oldalunk edzéstippekkel, diétás tanácsokkal, inspiráló videókkal. Szóval mindent megteszünk, hogy vonzóvá tegyük a mozgásgazdag életmódot.

Milyen előnyökkel jár az éves szerződés megkötése?
A jelentkezéstől számítva év végéig szól a szerződés a klubtagjainkkal, és az árak év végéig nem változnak. Ráadásul jóval kedvezőbb, mint bármilyen más, konkrét helyre érvényes bérlet ára. Egyetlenegy átalánydíjas havi díjért mindennap mást és máshol lehet sportolni. 2009-ben, az előző kormány alatt nagy veszteséget jelentett az áfa ötszázalékos emelése júniusban, az év kellős közepén. A 2009-es évünk vastagon veszteséges volt emiatt, de tartottuk magunkat a szerződéshez, és év végéig ugyanazokkal az árakkal dolgoztunk, amelyeket a klubtagokkal való szerződésben vállaltunk. Ha nem így tettünk volna, annyi vásárlót veszítettünk volna el a következő évben, hogy be kellett volna zárni a céget. A növekedés kulcsa számunkra abban rejlik, hogy az elégedettségre fókuszálunk.

Mivel nyerte el az EY Az Év Üzletembere díját?
A díj az életminőség fejlesztéséért járt, de az üzleti mutatók is számítottak. Nagy szó, hogy egy kétfős családi vállalkozást fejlesztettünk fel úgy, hogy most már évente négymilliárd forintos árbevételt érünk el. A legfontosabb eredményünknek mégis azt tartom, hogy évi ötvenezer embert sportoltatunk, ez a huszonkét éves tevékenységünket tekintve meghaladja az egymillió főt. A külföldi klubtagjaink – körülbelül nyolc­ezer fő – megdicsérnek minket, és kiemelik, hogy szülőföldjükön nincs olyan jellegű szolgáltatás, mint Magyarországon.

Konzervatív értékrendű cégvezetőként küldetésemnek tekintem a politikai véleménynyilvánítást”

Van az a pénz, amiért eladná a vállalkozását?
Sokan meg akartak már minket vásárolni – franciák, lengyelek, németek, még indiaiak is. De nem bírnám elviselni, hogy más kezében lássam, amit a férjemmel felépítettünk. Számunkra a családi vállalkozás olyan, mint a családi ezüst, amelyre azért is vigyázunk, mert egy nap szeretnénk a három gyermekünkre örökül hagyni. Ezért is szól rám mindig a férjem, hogy ne politizáljak annyit a közösségi oldalakon.

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!
Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

Merthogy?
Konzervatív értékrendű cégvezetőként küldetésemnek tekintem a politikai véleménynyilvánítást, mert fontos megmutatni, hogy mi is itt vagyunk. Az ELTE BTK történelem­–filozófia–muzeológia szakán végeztem, remek tanárok tanítottak, többek között Hahn István, Kosáry Domokos, Szabad György; ismereteimet tovább szélesítették a jogi karon végzett tanulmányok.

Ön is azt tapasztalta, hogy a konzervatív hangokat igyekeznek lekeverni, elhallgattatni?
Természetesen igen, sok pozitív és elismerő, de sok értetlenkedő véleményt is kapok. Számomra ez értékrendi kérdés, és nem az aktuális haszon elve vezet preferenciámban. Egyszer nyertünk egy uniós pályázaton kétmillió forintot, azt követően már sosem pályáztunk. Ergo nem az állam, nem az aktuális kormány és nem az EU tart el minket. Magabíró és büszke vállalkozás vagyunk, mely nem szorul támogatásra, így a véleményünk is szabad maradhat.

Egy olyan világban, ahol a cégek szivárványszínekbe öltöznek, és progresszív eszméket hirdetnek, nem hátrány a trikolór?
Remélem, a progresszív eszmékbe belefér a másképp gondolkozás, a vélemény szabadsága, és a sokszínűségbe a nemzeti zászlók színei is beletartoznak – a demokrácia halála lenne, ha ez 2022-ben eltűnne.

Miért mindig a baloldali értékrendet harsogja az üzleti világ? Vajon miért nem hallatják hangjukat a jobboldali cégek is?
Szerintem hallatják. Nagy a tét, és ezt egyre többen érzik. Kár lenne veszni hagyni mindazt, amit az ország az utóbbi tizenegy évben felépített. Sok igaz és sok igaztalan vád is elhangzik a kormánnyal szemben, de egyre többen látják be az ellenzéki oldalon, hogy nincs alternatíva. Az összellenzéki tábornak nincs programja, nincs elképzelése arról, hogy hogyan működjön az ország 2022 után. Márki-Zay Péter föltett egy videót, melyben öt másodperc alatt háromszor hangzik el Orbán Viktor neve. Majd jön a felirat: támogass engem. De miért is? Mert jól sikerült szidni a regnáló kormányt? Ezért szavazzunk rá? Az pedig már nem fogadható el, hogy álproblémákról szóló diktátumokat írogassunk alá egy újabb birodalom béklyójában. Ahogy egy cég élére egy elkötelezett, társadalmi vízióval bíró, határozott vezető kell, ugyanerre van szüksége egy országnak is. Nem irányíthat egy országot egy folyton hezitáló, bizonytalan és gyönge vezető, akinek a kormányzás a facebookozásban merül ki. De olyan sem, aki a népe közé lövet, miközben az demokratikus szabadságjogát gyakorolja.

Mi a 2022-es választás tétje?
Akárhogy tagadja is, megválasztása esetén gyakorlatilag a 2010 előtti kormányzó réteg kerülne újra hatalomra, amelyet már volt alkalmunk megismerni. Nyilatkozataik alapján ugyanott folytatnák, ahol abbahagyták: leépítenének mindent, ami 2010 óta felépült, eltörölnének minden vívmányt, helyükre pedig jönnének újra az adó- és rezsiemelések. A feltétel nélkül nyújtott segélyek ismét tétlenségre nevelnék a nemzetet, óriási feszültségeket gerjesztve azokban, akik megfeszítve dolgoznak. A kormány legnagyobb erénye, hogy ma már négy és fél millió ember dolgozik, termel, fizet adót, és munkájával felvirágoztatja az országot. Öröm járni-kelni az országban, micsoda fejlődés indult el mindenhol! Évtizedek óta lepusztult épületek, területek, települések épülnek újjá, munkát és motivációt adva újra a környékbelieknek. Persze sok még a tennivaló, de a kormányváltás megakasztaná ezt a folyamatot.

Leépítenének mindent, ami 2010 óta felépült, helyükre pedig jönnének újra az adó- és rezsiemelések”

Mit üzenne azoknak a jobboldali cégvezetőknek, akik a bal­oldal bosszújától félve nem merik vállalni a véleményüket?
Megértem a félelmeiket, de túl nagy a 2022-es választás tétje ahhoz, hogy hallgatásba burkolózzunk. Szerintem most jó irányba haladunk, van jövőkép, munka, vannak célok, van miért küzdeni.

Mihalik Zsuzsa
Budapesten született, tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte. Férjével 1999-ben hozták létre az All You Can Move SportPasst, ami azóta számos elismerést, többek között a Magyar Termék Nagydíjat nyerte el. 2020-ban a Magyar Olimpiai Bizottság tagjává választották.

Budapesten született, tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte. Férjével 1999-ben hozták létre az All You Can Move SportPasst, ami azóta számos elismerést, többek között a Magyar Termék Nagydíjat nyerte el. 2020-ban a Magyar Olimpiai Bizottság tagjává választották.

Nyitókép: Mátrai Dávid

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!