A különbség titka a populizmus

2024. február 21. 23:21

2024. február 21. 23:21
Zila János
Zila János

A jobboldal morális tartását az adja, hogy olyan nemzeti egyetértési pontokat azonosít, mint a gyermekvédelem, majd azok elkötelezett őrévé válik, ha pedig valamilyen üzemzavar lép fel, elhárítja. Ezzel szemben a baloldal politikai sikertelensége arra vezethető vissza, hogy a társadalmi konszenzusokat rendre támadja, illetve azok csak akkor válnak időlegesen fontossá neki, ha gyors hasznot remélhet tőlük. A választókat azonban kár lenézni. Jól látható, hogy a nyájuk védelmét nem akarják farkasokra bízni.

A balliberális oldal és szellemi holdudvara az utóbbi években szitokszóként emlegeti a populizmust. Ez a jelenség az ő olvasatukban arról szól, hogy egy politikai erő minden értékre fittyet hányva – jellemzően azon értékekre, amelyeket ők tartanak fontosnak – kizárólag a közvélemény-kutatási adatokhoz igazítja tetteit, sőt a többség szerintük aljas, valójában inkább a közösségi létfenntartáshoz kapcsolódó ösztöneire játszva tartja fenn hatalmát. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!