Szuverenitás nélkül nincs szabad közösség

2024. január 03. 23:21

A szuverenitás sorsközösséget kapcsol össze, kötőereje akkor tart, ha a közösséget képviseli, és az ő aspirációit fejezi ki. Megóvása otthonteremtő feladat, nem lehetőség, hanem alkotmányon alapuló kötelesség.

2024. január 03. 23:21
null
Sándor Lénárd

„S mikor a kályha tüze pattog, / mikor a szoba jó meleg, / halkan a régi óra kattog / […] édes az otthon.” A karácsonyi időszakban különösen időszerűnek hatottak Babits Mihály Édes az otthon című versének emlékezetes sorai. Babits az otthon mitikus varázsát idézi elénk annak megannyi hangulatával és arcával. Hűen leírja azokat az élményeket és emlékeket, illetve azt a kötődést, amely az otthonnal szerves módon egybefűz. Az élményeken túl az otthon gyökeret nyújt, életre nevel, és tartást ad: ahhoz, hogy az ember egyáltalán képes legyen a lábán megállni, hosszú évekig a család és a közösség, az otthon oltalmazó és nevelő környezetére van szüksége. Ez vezethet át az érettségbe és a nagykorúságba. Az otthon teremtése alapvető emberi igény és szükséglet, megóvása pedig a nagykorúság felelőssége.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!