Osztrák lapban führerezi egy magyar(!) szerző Orbánt – ezúttal is a szuverenitásvédelmi törvénnyel volt a baj

2024. január 11. 07:14

„Magyarország újabb lépést tesz a tekintélyelvű struktúrák megszilárdítása felé” – írta a jogász az osztrák lap oldalán.

2024. január 11. 07:14
null

Techet Péter jogász és történész, a bécsi Duna-régió és Közép-európai Intézet (IDM) tudományos munkatársa a Die Presse hasábjain megjelent vendégkommentárjában a nemrég megszavazott szuverenitásvédelmi törvényt vette célkeresztjébe, amellyel úgy véli, „Magyarország újabb lépést tesz a tekintélyelvű struktúrák megszilárdítása felé”.

A történész rövid jogelméleti fejtegetésbe kezdett a szuverenitásról, felidézve Jean Bodin és Hans Kelsen szavait. A jogász egyetértve az előbbi szerzővel, azt írta, hogy a szuverenitás 

rendkívül problematikus fogalom, mert a transznacionális együttműködés és az európai integráció korában már biztosan nem jelent és nem is jelenthet abszolút és oszthatatlan hatalmat”.

Techet Péter úgy látja, hogy „fennáll a veszélye” annak, hogy a szuverenitást még ma sem pusztán a nemzetközi és alkotmányjog kategóriájaként, hanem inkább „ideológiailag, bizonyos politikai célokra használják”. 

Orbán Viktor, valamint az európai jobb- és baloldali populisták a szuverén népet osztatlan egységként értelmezik, amelyet egy Führer képvisel”

– írta a jogász az osztrák lap oldalán. Hozzátette: „Ebben az értelemben a szuverenitás fogalma nyílt fenyegetést jelent a pluralizmus, azaz a demokrácia ellen önmagában”.

Az új magyar törvény értelmezése szerint az ellenzék ellen irányul, de „az Orbán-rezsim még nem megy olyan messzire, mint Oroszország, ahol a független egyesületeket vagy szerkesztőségeket külföldi ügynöknek bélyegzik, ha külföldi finanszírozásban részesülnek”. 

Nyitókép: Thierry Monasse/Getty Images

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. február 03. 12:34
Én kimondottan hiányolom a közmagyarok (a magamfajták) határozottabb, nyilvános fellépését a nemzetgyalázó hordalék ellen. A legpofátlanabb gyurcsányisták idönkénti felpofozása (nem több) szerintem simán beleférne a demokratikus szabadságjogok védelmi rendszerébe. Pl. az országunkat Nyugaton pocskondiázó, áruló, szemétkedö gyurcsány-mócsingokat várhatná a repülötéren egy "fogadó bizottság", hogy emlékezetessé tegye nekik a "nyelvbotlásaikat". NEM KELL ÈS NEM LEHET MINDENT CSAK ORBÁNTÒL VÁRNI. Igazi aktív hazaszeretetre lenne nagy szükség. Nem fenyítésekre gondolok én, hanem arra, hogy egyértelmüen, nyomatékosan értésére adjuk a gyurcsányistáknak, hogy nekünk ök nem kellenek.
Palatin
2024. február 03. 12:23
A szuverenitást csak a kisebb országok estében szabad megkérdöjelezni. Próbálná meg ez a hibbant firkász a németek, olaszok, franciák szuverenitását megkérdöjelezni. Úgy seggbe rugnák, hogy fénysebességgel távozna. Ezek a gyurcsányista tetvek, minden lehetöséget megragadnak, hogy aláássák nemcsak országunk szuverenitását, de még a biztonságát is. Az ilyen galád figurákat nyilvánosan kellene megvesszözni, mert ezek a véleményszabadság szentségét csufolják meg. Ök nem véleményt mondanak, hanem gátlástalanul mocskolódnak.
Lajoss
2024. január 28. 15:52
A magyar pártállam elkészült.Élén a csüngőhasú. Miért bújkált Orbán Gazsi? A zöld kalap,szájmaszk zseniális! 😂😂😂😂
darling
2024. január 23. 21:22
"Fennáll a veszélye...!" Ez maga a paranoia! Amikor még nem csináltál semmit, nem is biztos, h bármit is fogsz, de már a hipotézis is veszélyes! Őrület! Lelki-szellemi nyomorultak világa van megint!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!