Index: A forint megnyerhette az első komoly csatáját

2024. január 05. 09:18

Az exportértékesítés árai nem változtak, így az ipari termelői árak 9,2 százalékkal növekedtek az elmúlt az időszakban – mutat rá a lap.

2024. január 05. 09:18
null

Az Index információi szerint 2023 novemberében az ipari termelői árak átlagosan 6,6 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest. A belföldi értékesítés árai 1,9 százalékkal, míg az exportértékesítéséi 8,9 százalékkal estek vissza. Az ipari termelői árak alakulásában a forint erősödése is szerepet játszott az euróval szemben.

A belföldi értékesítési árak a korábbi hónaphoz képest 0,7 százalékkal, az exportértékesítési árak pedig 0,9 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak összességében 0,8 százalékkal csökkentek – derül ki a lap szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki összegzéséből.

2023 novemberében a belföldi értékesítés árai átlagosan 1,9 százalékkal alacsonyabbak voltak a 2022-es novemberi adatokhoz képest. A feldolgozóiparban 2,6 százalékos, míg az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 1,6 százalékos csökkenés volt megfigyelhető, amelyek a belföldi értékesítés árainak alakulását befolyásolták – mutat rá a lap.

Mint írják: az élelmiszeripar értékesítési árai 2,3 százalékkal csökkentek. Az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 3,8 százalékkal alacsonyabbak voltak az árak, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban 3,1, a fogyasztási cikkeket gyártóknál pedig 2,1 százalékkal emelkedtek az árak – teszik hozzá.

Kitérnek arra is: az ipari exportértékesítési árak 8,9 százalékkal csökkentek. A feldolgozóiparban 3,8 százalékos, míg az energiaiparban 46,2 százalékos volt az árcsökkenés, amelyek természetesen hatással voltak az ipari termelői árakra.

Az elmúlt év január és november között a belföldi értékesítés árai 28 százalékkal emelkedtek a 2022-es azonos időszakhoz képest. 

Az exportértékesítés árai nem változtak, így az ipari termelői árak 9,2 százalékkal növekedtek ebben az időszakban – írja a portál.

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Soumaya Keynes

Financial Times

Idézőjel

A 2000-es évek előretörése inkább kivétel volt, mint az új szabály.

Nyitókép: yorkfoto / Getty images

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Verdbenekhy
2024. január 05. 16:21
Nyugtával dícsérjük a napot!
lájkbajnok
2024. január 05. 13:01
Index = fake news gyár. Azt se hiszem el, amit kérdez.
llnnhegyi
2024. január 05. 09:42
Bod Péter Ákos, Surány György,Csorba László, Lengyel László,Petschnig Mária Zita, Bodnár Zoltán... kómába estek inkább,minthogy hallgassák a Forint csörtető előretörését. A NER továbbra is HASÍT! dr miniszterelnök elszigetelődve / ma Párizsba utazik Macron meghívására/. Bolond libbcsikommcsik,tébolyultan tekintenek a jövőbe!
2024. január 05. 09:36 Szerkesztve
Értem, tehát a forint felállt a padlóról, így várható, hogy Mammon hazai lerakata - a cseh kezdeményezés mintájára - napokon belül megkezdi az euró bevezetése utáni sirámjait, ahogy alább a mocsárlakók már megkezdték.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!