Karácsony, a szülés ünnepe

2023. december 29. 11:30

A nő anya, a férfi apa, a gyerek gyerek. A karácsonyi hagyományok ezt újra világossá teszik, ha nem lenne elég világos.

2023. december 29. 11:30
Marikovszky Andrea
Marikovszky Andrea
Mérce

„A karácsonyi történetet és a hozzákapcsolt szokásokat vallástól függetlenül ma is minden család valamilyen formában átörökíti. Ez nemzettudatunk, hazaszeretetünk, hagyományaink, szocializációs normáink egyik legfontosabb eszköztára. Isten, család és haza. A nő anya, a férfi apa, a gyerek gyerek. A karácsonyi hagyományok ezt újra világossá teszik, ha nem lenne elég világos. A társadalmi nemi szerepek és a biológiai nemből adódó lehetőségek különválasztása helyett ezeket újra egybeforrasztjuk. Ennek aktusai zajlanak a vacsoraasztalnál, és a hozzá vezető út során a konyhában, a boltokban, a lakástakarításkor. Ki ül az asztalfőn? Mind tudjuk.

Karácsonykor kibékülni látszanak egymással világnézetek, liberálisok, konzervatívok, baloldaliak egyaránt ünneplik a karácsonyt. A karácsony mindenkinek ugyanazt jelenti: a szeretet fontosságának hirdetését, mégiscsak összetartozunk. Jézus születésére hivatkozva visszatérni igyekszünk a kisgyermekkori állapothoz pár napra, amikor még a szüleinkbe vetett bizalomban élhettünk, és a szülők önzetlen gondoskodással és szerető figyelemmel fordultak gyermekükhöz. Elhisszük, hogy a béke lehetséges.

Minél nagyobb a társadalomban a bizonytalanság, annál inkább kapaszkodunk a család biztonságába, a karácsonyi béke annál fontosabb.
A segítő szakmákban és a kereskedelemben dolgozók jól tudják, hogy az időszakot fizikai bántalmazásig fokozódó összeveszések, depresszió és öngyilkossági késztetések, szélsőséges tivornyák, eszement pénzköltések, megszökő állami gondozott gyerekek is fémjelzik. A családtagok személyes, közösségi és társadalmi traumái élesebben kirajzolódnak, ha a családi biztonságról és a karácsonyi békéről kiderül, hogy illúzió. Prágában karácsony előtt pár nappal, apja után több egyetemistát megölt és megsebesített, mielőtt magával végzett egy fiatalember.”

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Jeszenszky Zsolt

Magyar Nemzet

Idézőjel

Jézus nemcsak a halált, de a félelmet és a sátánt is legyőzte.

Nyitókép: OMAR MARQUES / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dryanwolf
2023. december 29. 22:48
A karácsonyi hagyományok ezt újra világossá teszik, ha nem lenne elég világos. ------------- "Tedd le a kezed, ha én ütlek!" (id. sallergyőző)
2023. december 29. 22:25 Szerkesztve
A liberalizmus társadalmat atomizáló elképzeléseinek káros hatásait mutatja a fent említett eset. A szocializálatlanság liberális kultusza nem a jövő útja, hanem a csőd programja. A konzervativizmus a megoldás és a jövő!
esvany-0
2023. december 29. 20:00
"A társadalmi nemi szerepek és a biológiai nemből adódó lehetőségek különválasztása helyett ezeket újra egybeforrasztjuk. " Mondd, szerencsétlen, te mit szóltál volna, ha anyád 10-12 éves korodban egyszer csak bejelenti, hogy ezentúl férfi akar lenni és "átoperáltatja magát"? Vagy ha két szakállas bácsi nevel fel örökbefogadva? Ha ezt végiggondolod, rájössz, hogy mekkora marhaságnak csápolsz önkéntesként. "ha a családi biztonságról és a karácsonyi békéről kiderül, hogy illúzió" Tegyél róla, hogy a te családod ne ilyen legyen!
alexandrosz-2
2023. december 29. 19:31
Miről hasbarázik ez a koszhadt kommunista zsidó ribanc? Nem baszták szarrá a mércés mesügék?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!