Folyamatosan emelkedik a Balaton vízszintje, átlépte a lélektani határt

2023. december 25. 16:47

A tó vízmagassága elérte a 121 centimétert.

2023. december 25. 16:47
null

Az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően a Balaton vízmagassága decemberre elérte a 121 centit. Az elmúlt négy napban minden 24 órában volt emelkedés a vízügy adatai szerint – írta meg a Portfolio.

Mindez azért érdekes, mert az átlagos téli szabályozási szint 110 centi, az adatok általában ettől csak 5 százalékkal szoktak eltérni. Nyárra szokott emelkedni az átlagos vízszint 120 centi fölé, ezt azonban már most átlépte a tó.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság december 12-én azt jelezte, hogy „a kollégák figyelik, hogy milyenek a közelebbi és távolabbi kilátások” Az esetleges Sió-zsilipnyitásról azt mondták, hogy az „csak egy nagyon távoli dolog lehet majd”.

***

Nyitókép: Paul Lakatos / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50-52
2023. december 25. 19:49
Lélektani határ vízszintnél?????? Ki az a nagyon marha, aki ezt kiötlötte?
BLaci
2023. december 25. 19:33
Ó, elég eza vízállás. Lendvai. Bauer és a többi mehetne úszni…
Akitlosz
2023. december 25. 18:53
Nincsen "lélektani határ". Régen a Balaton sokkal nagyobb volt. Kis Balaton is Balaton volt, Szigliget sziget volt, azért ez a neve. Stb. Beépítették a déli partot, s az nem bír el nagyobb vízállást, ezért engedik le a Balatont folyton. Északtól nyugodtan lehetne több víz is a Balatonban. A vihar úgyis délre fújja. :-) 15 éve körül olvastam olyan tervről, amely szerint tízmilliárd akkori forintból megemelik a maximális vízállást, akarom mondani a "lélektani határt" 10 centiméterrel 130 cm-re. De azóta sem lett belőle semmi. Minél több vizet kellene az országban tartani. Száraz, forró évben nem elég a hóolvadáskor 120 centiméteres Balaton vize sem. Az Áder nevű annyit magyarázott vízről. De nagy szemétládák ezek a 121 cm-es lélektani határozók. :-(
Tommaso
2023. december 25. 18:49
Nekem a tenger a Balaton Karcsúra úsztam az alakom. (és átúszás közben, ha csak kicsivel is, de növeltem a vizszintet:-)) De pszt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!