A hosszútávfutó magányossága

2023. december 18. 18:20

Közben jusson eszünkbe, a harminc éve meghalt Antall József is mennyire egyedül maradt sokszor idehaza.

2023. december 18. 18:20
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
vasarnap.hu

„Sokan érezzük úgy, hogy Európa rohan a pusztulásba, és legalább hárommilliónyi magyar szavazat kéri, követeli és törvényesíti a kormányfő tiltakozását, de legalábbis, hogy – a nevünkben is – mossa a kezét az elkövetkezendő szörnyűségek miatt.

Csak aztán úgy ne járjunk, mint Tisza István idejében, amikor a koronatanácsban egyedüliként felemelte a szavát a hadüzenettel szemben, aztán mégis a nyakába varrták a háborút. Vagy Teleki Pál esetében, aki a németek által teremtett feloldhatatlan dilemmát egy heroikus (amolyan magyaros, nemeslelkű de teljesen értelmetlen) gesztussal oldotta fel, amire Churchill azt mondta: a béketárgyalásokon majd egy széket üresen hagynak Teleki számára. Nem hagytak, sőt!

Tiszát lelőtték a legvészterhesebb pillanatban, Teleki főbe lőtte magát egy hasonlóan kiélezett helyzetben, amikor tiszta fejre, erős kézre és jó döntésekre lett volna szükség. Praktikus volna végre egy olyan miniszterelnök, aki a földinduláskor szilárdan áll a vártán, és a lehető legjobbat hozza ki a dolgokból.

Most ezt a kísérletet figyeljük. S közben jusson eszünkbe, a harminc éve meghalt Antall József is mennyire egyedül maradt sokszor idehaza. Legalább olyan vehemensen támadta ellenzék, sajtó, művészek, korabeli – még nem így nevezett – celebek, mint mostani utódát. Legfeljebb, nem lévén még tagok, az EU-tól nem kaptuk ezt az állandó megrovást. Most meg olvasom a fényes nekrológokat róla azoknak a tollából, akik ma ugyanazt művelik Orbánnal, mint tették ők maguk vagy elvtársaik vagy szellemi elődeik Antallékkal; Karácsony Gergely egyenesen utcát nevezne el róla; micsoda pálfordulást hoz a visszaigazoló idő.

Szerencsére mi akkor is tudtuk, most is tudjuk. Nem kellett meglepődnünk, amikor a rendszerváltáskor »kiderült«, hogy ötvenhatban forradalom volt, mint ahogy nem csodálkoztunk, amikor az SZDSZ összebútorozott a komcsikkal vagy a szemkilövető valós szándékai és képességei napvilágra kerültek.

Nem esik majd le az állunk, ha öt-tíz esztendő múltán (vagy talán előbb) világossá válik, hogy az egy ebben az esetben többet ért a huszonhatnál.

Kérdés, hogy erre a felismerésre rámegy-e az egész kontinens jövője.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Helyére kerül végre a Tiszák öröksége!

Bár a nagy tiszteletben álló történelmi család faluját nem kímélték a huszadik század zavaros évtizedei, rövidesen régi-új pompájában várja majd az érkezőket. Riportunk.

***

Nyitókép: UNION EUROPEENNE / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. december 23. 17:22
Orbán nem fog egyedül maradni, aki magyar, az vele tart. Gyurcsány megy a, - no nem a levesbe, azt megbuggyantaná - , a kukába.
koronaszepe
2023. december 19. 12:04
Eszembe jut, sokszor, semmi köze a maiakhoz. Becsületes volt, nem hazudott, nem lopott, jól látott a pályán, jól látta Magyarország helyét a világban,nem a pillanatot kívánta uralni.
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2023. december 19. 10:52
Antall ... hagyjátok már? MI a faszért akarjátok ennyire naggyá tenni ? elszabotálta a valódi rendszerváltást Ezzel szembekéne nézni végre
ekeke1
2023. december 19. 08:12
Ugyanúgy mint Horn gyula esetében: tud mondani Antall kormányzása alatt egy olyan intézkedést, csúnya szóval reformot,amire azt lehet így utólag mondani hogy ez igen,ez Magyarország javára vált? Mert nekem ugyan csak a káros, kártékony marhasagok jutnak az eszembe,csupa olyasmi amiről az azóta eltelt 30+ év alatt is kiderült hogy csak ártottak az országnak.Kezdve természetesen a kommunisták diadalmenetének elősegítésével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!