Azért az kicsit meglepő, hogy a 444 meg a 24.hu ilyen könnyedséggel veszi elő a fejkörmérőjét – a jó öreg Harmadik Birodalom nagyobb dicsőségére

2023. október 04. 18:58

Egyeseknek nem fér a fejébe, hogy magyar ember is lehet sikeres. Ilyenkor vagy a siker mértékét kérdőjelezik meg, vagy az illető – Karikó Katalin és Krausz Ferenc – magyarságát.

2023. október 04. 18:58
Karikó Katalin, Nobel-díjas kutatónő
Veczán Zoltán

Amikor egy levágott nemi szervű férfi nőstény mogyorós pelének képzeli magát, azt az identitást is jobban tiszteletben tartják haladóék, mint azt, hogy Karikó Katalin Nobel-díjas magyar kutatónő két éve egyértelműen kijelentette, hogy nem csupán Magyarországon születettnek, de magyarnak is vallja magát.

De ez nem számít – majd azt ők megmondják, ki a magyar!

A nemzeti dicsőség mint létező fogalom nem fér bele egyesek fejébe. Az, hogy egyszerre két honfitársunk is Nobel-díjat kapott, sokaknak büszkeségre ad okot – ahogy Constantinovits Milán kollégánk is írta –, másokat kevésbé foglalkoztat az egész, de ennél sokkal izgalmasabb az örök fanyalgók tábora.

Akik szerint a siker: vagy nem siker, vagy az illető, aki elérte, nem magyar.

Harmadik lehetőség nincs.

Ezt is ajánljuk a témában

Na mármost egy Nobel-díjnál (pláne kettőnél) igen nehéz azt kimondania bárkinek, hogy az nem tekinthető sikernek, bár akadtak ilyenek is: a szabad szellem szárnyaló albatrosza, Puzsér Róbert például megtette, a többi kilencmillió-hétszázezer virológus java azért szerencsére megőrizte a hidegvérét.

Így marad annak kétségbevonása, hogy az illető magyar. Az egykori SS-veterán nyilvános, tapsolós rehabilitálása, majd ennek hazai progresszív mentegetése után végül is nem kellett volna meglepőnek lennie, hogy hirtelen a nürnbergi faji törvények közepette találjuk magunkat,

mármint abban a tekintetben, hogy egyesek elkezdik méregetni, vajon mennyire magyar Karikó Katalin, illetve Krausz Ferenc.

A 444 meg a 24 előveszi a fejkörmérőjét a jó öreg Harmadik Birodalom legnagyobb dicsőségére, és megmondja, ki tartozik a nemzethez és ki nem.

Aztán ott van a másik bombaérv, miszerint a Nobel-díjasaink zöme, az újak is, nagyrészt külföldön végzett munkájuk után kapták meg a rangos elismerést. Magyar átok, elüldözzük az okosakat, lám, lám – mondja a mantrát, aki saját sikertelenségét is indokoltnak látja így.

Pedig az önigazoló okosok igazán utánanézhetnének pár kattintással, hogyan is áll a helyzet, mondjuk, a szomszédainknál,

de ha megtennék, az általános emberi gyarlóságot és a térségbeli hiányosságokat nem kenhetnék ilyen kéjes örömök közepette hazájukra,

meg hát azért ennyi erőfeszítést nem lehet elvárni tőlük. Néhány önkényesen kiragadott példa azért álljon itt az ő kedvükért is, akiket nyilván csak a toxikus magyar politikai klíma tart vissza a Nobeltől:

  • Románia: négy romániai Nobel-díjas (akik közül nem mellesleg kettő német, egy meg magyar zsidó) egyike sem otthon teljesedett ki, főleg Németországban alkottak
  • Szlovénia: kettőből nulla hazai (egyikük ráadásul utólag honosított szlovén állampolgár)
  • Szlovákia: egy darab, amúgy a pozsonyi, s egyébként a a Magyar Királyságban született Lénárd Fülöp

Ausztria kivétel. Na, vajon miért?

Egyszerű: a centrumban van pénz, ember, infrastruktúra a megfelelő szintű kutatások finanszírozására, a történelmi lemaradással sújtott, szocializmuscibálta közép-európai félpriférián viszont ritkásabban fordulnak elő ezek egyszerre. Néha mégis, de erről kicsit később...

És akkor még egy apró adalék: kik is üldözték el, teszem azt, Karikó Katalint? Ki is rakta ki a Szegedi Biológiai Kutatóközpontból?

Csak nem ugyanaz a pártállami struktúra, amely az egyetemeket is működtette, s amelyben a kutatónő elüldözöttségén most mélabúsan merengő Gyurcsány Ferenc és családja éppen privilegizált helyzetben volt?

Kapcsolódó vélemény

undefined

Gyurcsány Ferenc

Facebook

Idézőjel

A legnagyszerűbb tudományos elismerést kapta egy ember, akinek a neve melle odaírják, hogy magyar.

S mi a helyzet Krausz Ferenccel, akire kígyót-békát kiáltottak Szegeden a lézerkutató központban, miután Palkovics Lászlóék odatették? 2019-ben három kutató levélben tiltakozott ez ellen, közpénzszórásnak titulálva az egész lézeres kacabajkát,

az úgynevezett független sajtó pedig jócskán felerősítette Krausz kritikusainak kiabálását, majd lemondását

aztán, mit ad Isten, csak nem az ultragyors lézertudományra kapta meg a Nobel-díjat most Krausz?

Valahogy ezek az alapvető információk, meg a kontextus hiányzik a progresszív-fanyalgó sajtó cikkeiből. Kifelejtették.

Igaz, jó memória csak a Nobel-díjas kutatásokhoz ajánlott. Az újságírói wurlitzer-emlékdíjakhoz kimondottan ellenjavallt.

(Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán)

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. október 05. 08:10
Okosabb, ha megkérdezik őket, hogy minek tartják magukat. Meglepődhetnek, hogy magyarnak. Ennyi.
AndyP
2023. október 05. 07:57
A budapest zsidrak mindig is mindent meg akart mondani a magyarnak.
states-2
2023. október 05. 04:15
A komcsi úgy általában is gyűlöl mindent, ami magyar, ezért komcsi, no de amikor ellenzékben van, akkor aztán pláne. És most ugye 13 éve jár szopni az urnákhoz. A gyűlölete nem ismer határokat. Erről szól ez a történet is.
Isten jobb keze
2023. október 05. 00:20
Mindenki ott verje az édes anyjába a faszát , ahol van! Aki kételkedik ilyen, vagy olyan módon az új magyar nobel dijasokba ! Lehet utánnuk csinálni.. jah hogy a fideszes agymosottaknak nem tetszik hogy az egyik fél, felsjánlotra az ukrán rászorúltaknak a dijjal járó, re eső pénzt??!! Akkor szarják össze magukat 😂😂 üzenem nekik, ők meg adjanak a saját pénzükből az oroszoknak 😂😂
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!