Már az Economist is ír a Scrutonról!

2023. július 03. 16:49

A brit hetilap szerint a budapesti Scruton kávézó vendégei nem az ételért és nem is a dekorációért járnak a közösségi térbe, hanem a „sajátságos tartalomért”.

2023. július 03. 16:49
null

Az Economist különösnek tartja, hogy Budapesten kávézót szentelnek a 2020-ban elhunyt világhírű, konzervatív brit filozófusnak, Sir Roger Scrutonnak. Még furcsább – írják –, hogy a magyar fővárosban további két ilyen kávézó létezik, és mindegyikben a „scrutopia” érhető tetten: különböző tárgyak, amelyeket az özvegye adományozott londoni lakásából és Wiltshire-i farmjáról. „A legszembetűnőbb egy nyereg és egy lovaglópálca látványa. Scruton nem vadásznak született, de életének közepén lelkesen kezdett el vadászni, talán mert a hobbi összecsengett politikai filozófiájával és hagyományszeretetével. A több mint ötven könyv szerzője többek között a közösség értékeiről, a kölcsönös kötelezettségekről, az udvariasságról és a királyságról írt. Úgy vélte, mindezek a vadászatban testesülnek meg” – írta a hetilap online kiadása.

Mit mond Scrutonról az Economist?

A magazin felidézi, hogy Roger Scruton 2018 novemberében lett a Theresa May akkori miniszterelnök vezette brit konzervatív kormányzat Building Better, Building Beautiful (Jobbat és szebbet építeni) nevű tervezési bizottságának vezetője, hogy az új épületek a tradicionalista elvek szerint épüljenek. (A posztról történő leváltásáról itt írtunk.) Arra is emlékeztetnek, hogy Nagy-Britanniában minden júniusban nyári iskolát tartanak a lelkes Scruton-tanítványok számára.

– írják, a Scruton-rajongók táborába sorolva mások mellett Suella Braverman belügyminisztert, valamint Sir Jacob Rees-Moggot, aki Liz Truss rövid életű kormányában az energetikai és üzleti ügyek minisztere volt.

Orbán mint Scruton-követő

Az Economist szerint azonban Scruton iránt „a kontinentális európai politika jobb szélén állók körében” a legerősebb az érdeklődés, a legnevesebb követője pedig Orbán Viktor magyar miniszterelnök, és úgy tűnik, Scrutonnak az otthonról alkotott elképzelései és a nemzet rítusairól szóló beszédei különösen nagy visszhangra találnak. „Orbán Viktor ezeket az eszméket felhasználhatja arra, hogy megpróbálja igazolni a bevándorlókkal és az olyan nemzetközi intézményekkel szembeni ellenségességét, mint az Európai Unió (még akkor is, ha az egyidejűleg támogatja országa gazdasági növekedését)” – írják.
Megjegyzik, hogy Orbán mellett néhány jobboldali beállítottságú svéd is kedveli Scrutont. és Olaszország miniszterelnöke, Giorgia Meloni szintén rajong érte.

Nyitókép: Scruton Facebook-oldal

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!