Látványos ábrán a forintgyengülés okai

2022. december 02. 19:31

Emlékezetes, az euró március 7-én, a háború kitörését követően lépte át a 400 forintos lélektani határt.

2022. december 02. 19:31
null

A gáz árának emelkedése és a dollár erősödése a felelős a hazai fizetőeszköz elmúlt féléves gyengélkedéséért, jól láthatóan van kapcsolat a mutatók között – olvasható a VG-n.

Emlékezetes, az euró március 7-én, a háború kitörését követően lépte át a 400 forintos lélektani határt. A portál megjegyzi, ugyanezen a napon a TTF holland tőzsdén 80 százalékkal, egészen 164 euróig szökött fel a gáz ára. 

A nyár elején aztán minden megváltozott, a szankciós hírek hatására június 13-án ismét átlépte a 400-as határt a hazai fizetőeszköz, ezúttal már tartósan. Nem véletlenül, a gáz ára gyakorlatilag felrobbant ezzel egy időben – írja a VG.

Forrás: VG
Forrás: VG

A portál megjegyzi, az MVM folyamatosan forintot ad el azért, hogy ki tudja fizetni a megemelkedett energiaszámlákat, ugyanakkor a Gazprom mindig egy hónapos csúszással állapítja meg az árat a holland tőzsdei ár alapján.

A kormányzati (halasztott fizetés) és a jegybank intézkedések (devizatartalék terhére történő fizetés) azt a célt szolgálják, hogy

oldódjon a gázár és a forint közötti korreláció

– írja a portál. A VG szerint ennek is tulajdonítható, hogy egy ideje eltávolodott a forint a történelmi mélypontjáról mind az euróval, mind a dollárral szemben.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

 

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. december 04. 18:03
A MET vállalatcsoport akkor került a hazai gazdasági sajtó figyelmének középpontjába, amikor a 2012-es gazdasági év után 55 milliárd forintos nyereséget tudott kimutatni. Kritikusok szerint ezt annak eredményeképpen érték el, hogy a részben a magyar állam tulajdonában álló osztrák–magyar gázvezetéken keresztül a közvetlenül Oroszországból érkezőnél jóval olcsóbban importáltak gázt Magyarországra, amit aztán piaci áron értékesítettek. 2016-ban a Korrupciókutató Központ tanulmányt készített az Energiaklub megbízásából, amelyben részletesen megvizsgálták, hogyan tette az állam jogszabályokkal lehetővé a cég számára a nyerészkedést 2012–2015 között. Ez egészen addig folyt amíg kötelezettségszegési eljárás miatt a jogi környezetet nem rendezték, illetve hogy hogyan alakult a cég tulajdonosi háttérre, és kiknél csapódhatott le a hatalmas nyereség. Járadékvadászat és a haveri kapitalizmus modelljei a magyar energiapiacon, 2011-2015 A magyar kormány – MVMP – MET történet elemzése Kitették a gáztitkokat Több tízmilliárd forintnál is nagyobb haszna lehetett a MET Holding svájci cégének azon a gázbizniszen, amelyet az állami MVM Partnerrel folytatott évekig. Ez kiderül azokból a dokumentumokból, amelyet az MSZP tett közzé honlapján, miután Tóth Bertalan szocialista képviselő még márciusban jogerősen pert nyert az MVM Partner ellen. Az állami cégnek pedig ki kellett adnia az utóbbi évek majdnem az összes gázszerződését, azt mondják egymilliárd köbméter gáz beszerzésének nincs nyoma. Nem tudni, az állam miért nem aukción osztotta szét a kapacitást, ahogyan azt sem, hogy az MVM-nek miért nem nyílt tendereken kerestek később beszállítót, partnereket. Miért volt olyan furcsa az ütemezés, a rendeletek időzítése, melyek előterjesztéseiből sem válik érthetővé, miért bízták meg az állami céget egy olyan feladattal, amelyet saját bevallása szerint nem tudott önállóan végrehajtani. Kiderült, hogy az MVM Partner úgy szerződött az offshore MET-tel, hogy nem tudta, kik a valódi tulajdonosai. Erről maga az MVM Partner nyilatkozott. A MET International AG (METI) a tőzsdei gázáraknál és az összevethető versenytársaknál drágábban árult gázt az MVM-nek. Az MVM Partnernek voltak a METI-nél olcsóbb beszerzési forrásai, mégis a METI-től vette mindig a legnagyobb mennyiséget. Saját célra, a nagy üzleten kívül a METI is olcsóbban adta a gázt az MVM Partnernek. Volt, hogy az MVM olcsóbban adott el gázt a MET-nek, mint amennyiért a METI-től vette. A nyerészkedéssel szerzett milliárdok visszaszerzésére nem indult eljárás, az MVM felelőei a helyükön maradtak.
Isten jobb keze
2022. december 03. 01:58
Nem kell itt ráfogni, semmire, és senkire! Egyetlen oka, orbán! Nem kell elhinni, tessék kipróbálni zavarjátokel! A forint soha nem látott mértékben fog emelkedni egyetlen perc alatt..
fabulon a bőre őre
2022. december 02. 23:00
"A sapkától meg az ellátás." Ja. Több olaj jön az orosztól, ami dec. 4-étől nulla a hozzánk szállítotton kívül, jobban termel a MOL, ha nincs sapka. A nem orosz olajár meg nyilván csökkenni fog, ha nincs sapka. A sapkától a fogyasztás függ. Ha nem fogyasztanak, kurva jó lesz az ellátás. Amíg aztán nem megy semmi, vagy bezárnak azok, ahova menni kellene. Tehát még jobb lesz az ellátás.
teklapavle
2022. december 02. 21:42
Az egyre fokozódó áruhiány miatt a kormány rákényszerül a benzinárstop kivezetésére Holoda Attila energiapiaci szakértő szerint, aki energetikáért felelős helyettes államtitkárként is dolgozott a második Orbán-kormány idején. "Nem véletlen, hogy már a Mol is többször elmondta, és ismét megerősítette, hogy az ársapka kivezetése segítene az ellátási problémákon" – mondta Holoda az mfor.hu-nak adott interjújában, aki szerint ha nem vezetik ki, akkor a jelenleginél is nagyobb ellátási zavarok jöhetnek. A szakértő szerint a nyomott árak miatt nagyon megnőtt az üzemanyag-fogyasztás, külföldi nagykereskedők viszont a 480 forint per literben megszabott hatósági árak miatt nem hoznak be üzemanyagot, a Mol-nak emiatt 30 százalékkal több kutat kellene ellátnia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!