Történész: II. András nem „gyönge”, hanem épp hogy sikeres király volt

2022. május 23. 07:25

Zsoldos Attila szerint évszázadokon át félreértelmezték nagy királyunk cselekedeteit.

2022. május 23. 07:25
null

II. Andrást a történettudomány sokáig gyengekezű, sikertelen királyként mutatta be, akire a nemesek ráerőltették az Aranybullát. Ez teljes tévedés – állítja a korszak kutatója, Zsoldos Attila történészprofesszor a Magyar Nemzetnek. A történész a 800 éves Aranybulla címmel az Országház Könyvkiadó gondozásában nemrégiben megjelent könyvében a kedvezőtlen kép átfestésére tesz kísérletet. A

könyvében kimondottan sikeres uralkodó alakja rajzolódik ki,

amely homlokegyenest ellentétes az emberemlékezet óta hangoztatott „gyönge király” narratívájával.

Kiderül, hogy a Bánk bán című dráma és a belőle készült opera nagyban hozzájárult II. András „arcvesztéséhez”, de a történész szerint ezért nem tehető felelőssé sem Katona József, sem Erkel Ferenc, hiszen egyetlen művészi alkotástól sem várható el történelmi hűség, a fehér foltok fikciókkal kitöltése és a történet kiszínezése az alkotói szabadság része.

Hangsúlyozta: az, hogy a drámában II. András azt mondja, hogy nem meri megbüntetni felesége gyilkosát, kitaláció. „Pontosan tudjuk, hogy a tényleges merénylő nem Bánk volt, hanem a drámában Petur néven szereplő előkelőség, Töre fia Péter, aki karóba húzatva végezte társaival együtt. A valóságban Bánk nem volt bűnös, később magas tisztségeket töltött be. Csak két évtizeddel később vált kegyvesztetté valamiért, és ennek kapcsán utólag vádolták meg azzal, hogy köze volt a merénylethez.”

Zsoldos Attila elmondja, hogy a sikamlós történetnek, hogy Bánk bán fiatal feleségének megbecstelenítését Gertrúd királyné intézte,

a forrása az 1270-es években Bécsben megszületett pletyka lehetett.

A királyné elleni merénylet pedig tény ugyan, de a hátteréről nem tudunk semmit, ez a korrekt történészi válasz.

Borítókép: Zsoldos Attila (Fotó: Bach Máté)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2022. május 23. 20:09
"Történész: II. András nem „gyönge”, hanem épp hogy sikeres király volt" Hát én nem vagyok II. András szakértő, de sikeres helyett inkább nevezzük öntörvényűnek. Másrészt halála után nem sokkal jött Muhi... (ami lehetett volna első Mohács, csak éppen a mongolok nem szállták meg az országot).
KBA98
2022. május 23. 15:51
Már nem tudok meglepődni semmin - szoktam mondani - de mindig van olyan dolog, amely meglep. Egy kutató annak szenteli az életét, hogy a magyarországi törvények alapjául szolgáló 1222-ben kiadott Arany Bulla, mely a Magna Charta (Nagy szabadságlevél) alapján készült be akarja mutatni, hogy tulajdonképpen egy elcseszett dolog az egész? Már nem elég a mai kormány bírálata, már visszamegy 1222-ig? Kérdezem én, hogy van-e olyan része a magyar történelemnek, melybe ez a görény gyülekezet ne taposott volna bele?
Alcofrybas
2022. május 23. 14:43
– Mi alapján állítja, hogy II. András sikeres királyunk volt? – Hát annak alapján, hogy az általa kezdményezett reformok gyökeret vertek, továbbéltek, és kibontakozhattak. – S miért lehett ez így? – Mert ez egy sikeres társadalompolitika. – S mi alapján állíthatjuk, hogy sikeres? – Végtelenül sok érv szól emellett: az általa kezdményezett reformok gyökeret vertek, továbbéltek, és kibontakozhattak, egyszóval sikeresnek bizonyultak. – S mit ért siker alatt? – Hogy nem halmozott kudarcot kudarcra. – S mi alapján állítja, hogy sikeres? – Hogy a kezdeményezései nem vallottak kudarcot, biztosítították az egészséges társadalmi mobilitást. – S vajon miért fejlődhetett tovább II. András megannyi kezdeményezése? – Mert rendkívül sikeresnek bizonyultak az ötletei. – Miért tekinthetők sikeresnek? – Mert továbbéltek. – Miért élhettek tovább? – Mert ami sikeres, az tovább él. – Mi a siker? – Ha valami továbbél. – Kicsit tautologikus magyarázat, nem? – De, az. De sikeres, nem?
Akitlosz
2022. május 23. 13:50
"A királyné elleni merénylet pedig tény ugyan, de a hátteréről nem tudunk semmit, ez a korrekt történészi válasz." Ő nem tud semmit, de történésznek mondja magát. Hadd ne az olvasóknak kelljen kioktatniuk! Reginam occidere nolite timere bonum est si omnes consentiunt ego non contradico
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!