Brüsszel a választási eredmény ellenére folytatja a zsarolást – Hidvéghi Balázs a Mandinernek

2022. április 12. 16:00

Az EU nem tanult a választási eredményből, hanem fokozza a nyomást a magyar kormányon, a baloldal pedig nem hajlandó kijózanodni – mondja a fideszes EP-képviselő a Mandinernek. A politikus beszélt arról is, az uniós elit és a Soros-hálózat is aktívan támogatta a hazai baloldalt.

2022. április 12. 16:00
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Mi történt a választáson? A Mandiner a magyar nyilvánosság neves szereplőit kérdezi meg új sorozatában a választás tanulságairól. Újabb interjúalanyunk: Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője.

***

Hogyan fogadták Brüsszelben a magyar kormánypárt újabb kétharmados győzelmét?

Minden korábbinál nagyobb figyelem kísérte a magyar választásokat. Rendkívül jólesett a sok gratuláció, amit például az Európai Konzervatívok és Reformerek, vagy az Identitás és Demokrácia frakcióitól kaptunk. Külön tanulságos volt az Európai Néppárt képviselőinek hozzáállása. Ők is gratuláltak, sokukat szemmel láthatóan örömmel töltötte el az eredmény, mindezt azonban csak titokban, folyosókon, a frakcióülésük előtt fejezték ki. Hangsúlyoznom kell, a KDNP továbbra is a Néppárt tagja. Így tehát a magyar választásokon az egyik tagpártjuk nyert és marad kormányon. Ami a baloldalt illeti, részükről nyilván csalódottság és düh volt érzékelhető.

Az EP-képviselőik közül Cseh Katalin és Ujhelyi István is gratulált, ami mindenképpen fair volt a részükről.

Két nappal a választás után részt vettem Strasbourgban egy vitán, ahol az eredményt értékeltük. Teljesen egyértelmű, hogy a baloldal téveszméket kerget a magyar társadalom elvárásai és a választási eredményt illetően. A baloldali politikusok a megsemmisítő vereség ellenére sem mutatták az önreflexió jeleit, nem elemezték a hibáikat. Továbbra is csak a már megszokott, felszínes közhelyeket ismételgették. Egy ekkora mértékű vereség igazán kijózanító hatású lehetne, mégis úgy tűnik, hogy a baloldal egésze egyfajta politikai delirium tremensben van. Mindez pedig tágabb, brüsszeli értelemben is igaz. Nem véletlen, hogy az Európai Bizottság már két nappal a választások után bejelentette, hogy elindítja Magyarország ellen a kondicionalitási eljárást. Ez egyértelműen mutatja, hogy nem tisztelik a magyar emberek véleményét, és folytatják az eddigi politikai zsarolást. Ez fatális hiba a részükről. 

Ön szerint tehát nem fog Brüsszel engedni, hanem épp ellenkezőleg, még az eddigieknél is nagyobb nyomást igyekszik helyezni a magyar kormányra?

Egyértelműen erre van nagyobb esély. A kampány alatt Brüsszelben egy percig sem csináltak titkot abból, milyen kormányt látnának szívesen Magyarországon. Az uniós elit és a Soros-hálózat is aktívan támogatta a hazai baloldalt. Április 3-án aztán a magyar társadalom markáns véleményt mondott minderről a szavazófülkékben. Azonban az eddigi reakciók, vagy az imént említett kondicionalitási eljárás, azt mutatják, hogy Brüsszelben nem voltak képesek levonni a megfelelő következtetést ebből.

A kondicionalitási eljárásnak mi lehet a következménye?

Ez egy politikai-ideológiai fegyver Brüsszel kezében. Hivatalosan az Unió pénzügyi érdekeit hivatott védeni. Ez természetesen rendben is volna. De

láthatóan nem erre akarják használni, hanem a Brüsszelnek nem tetsző politikát folytató országok megregulázására.

Ha az európai szerződéseknek megfelelően használnák, akkor nem is volna alkalmazható Magyarország ellenében. Hogy mi lesz az eljárás következménye, az most még nem látszik világosan. Hosszú folyamatról van szó, a közeljövő fejleményeinek fényében kell majd értékelnünk, hogy mit lépünk. 

Visszatérve még a választásokra, milyenek a visszhangok külföldön? Ott is a balos magyarázatoknak – „leuralt média”, „Fidesznek lejtő választási rendszer” – tulajdonítják az eredményt?

Természetesen máshol is vannak ilyen hangok, főleg azokból a körökből, amelyek eddig is ellenségesek voltak a magyar kormánnyal szemben. A kormánypártok támogatottsága azonban példátlan volt ezen a választáson. A rendszerváltás óta még soha, egyetlen politikai közösségre sem szavaztak ilyen arányban a magyar emberek. Nincs olyan választási rendszer a Földön, amiben nem a Fidesz-KDNP nyert volna. Ez pedig óriási demokratikus legitimációt ad.

Ez a hatalmas hazai támogatás növelte az egyébként épp pártcsalád nélküli Fidesz befolyását az európai porondon?

A Fidesz erejét és tekintélyét mindenképp növelte. A jövőbeni együttműködés azonban azon is múlik, hogy az európai partnerpártok helyzete miként alakul. Éppen a francia elnökválasztás két fordulója között vagyunk és az eredmény jelenleg nem megjósolható. Legkésőbb jövőre pedig Spanyolországban és Olaszországban is választásokat tartanak. Ezek átrendezhetik az európai pártpolitikai erőviszonyokat. A későbbiekben fogjuk tehát világosabban látni, hogy kivel és milyen formában tudunk együttműködni.

Milyen feladatok várnak önre Brüsszelben?

A választási eredmény megmutatta, hogy a magyarok milyen testtartást várnak tőlünk Brüsszelben.

A kampánynak kiemelt témái voltak a brüsszeli támadások, az LMBTQ-propaganda és egyáltalán az állandó leereszkedő, kioktató stílus, amivel kezelik ott Magyarországot. A magyar emberek döntő többsége a kormány mellé állt ebben az ügyben. Ez számunkra világos üzenet: folytatni fogjuk a nemzeti érdekből kiinduló, Magyarországot az első helyre helyező politikát.

Tehát a háborúval kapcsolatos EU-s nyomásnak sem engednek?

A magyarok választása egyértelmű: békét akarnak. A szavazók többsége egyértelműen a kormánypártok álláspontja, vagyis a háborúból való kimaradás mellett tette le a voksát. Ezért a miniszterelnök és mi, a nemzeti oldal EP-képviselői is megerősített mandátummal tudunk az európai vitákban kiállni. A háborús felek közötti közvetítésben akár a legmagasabb szintén is részt veszünk, a menekülteknek pedig minden segítséget meg fogunk adni, de a háborúból Magyarországnak ki kell maradni. Mi pedig minden nyomásgyakorlás ellenére ezt fogjuk képviselni.

Nyitókép forrása: MTI

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dicsértessék
2022. április 12. 20:30
Kedves Balázs, az EU-t erre találták ki. Hogy a demokráciák felett legyen egy fasiszta szervezet, amely "kontrollálja" az európai demokráciákat a globoligarchia kedvéért.
Pelso j.
2022. április 12. 20:13
Nem zsarol. Az nem tetszik nektek, hogy finoman de egyértelműen az arcotokba mondja, hogy mik vagytok. Egyébként már hosszú évek óta hazudjátok a Brüsszel elleni harcot. Eredmény?:)
Zaj001
2022. április 12. 20:07
Sok tekintetben a nyugat meghibbant, de nem szabad óvatlanul beszélni velük, mert dühöngeni fognak.
Gyzoltan
2022. április 12. 18:53
A cionista liberális Brüsszel elveszett, leírható! Sosem lesz normális!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!