Teljesen felújítják a visegrádi várat 2035-ig

2021. július 13. 17:48

Újjászületik a visegrádi vár és környezete a most induló és 2035-ig tartó "Visegrád 700" kiemelt kormányzati beruházási programban – közölte a programért is felelős kormánybiztos hétfőn a Pest megyei városban.

2021. július 13. 17:48
null

A Vitályos Eszterrel, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárával közösen tartott sajtótájékoztatón Fodor Gergely elmondta, hogy a Visegrád 700 program célja a felbecsülhetetlen értékű helyszín teljes körű műemléki felújítása, illetve átfogó kulturális, turisztikai és közlekedésfejlesztési megújítása az 1335-ös visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára. Megjegyezte, hogy a királyi palota falai között jött létre 1991-ben a közép-európai közeledés fontos „állomása”, a visegrádi négyek (V4) együttműködése is.

A Visegrád 700 programmal most egy új korszak nyílik a Dunakanyar egyik leglátogatottabb műemléke történetében – fűzte hozzá a kormánybiztos.

Kifejtette, hogy a következő években nemcsak az alsóvár és a Salamon-torony, a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója valósul meg, de a fellegvár és a királyi palota is megújul. Hozzátette, hogy a fejlesztési célok között szerepel a terület akadálymentesítése és az erődrendszer két pontjának összekapcsolása, illetve bejárhatóvá tétele. Az erődítmény területének régóta esedékes régészeti feltárását is elvégzik – jelezte Fodor Gergely.

A kormánybiztos kitért arra, hogy a királyi palota egykor lovagi tornáknak otthont adó területe közparkként születik újjá,

és a program magában foglalja a városközponti parkoló és sétány kialakítását, a Makovecz Imre tervezte Magyar László-tornacsarnok korszerűsítését, valamint a Viktorin sétány felújítását is.

Vitályos Eszter a fejlesztési program kiemelt céljának nevezte, hogy „magas minőségű, többdimenziós területfejlesztési keretet” adjon, amelyben összehangolt ingatlanfejlesztési, kulturális, infrastrukturális és turisztikai beruházások valósulhatnak meg.

Hozzátette, a felújítás hosszabb ideig tart, a kormány folyamatosan biztosítja rá az évente néhány milliárd forintra rúgó forrást.„Visegrád az ország fővárosa, a kontinens meghatározó művészeti és szellemi központja volt, és most közösen éppen azon dolgozunk, hogy a 21. században is rendkívül jelentős hely legyen” – hangoztatta az államtitkár.

(MTI)

Fotó: MTI/Mónus Márton

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matekandi
2021. július 14. 08:07
Botrány! Már megint felújítanak valamit, ahelyett, hogy hagynák rothadni? Mivé lesz így ez az ország?
Romentumos Gyurcsányjugend
2021. július 13. 21:52
Teljesen felújítják a visegrádi várat 2035-ig, ha nem jön vissza a szemkilövető Böszme-korszak, mert ha visszajön, akkor inkább migráncs-lakóparkokat fog építeni a gyurcsánycsicska nácimosdató dugódíj Gergely.
villogókékfog
2021. július 13. 21:27
Azon gondolkodom, hogy ki volt a szlovák király 1335-ben?:-)
manitowoc
2021. július 13. 20:54
Fodor Gergely kormánybiztos: "a következő években nemcsak az alsóvár és a Salamon-torony, a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója valósul meg, de a fellegvár és a királyi palota is megújul." Ez igazán nagyszerű, de azért emlékeztetem a derék kormánybiztost az alábbi kormányhatározatokra: 2015-BEN: 1483/2015. (VII. 21.) Korm. határozat "A Nemzeti Várprogram műemléki helyszínei II. ÜTEM (kezdete 2017) 8. Visegrád, Visegrádi fellegvár, Salamon-torony, Alsó-vár (Pest megye)" 1977/2015. (XII. 23.) Korm. határozat "A Nemzeti Várprogram műemléki helyszínei II. ÜTEM (kezdete 2017) 8. Visegrád, Visegrádi fellegvár, Salamon-torony, Alsó-vár (Pest megye)" 2016-BAN A Kormány 1773/2016. (XII. 15.) Korm. határozata a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram felülvizsgálatáról "A Kormány 3. egyetért b) a visegrádi Fellegvárnak, Alsó-várnak, Salamon-toronynak és királyi palotának a felülvizsgált Nemzeti Várprogram keretében kiemelt helyszínként történő fejlesztésével" Szóval, Orbánék 2016 decemberében már meghirdették a visegrádi Fellegvárnak, Alsó-várnak, Salamon-toronynak és királyi palotának a Nemzeti Várprogram keretében kiemelt helyszínként történő fejlesztését. Aztán csaknem 5 (öt) évig hallgattak róla. Most "Visegrád 700 program" néven beharangozzák UGYANAZT (megtoldva a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciójával). Ööögyes. De azért jogos a kérdés: mi történt 2016 és 2021 között a visegrádi Fellegvár, Alsó-vár, Salamon-torony és királyi palota fejlesztésével?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!